Za finančne odločitve brez sivih las

Vam izbira naložbenih možnosti povzroča sive lase pri odločitvi, kako in kaj izbrati?

Se sprašujete, kako ustvariti finančno rezervo oziroma kako jo plemenititi, če vam jo je že uspelo oblikovati? To je vprašanje, s katerim se ukvarja marsikdo, saj se pomena dolgoročnega varčevanja vse bolj zavedamo. Po raziskavi Združenja družb za upravljanje, izvedeni maja lani, varčuje 55 odstotkov Slovencev med 18. in 65. letom, glede na namen največ za starost.

Dilema: kako dobro naložiti 5.000 EUR?

Podobno se sprašuje tudi 36-letni Tomaž, ki je polno zaposlen v obetavni službi in z ženo opazuje prve korake njunega malčka. Iz preteklega pametnega ravnanja s finančnimi sredstvi je privarčeval 5.000 evrov, ki bi jih želel nadalje plemenititi.

 

Zaveda se, da s ponujeno obrestno mero na banki dolgoročno ne bo ustvaril dovolj sredstev za vse svoje cilje. Zanj je tako kot za večino izmed vas smotrno in smiselno, da prihranek vloži na kapitalske trge.

 

Pri odločanju za naložbe imajo pomembno vlogo številni dejavniki, kot so starost osebe in s tem povezani naložbeni horizont, sestava finančnega premoženja, odnos do tveganja, upoštevati je treba, ali ima vlagatelj družinske člane, ki so odvisni od njegovih prihodkov.

 

Ker Tomaža pesti stiska s časom in ker nima dovolj znanja o naložbah, mu široka izbira naložbenih možnosti povzroča sive lase pri odločitvi, kako in kaj izbrati.

 

Kombinacija varčevanja in zavarovanja zagotavlja ustrezno finančno varnost

Rešitev zanj je lahko Naložbeno življenjsko zavarovanje Fleks, ki združuje dva svetova s področja finančnih produktov – zavarovanje in vzajemne sklade.

 

Ponuja mu možnost, da z začetnim vplačilom 5.000 evrov prek vzajemnih skladov sredstva vloži na kapitalske trge in s tem doseže njihovo plemenitenje. Ker Tomaž že zdaj razmišlja, kako bi najbolje poskrbel za sina, če se njemu zgodi kaj nepredvidenega, Fleks vključuje tudi možnost, da poskrbi za materialno varnost svojih družinskih članov, če se njemu zgodi najhujše.

 

Naložbeno tveganje naj se proti koncu varčevalnega obdobja zmanjšuje

Ob široki izbiri skladov v okviru Fleksa, ki jih vlagatelj lahko prilagodi svojim željam in potrebam, pa Tomažu največje olajšanje pomeni možnost enostavne izbire, ki jo zagotavljamo finančni strokovnjaki Triglav Skladov.

 

Pripravili smo dva predloga portfelja: Dinamični naložbeni portfelj in Zmerni naložbeni portfelj, izmed katerih se Tomaž brez težav lahko odloči sam, saj razume glavni kriterij izbire – to je njegov odnos do naložbenega tveganja. Oba portfelja zagotavljata dobro globalno razpršitev naložb in sta primerna tudi za Tomažev dolgoročni naložbeni horizont.

 

Tomaž ima tudi možnost, da skrb za upravljanje sredstev v času varčevanja prepusti finančnim strokovnjakom. Fleks namreč ponuja izbiro naložbene strategije Finančni cilji, ki temelji na upravljanju privarčevanih sredstev z dinamičnim prilagajanjem naložbenega portfelja po konceptu življenjskega cikla.

 

Strategija sledi pravilu, da je proti koncu varčevalnega obdobja pametno zmanjševati naložbeno tveganje in tako zaščititi ustvarjene donose. Naložbeno strategijo Finančni cilji izvajamo strokovno podkovani analitiki in upravljavci premoženja pri Triglav Skladih in Zavarovalnici Triglav. Tomažev spanec bo zato lahko mirnejši.

 

Zgradite finančno rezervo

Fleks je primerna izbira tudi za tiste, ki ste v malo drugačni situaciji in si finančno varnostno rezervo šele ustvarjate – gradite jo namreč lahko z rednimi mesečnimi vplačili, pri čemer vam je zagotovljena tudi zajamčena zavarovalna vsota za primer smrti.

 

Sklenite i.fleks kar prek spleta.

 

Članek je bil objavljen v 14. številki Naložbenika, kjer boste našli še več nasvetov, izzivov in priložnosti pri upravljanju osebnih financ. Naročite se na svoj izvod…

življenjsko zavarovanje, sklepanje zavarovanj, Naložbenik, osebne finance, varčevanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.