5 nasvetov za varen nakup prek spleta

Priložnost hitrega zaslužka na spletu so prepoznali tudi manj pošteni ponudniki

Ob vse hitrejšem življenjskem ritmu ne preseneča, da raste obseg nakupov, ki jih opravimo prek spleta. Uspešni spletni trgovci postajajo kupcem vse prijaznejši in za marsikoga je uporabniška izkušnja spletnega nakupa udobnejša od nakupa v trgovini. Žal pa so priložnost hitrega zaslužka na spletu prepoznali tudi drugi ponudniki z manj poštenimi nameni. Kako ločiti legitimne spletne trgovce od lažnih in ne postati žrtev prevar, svetuje Jasmina Mešić, koordinatorka Nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu, ki ga izvajajo na odzivnem centru SI-CERT.

1. Preverite ceno

Prvi znak, ki kaže na tvegan spletni nakup, je naravnost neverjetna cena. Kadar neka ponudba po predstavitvi, ceni ali drugih lastnostih močno odstopa od ostalih, potem je to zanesljiv razlog za previdnost.

 

2. Preverite način plačila

Ko spletni trgovec od vas zahteva nakazilo prek sistema Western Union ali MoneyGram, je to velik rdeč znak STOP! Takšni plačilni mehanizmi so namenjeni hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni mogoče. Prav zato so priljubljeno orodje spletnih goljufov.

 

3. Preverite podjetje

Natančno preverite, katero podjetje stoji za spletno trgovino. Preverite kontaktne podatke podjetja (naslov podjetja, telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov). Stopite v kontakt s prodajalcem in izmenjajte nekaj sporočil. Se njegov elektronski naslov ujema z naslovom spletne trgovine? Če prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com, live.com itd.), je to še en znak, ki kaže na prevaro.

 

4. Preverite domeno

Pogosto so podatki o registrantu oz. nosilcu domene veliko bolj zgovorni kot opisi, navedeni v sami spletni trgovini. Na strani http://whois.domaintools.com/ poiščite več informacij o domeni, predvsem bodite pozorni, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov.

 

5. Preverite izkušnje drugih kupcev

Poiščite ocene drugih kupcev ali uporabnikov spletne trgovine, spoznajte njihove izkušnje, kritike in mnenja. V iskalnik vnesite spletni naslov trgovine in preverite, ali se po forumih oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje. Tu velja pravilo, da se dobre novice hitro širijo, slabe pa še hitreje.

spletno nakupovanje, spletna varnost, zavarovanje plačilnih kartic