Kako skrbeti za baterije in kako jih pravilno polniti?

Baterija je kritičen del mobilne naprave, ki se najprej okvari. Kaj lahko storite, da bo čim dlje varno delovala?

Delovanje prenosnega računalnika, pametne ure, telefona in vrste drugih naprav, katerih skupna značilnost je prenosnost oziroma mobilnost, je odvisna od baterije. Baterije so največkrat litij-ionske, o katerih pa večina ne ve prav dosti. Razen tega, da jih moramo redno polniti. Pa še glede tega obstajajo miti iz časov, ko so bile drugačne.

Eden izmed pogostih mitov o ravnanju z baterijami je ta, da je treba baterijo pred polnjenjem najprej do konca izprazniti, kar pri litij-ionskih ne velja. Čeprav baterije najdemo marsikje, med drugim tudi v električnih skirojih, ki jih ravno ta čas spet v večjem številu srečujemo na slovenskih ulicah, se bomo nadaljevanju osredotočili na baterije pametnih telefonov. Veliko napotkov je univerzalnih in veljajo za večino naprav z litij-ionskimi baterijami.

 

Slabosti litij-ionskih baterij

Za litij-ijonske baterije je značilno, da se med polnjenjem, pa tudi med praznjenjem, grejejo bolj kot baterije drugih tipov. Zato je nujna elektronika, ki preprečuje previsoke električne tokove, z njimi pa pretirano visoke temperature. Spomnimo se eksplozij baterij prenosnih računalnikov, lebdečih desk in ne tako dolgo enega od Samsungovih pametnih telefonov, ki so bile posledica pregretja.

 

Njihova druga slabost pa je staranje, natančneje postopna degradacija snovi v bateriji. Tej so podvržene od trenutka, ko jih izdelajo, njena posledica pa je postopno zmanjševanje količine energije, ki so jo sposobne hraniti. Tudi to nam je poznano. Le spomniti se moramo, kako dolgo je telefon zdržal z enim polnjenjem, ko je bil nov, in koliko zdrži danes, ko je star leto, dve ali celo tri.

 

Staranje litij-ionskih baterij se upočasni, če jih hranimo na stalni temperaturi (15 °C) in če so napolnjene vsaj do 40 %. To upoštevamo, ko baterij (na primer za fotoaparate ali igrače) dlje časa ne uporabljamo.

 

Temperatura vpliva na življenjsko dobo

Računati moramo, da baterija, ki je bila stalno izpostavljena temperaturi 25 stopinj Celzija, v enem letu lahko izgubi tudi do 20 odstotkov kapacitete.

 

Višja kot je temperatura, bolj drastično je znižanje. Kar je seveda težko, saj se naprave med delovanjem bolj ali manj grejejo, del toplote pa se prenese tudi na baterije, ki se zaradi kemičnih reakcij, ki potekajo v njih, še dodatno grejejo.

 

Degradaciji kot posledici temperature se ne moremo izogniti, lahko pa poskrbimo, da so posledice čim manjše, tako da naprav po nepotrebnem ne puščamo v pretoplem okolju.

 

Naprave nikdar ne puščamo na razgretem soncu tudi zato, ker ni varno.

 

Kako »močna« je baterija?

Koliko energije lahko shrani baterija pametnega telefona, pove podatek izražen v mAh. Višja kot je številka, bolje je. Velja pa naslednje. Če baterijo s kapaciteto 4000 mAh v neki napravi zamenjamo z baterijo s 6000 mAh, lahko pričakujemo za polovico daljši čas avtonomije.

 

Telefonu baterije ne moremo zamenjati, lahko pa na primer podaljšamo čas delovanja robotskega sesalnika, če kupimo »močnejšo« baterijo.

 

Samo na podlagi podatka o kapaciteti baterije ne moremo predvideti, da bo na primer pametni telefon z višjo številko deloval dlje od modela z nižjo. Telefon z močnejšim procesorjem in boljšim zaslonom bo v istem času porabil več energije od drugega z manj potratnimi komponentami. Razlike so lahko celo med napravami z na papirju enakimi tehničnimi podatki. Ena ima lahko programsko opremo (firmware). Ta, ko ni potrebe, upočasni procesor, s tem pa varčuje z energijo. Druga te programske opreme nima, zato porabi več. Ker imajo sodobni procesorji in operacijski sistemi cel kup tehnologij za varčevanje z energijo, pametni telefoni kljub višjim zmogljivostim porabijo manj, kot so. 

 

Redkeje srečamo podatek v vat urah (Wh). Na primer baterija z 1 Wh bo eno uro zagotavljala električno moč enega vata ali dva vata pol ure in tako naprej.

 

Kako pravilno polniti baterijo pametnega telefona?

Optimalen način za polnjenje baterije je malo in pogosto, kar pomeni, da jo je najbolje na polnilec priključiti vedno, ko lahko. Nikakor pa je ni priporočljivo najprej izprazniti do konca in jo potem popolnoma napolniti, saj bomo s tem močno skrajšali njen rok trajanja.

 

Poznavalci so tudi prepričani, da nam bo baterija telefona najdlje služila, če bomo njeno napolnjenost držali med 65 in 75 odstotki. To je namreč meja optimalne uporabe baterije. Ker pa je to težko doseči, je naslednji dober približek, če je baterija pametnega telefona ves čas napolnjena vsaj med 45 in 75 odstotki.

 

Da bi se izognili pregrevanju, poškodbam ali manjši kapaciteti baterije, ko je napolnjena, ne pustite, da je naprava še vedno priklopljena na polnilec. Zaradi tega pogosta praksa polnjenja preko noči morebiti ni najboljša.

 

Če želite, da bo baterija zdržala čim dlje, je nikar ne napolnimo do 100 %, pa tudi ne dovolimo, da bi se čisto izpraznila, preden jo priključimo na polnilec.

 

Kako zmanjšati porabo pametnega telefona?

Poleg skrbi za baterijo kot tako, lahko omejimo porabo pametnega telefona. Podobno velja tudi za prenosni računalnik, saj smo vsaj delno za to, da se baterija prehitro izprazni, pogosto krivi tudi sami.

 

Zaslon je eden največjih porabnikov energije, zato je prvi korak varčevanja, da izklopimo samodejno prilagajanje osvetlitve, ter to nastavimo ročno nekje na tretjino največje možne vrednosti. Hkrati še zmanjšajmo čas, po katerem se telefon zaradi nedejavnosti sam izklopi na najmanjši možno vrednost (na 15 sekund).

 

Nato poiščimo aplikacije, ki porabijo veliko energije in so zagnane v ozadju: Facebook, Instagram, Google Play, ter jih »zapremo«. Dobro je, če zapremo vsako aplikacijo, ko je prenehamo uporabljati.

 

Dokaj veliki porabniki so tudi komunikacijski vmesniki. Tistega za mobilno omrežje potrebujemo ves čas, lahko pa po potrebi izklopimo vmesnike Wi-Fi, Bluetooth ter satelitsko navigacijo, ko ali če jih ne potrebujemo.

 

Če bi res radi dosegli najdaljšo možno avtonomijo, ki jo omogoča baterija telefona, potem vključimo varčevalni način. Naprava ne bo več delovala s polno zmogljivostjo, bo pa zato gotovo zdržala dlje.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

mobilni telefon, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.