Trije nauki zgodbe s švicarskim frankom za vsakogar

Kaj se lahko naučimo iz zgodbe o švicarskem franku?

Kaj se lahko naučimo iz zgodbe o švicarskem franku, ki se je po dolgem obdobju stabilnosti v enem dnevu okrepil za več 15 odstotkov in povzročil izgube tudi vsem tistim posojilojemalcem, ki so vzeli posojila v frankih in so se jim sedaj mesečni kreditni obroki in glavnica povečali?

Švicarski frank, ki je dolgo časa veljal za stabilno valuto, v katero so se stekali finančni prihranki iz celega sveta, se je v enem dnevu okrepil za več 15 odstotkov. Sledil je šok, ki je povsem pretresel finančne trge. Znane finančne institucije po svetu so utrpele velike izgube, nekatere manjše so celo propadle, velike izgube pa so utrpeli tudi vsi tisti posojilojemalci, ki so vzeli posojila v frankih in so se jim sedaj mesečni kreditni obroki in glavnica povečali.

 

Švicarski frank je zaradi visoko konkurenčnega in izvozno usmerjenega švicarskega gospodarstva, ki je ustvarjalo visoke devizne prilive iz tujine, postajal vedno bolj popularen. Hkrati so se v švicarske banke stekali svetovni prihranki. Zaradi vsega tega je frank postajal vse dražji. Tako je Švicarska centralna banka v letu 2011 fiksirala devizni tečaj švicarskega tečaja proti evru.

 

Zaradi svetovne finančne krize pa se povpraševanje po »varnem« švicarskem franku ni zmanjšalo. Švicarska centralna banka je, da bi vzdrževala tečaj, tiskala domačo valuto, s tem pa pridobila ogromno količino deviznih rezerv. Količina njihovih deviznih rezerv je znašala že skoraj tri četrtine švicarskega bruto domačega proizvoda in na določeni točki so se ustrašili potencialnih negativnih posledic nadaljevanja takšne politike.

 

V začetku tega leta so zato v švicarski centralni banki opustili vzdrževanje fiksnega deviznega tečaja in ga povsem prepustili trgu. Sledil je šok, ki je prizadel številne in jih dodatno obremenil. Pravijo, da je po toči zvoniti prepozno, toda za celotno zgodbo o dogajanju, povezanim s švicarskim frankom, se skriva nauk in nasvet, kaj storiti, da se takim pretresom v bodoče izognemo. Po mnenju strokovnjakov so namreč cenovne spremembe takšne velikosti, kot je znašala v primeru skoka franka, sicer zelo redke, niso pa neobičajne.

 

1. Prejemajte prihodke v isti valuti kot so vaše obveznosti

Če se držite tega pravila,  vas nihanja na valutnih trgih ne bodo neposredno finančno udarila po žepu. Več kot imate premoženja in večji kot so vaši prihodki glede na vaše obveznosti, več valutnega tveganja si lahko privoščite. Če pa je vaše edino večje premoženje hiša ali stanovanje, ki ste ga kupili na kredit, potem je kredit v tuji valuti slaba odločitev, tudi če je v trenutku najema ugodnejši.

 

2. V primeru valutnih špekulacij bodite pripravljeni na šoke na trgu

Devizni tečaji so lahko dolgo časa stabilni, kar lahko povzroča podcenjevanje tveganj.  Daljše, kot je to časovno obdobje, večja je možnost, da se na deviznih trgih zgodijo večji premiki. Kombinacija kredita na 10 let in več v tuji valuti je s tega vidika vsekakor lahko problematična.

 

3. Izobrazite se o potencialnih tveganjih, povezanih s finančnimi pogodbami

Nujno se izobrazite o vseh tveganjih povezanih s finančnimi pogodbami.  Vsak posameznik mora sam pri sebi opredeliti, kaj je njegov finančni  cilj (znižanje obroka anuitete; stabilna anuiteta, etc. ) in kakšne so njegove finančne omejitve.  Od njegove nagnjenosti k tveganju (špekulant, konzervativna oseba, etc.) je nato  odvisno, za kakšno kombinacijo finančnega produkta se bo odločil.  Bistveno je, da se zavedate vseh tveganj. Največji stres ljudem povzročajo dogodki, ki si zelo neugodni in jih niti nismo predvideli.

 

Kaj torej storiti, če imate še vedno posojilo v frankih?

Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Pri sebi morate presoditi, kaj vam lahko pomeni scenarij, če bi se frank še naprej krepil, oziroma obratni scenarij, če bi se razmerje med evrom in frankom vrnilo na stare vrednosti.

 

V primeru nadaljnje krepitve franka je potrebno oceniti finančno zmožnost odplačevanja kredita in pripravljenost posameznika, da je nenehno izpostavljen valutnemu tveganju. Koliko vas bo obremenjevalo, če boste nenehno izpostavljeni valutnemu nihanju? Ste pripravljeni vsak dan gledati, kaj se dogaja s tečajem? Če želite mirno spati, je bolje, da posojilo menjate v evre.

 

Za nekoga z višjimi dohodki in več premoženja, ki je vzel kredit kot naložbeno priložnost in z njim recimo kupil določeno premoženje, pa je ta kredit lahko še vedno smiselna finančna odločitev.

osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.