Katere aplikacije vam pomagajo (pri)varčevati

In nasveti, na kaj morate biti pozorni pri njihovi uporabi.

Tokrat ne govorimo o aplikacijah za finančno varčevanje, digitalnih ustreznicah nekdanjih pujskov, v katere smo metali kovance. Predstavljamo načine, kako spremljati in obvladovati izdatke, čim bolje izkoristiti možnosti za popuste, optimizirati naročniška razmerja in podobno. In hkrati morda pri vsem tem ne izdati preveč osebnih podatkov. Vemo namreč, da so finančni podatki občutljivi.

Če plačujete večinoma z gotovino, vam spletne ali mobilne banke in aplikacije za spremljanje potrošnje ne morejo dosti pomagati. Vsaj ne pri iskanju posameznih ali ponavljajočih se izdatkov, ki bi jih morda lahko zmanjšali. Videli boste kvečjemu dvige na bankomatih, kam so potem šli evri, pa ne boste videli. Po drugi strani je mogoče, če plačujete s kartico oz. karticami, zelo natančno spremljati in morda kasneje tudi omejiti zapravljanje.

 

Analizirajte izdatke in izločite nepotrebne

V vsakem primeru se v spletni in mobilni banki oz. denarnici (ta omogoča tudi brezstično plačevanje s telefonom) vidijo vse transakcije. Razlika med posameznimi aplikacijami je lahko v tem, kako dobro in natančno so transakcije označene in koliko se jih da analizirati.

 

Določene mobilne banke, posebej ponudnikov iz fintecha oziroma področja finančne tehnologije, omogočajo sortiranje izdatkov (posameznih plačil) v različne kategorije. Nekatere že same poskušajo uganiti, kaj ste plačali (denimo gorivo, živila, oblačila), vedno pa lahko plačilo prestavite v drugo kategorijo. Nato pregledate statistike in grafikone ter analizirate, za kaj ste morda zapravili preveč.

 

Podatki o tem, kje (in kaj) kupujete, če tega ne počnete z gotovino, gredo najmanj v anonimizirani obliki v določeno analitično obdelavo. Sami se morate odločiti, ali v tem vidite problem ali ne.

 

Nekateri imajo pomisleke glede posredovanja teh podatkov še kakšni aplikaciji oz. storitvi. Zanje predlog, ki ga bomo podali v nadaljevanju, ne pride v poštev. Morda bodo pripravljeni vsaj na analizo izdatkov znotraj banke ali tako analizo, kjer podatki ostanejo zgolj na napravi.

 

Lahko se odločite, da zgolj za del svojega poslovanja uporabljate eno od novodobnih bančnih storitev, kot so denimo mBills, N26 ali Revolut, ki so zastonj ali zahtevajo manjšo mesečno naročnino, in nudijo dober pregled nad odhodki (in seveda tudi prihodki). Preostale, morda bolj delikatne nakupe, še vedno lahko opravljate drugače.

 

Aplikacije za spremljanje izdatkov

Kdor nima problema s tem, da se njegovi finančni podatki stekajo še kam (tudi tam bi sicer morali ostati zasebni), in je tudi pripravljen za tako storitev plačati nekaj deset evrov naročnine na leto, lahko izbere katerega od pripomočkov za spremljanje izdatkov.

 

Naše priporočilo je slovenska storitev Toshl Finance, saj ponuja neposredno povezovanje s skoraj vsakim bančnim računom, ki ga morebiti imate. Tako podatki o vaših prihodkih in odhodkih v aplikacijo pritekajo samodejno, aplikacija jih tudi razvršča v kategorije in izrisuje grafe, sami pa jih lahko sortirate, pregledujete po filtrih, ustvarjate proračune. Obstajajo tudi podobne aplikacije, denimo Mint, Wally, 1Money in MoneyControl.

 

Malo manj samodejna in hkrati morda bolj zasebnosti prijazna alternativa, dostopna na osebnem računalniku, je odprtokodni program HomeBank. Vanj lahko uvažate podatke iz spletnih bank in jih potem prav tako analizirate. Morda si vzamete čas za to početje enkrat mesečno in po nekaj mesecih boste videli, ali lahko s tovrstno analizo zmanjšate zapravljanje za manj potrebne zadeve.

 

V pregledu izdatkov, še posebej grafičnem, lažje opazite, da določena kategorija predstavlja prevelik odstotek vašega razpoložljivega mesečnega proračuna.

 

Optimizirajte naročnine

Zagotovo imate več mesečnih naročnin. Dostop do interneta, televizija in mobilna telefonija so malodane obvezne, prav tako lahko sem štejemo električno energijo, a potem je tu še množica drugih: za zabavne vsebine (pretočni video in glasba), aplikacije in programsko opremo, medije in še marsikaj.

 

Podrobnejše pregledovanje plačil z bančnih kartic in storitev, kot je PayPal, lahko razkrije, kaj vse vsak mesec plačujete, pa ste morda že pozabili.

 

Hkrati vas spodbudi k razmisleku, katere od teh storitev dejansko redno uporabljate in katere morda le občasno ter zato predstavljajo slabo vrednost za denar.

 

Operaterske naročnine so prav potencialno polje za optimizacijo. Morda je vaš paket preobsežen in vključuje marsikaj, česar v resnici ne izkoristite. Vsi veliki operaterji ponujajo spletne portale oz. aplikacije, ki nosijo ime običajno po kopitu Moj Operater, kjer je mogoče pregledati naročniško razmerje in spremljati porabo. Počnite to nekaj časa, preglejte ponudbo operaterja in morebiti boste ugotovili, da vam povsem ustreza drug, cenejši paket.

 

Z uveljavitvijo novega zakona o elektronskih komunikacijah so morali operaterji ponuditi brezplačno menjavo naročniških paketov (vsaj za naročnike brez vezave), zato lahko zamenjate brez plačila desetih evrov ali več, kot so operaterji zahtevali pred to spremembo. Lahko se odločite tudi za strategijo, da višji paket izberete v mesecih, ko so tudi vaše potrebe višje, v ostalih pa preklopite na tistega z manj količinami.

 

Nekateri dobavitelji energentov ponujajo tudi aplikacije, v katerih lahko podrobneje vidite, kakšna je vaša poraba. Tu so sicer možnosti za menjave paketov in podobne prihranke bolj omejene, zna pa se zgoditi, da boste iz številk in/ali grafikonov razbrali kakšen namig, kje bi se dalo porabo nekoliko zmanjšati.

 

Četudi denarno to ne bo predstavljalo bistvenega znižanja mesečne postavke, so taka varčevanja dobrodošla, še posebej, če jih opravi dovolj velika množica. Potem se znižanje porabe začne opažati tudi na makro ravni, na celotnem energetskem sistemu.

 

Obvladajte kartice zvestobe

Skoraj ni trgovca, ki ne bi ponujal kakšno obliko kartice zvestobe. Nekatere od teh so skoraj nujne, ker so z njimi nižje cene za marsikateri izdelek, medtem ko druge, ki so namenjene zbiranju točk ali prinašajo nekaj popusta po določenem znesku nakupov v določenem času, nimajo take vrednosti. Odločitev, katere kartice zvestobe želite uporabljati, je nazadnje vaša. Zelo verjetno pa vam niti ene ni treba nositi s seboj. Nekateri ponudniki imajo svoje aplikacije za te kartice, kjer se tudi vidi stanje točk, kuponi za popuste, najnovejši katalog in podobno. Skoraj vsako pa se da »digitalizirati« tudi v priljubljeno aplikacijo Stocard, ki tako lahko nadomesti vse ostale. Celo na uri, če nosite Apple Watch.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Pridobite popust za digitalno poslovanje

Ste vedeli, da lahko člani Triglav kompleta v digitalni poslovalnici i.triglav pridobite do 5 % Triglav komplet popusta za digitalno poslovanje? Hkrati pa vam i.triglav omogoča, da lahko kjerkoli in kadarkoli pregledujte in upravljajte zavarovanja, prijavite škodo, naročite asistenco, pregledujete vaše aktualne ugodnosti ali spremljajte vrednosti svojih naložb.

Mobilne aplikacije, osebne finance, premoženje, varčevanje, spletno nakupovanje, mobilni telefon, spletna varnost
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.