Potrebujem življenjsko zavarovanje, če nimam družine?

Čeprav imate mnogo načrtov za življenje, predvidite tudi možna presenečenja.

Pogosta zmota glede življenjskega zavarovanje za primer smrti je, da ga potrebujejo le tisti, ki imajo visoke finančne obveznosti, kot je kredit, in bližnje, ki so od njih odvisni. Finančno breme morebitnih kreditov, rednih obveznosti in vzdrževanje nepreskrbljenih otrok bi namreč doletelo njihove najbližje, če bi se jim zgodilo najhujše. A življenjsko zavarovanje lahko pride prav tudi samskim. Poglejmo, zakaj.

Življenjsko zavarovanje za samske

Ste samski in si še niste ustvarili družine? Morda menite, da življenjskega zavarovanja ne potrebujete, ker nimate otrok, za katere je treba poskrbeti, ali pa nimate finančnih obveznosti zaradi kreditov za stanovanje. Kljub temu da morda nimate večjih finančnih obveznosti, potrebujete življenjsko zavarovanje, ki mu lahko priključite dodatna zavarovanja. Tako vam bo nudilo osebno finančno zaščito za primer nezgode ali hude bolezni. Zakaj?

 

Nezgode in bolezni navadno nastopijo nepričakovano in v trenutku spremenijo življenje. Težka invalidnost ali huda bolezen, ki lahko vodita v delovno nezmožnost, sta situaciji, ki popolnoma spremenita življenje.

 

Življenjsko zavarovanje lahko krije prilagoditev stanovanja in dodatna zdravljenja

Če živite sami, je možno, da bližnjih, ki bi vam pomagali pri reševanju nastale situacije, nimate ob sebi ali ne živijo blizu vas. V primeru nezgode ali hude bolezni se zato lahko zgodi, da boste začasno ali stalno odvisni od pomoči drugih ljudi. Stroške tovrstne pomoči poravnate s pomočjo življenjskega zavarovanja.

 

Odpoved ledvic, možganska kap, rak, stres, anksioznost, depresija in izgorelost, vse to so bolezni, o katerih si nihče ne želi razmišljati. V primeru, da zbolite, lahko življenjsko zavarovanje pomeni osebno finančno zaščito, ki jo takrat potrebujete.

 

Tudi morebitne prilagoditve bivalnega prostora ali dodatno zdravljenje, ki ga javno zdravstvo ne krije, lahko prinesejo visoke stroške. Finančne težave, ki bi temu lahko sledile, lahko omili pravočasno sklenjeno Življenjsko zavarovanje za primer smrti, ki z nizko zavarovalno vsoto za smrt predstavlja temelj za sklenitev dodatnih zavarovanj, kot sta:

  • Dodatno zavarovanje za hude bolezni, ki pri razširjenem paketu pri določenih boleznih omogoča delna izplačila že v primeru lažjih oblik bolezni, in
  • Dodatno nezgodno zavarovanje, pri katerem lahko izbirate med različnimi kritji. Z mesečno nezgodno rento za invalidnost, trajno invalidnost zaradi nezgode ali s kritjem za zlom, izpah ali opeklino, si lahko zagotovite sredstva, s katerimi si boste lahko zaradi novih okoliščin prilagodili življenjski prostor ali zagotovili dodatno zdravljenje. Dodatnemu nezgodnemu zavarovanju lahko dodate tudi Dodatno zavarovanje asistence po poškodbi.

 

Življenjsko zavarovanje je, čeprav ste sami in brez družine, pametna izbira. Pomembno je le, da pri izbiri življenjskega zavarovanja izhajate iz vaše življenjske situacije, vašega načina življenja in potreb. Na podlagi tega si nato prilagodite kritja, ki jih nudi življenjsko zavarovanje.

 

Življenjsko zavarovanje je lahko tudi varčevanje ali naložba

Življenjsko zavarovanje je lahko tudi priložnost za varčevanje. Pri tem je zelo pomembno vedeti, kakšen odnos imate do naložbenega tveganja.

 

Če se mu želite izogniti, bo prava izbira Življenjsko zavarovanje z delnim povračilom premije, pri katerem lahko ob njegovem poteku prejmete delno povračilo premije s pripisanim morebitnim dobičkom.

 

Če radi tvegate malo več in si želite potencialno višja izplačila, bo bolj primerno Naložbeno življenjsko zavarovanje Fleks, ki omogoča vlaganje v sklade. Pri tej obliki zavarovanja lahko vzajemne sklade, v katere želite vlagati, izbirate sami ali pa z izbiro naložbenih strategij Finančni cilji in Aktivni naložbeni paket odločitev o vzajemnih skladih prepustite našim finančnim strokovnjakom.

 

Kako izbrati pravo življenjsko zavarovanje, si lahko ogledate tudi v webinarju

 

Varčujete lahko tudi za pokojnino

Morda lahko trenutno tudi več privarčujete ali pa imate sredstva, ki bi jih lahko investirali. V tem primeru lahko pri Gorenjski banki, d.d. in Nova KBM, d.d. sklenete Enkratno naložbeno življenjsko zavarovanje z delnim jamstvom. Prednost tega zavarovanja je, da po poteku desetih let od začetka zavarovanja zavarovalnica garantira izplačilo najmanj 70 % vplačane premije ob začetku zavarovanja ter na dodatna vplačila.

 

Naložbeno zavarovanje lahko namenite tudi varčevanju za pokojnino. A z davčnega vidika bo za vas bolj ugodno, če se odločite za Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Še posebej se vam bo to izplačalo, če vam ga delno ali v celoti financira delodajalec.

 

Kaj pa, če si med trajanjem zavarovanja ustvarite družino?

Samsko življenje se lahko kaj hitro spremeni v družinsko življenje in s tem postanejo prioritete in potrebe popolnoma drugačne. A brez skrbi, Življenjsko zavarovanje za primer smrti je v določeni meri prilagodljivo.

 

V času trajanja zavarovanja lahko tudi povečate zavarovalno vsoto ter naknadno priključite večino dodatnih zavarovanj, med katerimi je tudi Dodatno nezgodno zavarovanje za otroke. Tudi Dodatno zavarovanje za hude bolezni in Dodatno nezgodno zavarovanje lahko kasneje priključite k Življenjskemu zavarovanju za primer smrti.

 

Vas zanima več o življenjskih zavarovanjih in kako jih lahko ukrojite po svoji meri? Katera dodatna zavarovanja se vam splača skleniti? Pogovorite se z našim zastopnikom.

 

življenjsko zavarovanje, varčevanje, osebne finance, pokojnine, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.