Ali res obvladate varno vožnjo?

Ste prepričani, da ste varen voznik? Preverite z mobilno aplikacijo Drajv.

Če ste na vprašanje odgovorili pritrdilno, potem sodite med 80 odstotkov voznikov, ki so prepričani, da so nadpovprečno sposobni in varni. Zato pravijo, da si zaslužijo nižjo premijo za zavarovanje avtomobilov. Pa bi si upali to preveriti, tako kot sem jaz?

Najprej se nisem zavedal napak, ki sem jih delal pri vožnji. Ko sem prvič snemal svojo vožnjo z novo mobilno aplikacijo DRAJV, ki spodbuja in ocenjuje varno vožnjo, sem bil nad končno oceno negativno presenečen, lahko bi rekel kar razočaran. A ugotovil sem, da jo lahko še precej izboljšam.

 

Ste res varen voznik?

V zavarovalnicah že nekaj časa iščemo načine, kako ločiti med bolj in manj varnimi vozniki. Strinjamo se namreč, da posploševanje ni najboljši način, kako razvrstiti voznike v »plačilne razrede«. Zato tu nastopi telematika, ki združuje dve najbolj vroči panogi sodobnega sveta: TELEkomunikacije in inforMATIKO.

 

V Zavarovalnici Triglav smo jo predstavili prvi v Sloveniji in regiji Adria. Z uporabo mobilne aplikacije DRAJV lahko vozniki analiziramo svoje vožnje, spremljamo vozne navade in jih izboljšujemo, zato je aplikacija namenjena vsem, ne le zavarovancem Triglava. Samo slednji pa lahko z uporabo brezplačne aplikacije DRAJV pridobite tudi ugodnosti pri zavarovanjih.

 

Dobrim voznikom želimo omogočiti cenejše zavarovanje, drugim pa pokazati, da se njihov način vožnje ne splača. Ne le zaradi denarja, ampak predvsem zaradi varnosti na cesti. Poročila tujih zavarovalnic navajajo pozitivne učinke snemanja vožnje, rezultati namreč kažejo, da neizkušeni vozniki po 11 mesecih vožnje z vgrajeno telemetrijsko napravo kar za 75 % zmanjšajo verjetnost, da povzročijo prometno nesrečo.

 

Preizkusite DRAJV v praksi

DRAJV je pravzaprav podoben mobilni igrici, a z mnogo bolj pomembnim ciljem. Izhodiščna vrednost točk je 100, tolikšna je tudi najvišja možna ocena, saj z napakami med vožnjo točke izgubljate, ne pridobivate. Na oceno vožnje najbolj vpliva upoštevanje hitrostnih omejitev, sledijo sile pri zaviranju, pospeševanju in vožnji v ovinek.

 

Ko sem se poglobil v svoje napake, sem bil pri naslednjih vožnjah previdnejši, upošteval hitrostne omejitve in izboljšal ocene. Ker večinoma opravljam kratke mestne razdalje, delam največ napak pri zaviranju. Ob uporabi aplikacije DRAJV sem ugotovil, da velikokrat vozim s prekratko varnostno razdaljo in zaradi prenaglih zaviranj izgubljam največ točk.

 

Dodatno na ta merila vplivata še vožnja v določenem delu dneva in tip ceste, po kateri voziš. Slabša vožnja ponoči, v času prometne konice ali v naselju bolj negativno vpliva na skupno oceno. Končna ocena temelji na kompleksno postavljenih parametrih, ki so rezultat številnih izkušenj in temeljitih testiranj.

 

Bil sem med tistimi 50 osebami, ki so pred vstopom na trg skoraj eno leto testirali mobilno aplikacijo DRAJV. »Testni zajčki« smo skupaj z drugimi prevozili približno 800 tisoč kilometrov. In začetni kilometri so bili za marsikoga presenetljivi.

 

Če bo vaša vožnja varna in zmerna, vas bo aplikacija nagradila s kodo za ugodnost. Zanjo boste morali posneti vsaj 10 voženj, ki so daljše od 3 kilometrov, skupna prevožena razdalja pa mora biti 300 kilometrov ali več. Sam vam svetujem, da posnamete čim več voženj. Po nekaj daljših vožnjah dobiš precej boljši občutek o vožnjah, pa tudi glede doseženega rezultata.

 

Če boste dosegli 90 točk ali več, boste pridobili nagrado – ugodnost pri avtomobilskem zavarovanju.

 

Kdor želi doseči 100 točk, mora glede na moje izkušnje voziti  po predpisih, previdno, le z nekaj več  samozavesti. Pomembno je le, da izstopite iz obstoječih vzorcev in greste zavestno v varno vožnjo.

 

Če se boste izkazali za slabega in nevarnega voznika, ne skrbite, saj slaba ocena na podlagi uporabe aplikacije DRAJV ne more vplivati na povišanje premije, na prekinitev obstoječe police ali na zavrnitev obnove zavarovanja s strani zavarovalnice. Prav tako podatki, pridobljeni iz aplikacije DRAJV, ne morejo vplivati na reševanje morebitnega škodnega primera.

 

Zato pa naj DRAJV postane vaš osebni vozni asistent, ki vas bo spodbujal k varnejši vožnji. Če upoštevamo še, da boste z uporabo DRAJVA postali varnejši voznik, je to korak v pravo smer.

 

Naložite si DRAJV in postanite boljši voznik.

 

Želite več tovrstnih člankov? Vpišite svoj elektronski naslov in poslali vam bomo najboljše strokovne nasvete s področja avtomobilskih zavarovanj direktno v vaš elektronski nabiralnik.

 

avto, varna vožnja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.