Kako močna je vaša povezava?

Zmanjšajte ovire pri delu in učenju na daljavo.

Za vsako brezžično povezavo velja pravilo, da naj bo med oddajnikom in sprejemnikom čim manj ovir in tudi domače brezžično omrežje ni nikakršna izjema. Da je temu pogoju zadoščeno, je pomembno, kam namestite brezžični usmerjevalnik, saj lahko s spreminjanjem njegovega položaja izboljšate ali pa poslabšate omrežje.

Najboljše mesto in nastavitve za usmerjevalnik

Usmerjevalnik ali dostopno točko vedno namestite nekam visoko, pod strop, od koder ima popoln »pogled« nad prostorom, v katerem so v brezžično omrežje povezane naprave. Nikakor pa usmerjevalnika ne skrijte v kakšno omarico. Če na primer želite najboljšo povezavo v dnevni sobi, potem je verjetno najboljši položaj visoko v enem od kotov v dnevni sobi.

 

Največja napaka je postavitev usmerjevalnika v predsobo, po možnosti blizu vhodnih vrat, ker je tam priključek operaterja in potem pričakovanje, da bo brezžično omrežje odlično delovalo povsod.

 

V praksi je redko tako, čeprav je veliko odvisno od tlorisa prostorov. Z enim samim usmerjevalnikom ali dostopno točko boste težko zgradili odlično delujoče omrežje. Če pa druge možnosti ne pridejo v poštev, takrat sklenite kompromis in usmerjevalnik postavite tja, kjer bo s signalom najbolje pokrival površino stanovanja, ki vam je za delo najbolj pomembna.

Za boljše delovanje brezžičnega omrežja zmanjšajte motnje

Radijski signali, preko katerih delujejo brezžična omrežja, so podvrženi motnjam. Več jih je, slabša je hitrost prenosa. Le redko se pripeti, da signali sosedovega omrežja ne sežejo do vas. Zato s pomočjo aplikacije, kot je WiFi Analyzer, preverite, na katerih kanalih delujejo in se prepričate, da se čim manj prekrivajo.

 

Če na primer sosedovo omrežje v frekvenčnem območju 2,4 GHz deluje na prvem kanalu, svojega prestavite na kanal šest, a pod pogojem, da je ta prost in da ni na bližnjih kanalih drugih omrežjih. Idealno je, da če eno omrežje deluje na prvem kanalu, potem drugo omrežje nastavite na šesti kanal. Ker pa to ni vedno mogoče, naj bo vmes prost vsaj en kanal. Če na primer omrežji delujeta na prvem in tretjem kanalu, potem je drugi kanal prost. Večji je razmik med kanali, manj se signali omrežij med seboj motijo in boljše bo omrežje delovalo. Podobno velja za omrežje v frekvenčnem območju 5 GHz, če ga usmerjevalnik podpira.

 

Z aplikacijo WiFi Analyzer preverite moč signala v prostorih, da ugotovite, kje so najboljša mesta za prenosni računalnik ali druge naprave povezane v brezžično omrežje.

V čim večji meri uporabite 5 GHz frekvence

Na nižjem frekvenčnem območju signale brezžičnega omrežja motijo druge tehnologije za komunikacijo, na primer Bluetooth ali radijski signali otroških alarmov in elektromagnetni valovi nekaterih naprav, na primer mikrovalovnih pečic.

 

Temu se ni mogoče izogniti, zato je dobro, da pametne telefone, tablične računalnike in druge naprave, povezane v brezžično omrežje, prestaviti na frekvenčno območje 5 GHz. V njem je manj gneče, manj motenj, zaradi širših kanalov pa so tudi prenosne hitrosti višje.

 

Zaradi višje prenosne hitrosti pa ima omrežje 5GHz manjši doseg, zato je še toliko bolj pomembno, kako dobro ste izbrali mesto za brezžični usmerjevalnik.

 

V primeru, da naprava podpira obe omrežji, to je z nižjo in višjo frekvenco, jo v omrežje povežite z višjo. Omrežje z nižjo frekvenco pa pustite prosto za naprave, ki te možnosti nimajo. Na ta način boste še nekoliko pripomogli k boljšemu delovanju brezžičnega omrežja.

 

Nikar ne pozabite na redno nadgradnjo programske opreme brezžičnega usmerjevalnika, saj tudi to lahko vpliva na delovanje omrežja.

Kdaj je čas za nakup nove opreme?

Kadar nič od neštetega ne pomaga ali imate celo usmerjevalnik star deset let ali več, je čas za zamenjavo. Tehnološki razvoj in novi standardi brezžičnega omrežja so naredili svoje in novejše naprave so v vseh pogledih boljše. Omogočajo večje hitrosti prenosa podatkov, delujejo bolj stabilno in v obeh frekvenčnih območjih. Vprašanje je le, katera naprave je primerna za vas.

 

Kot je običajno, jasnega odgovora ni, saj so na razpolago brezžični usmerjevalniki različnih cenovnih in zmogljivostnih razredov. Veliko pa je odvisno tudi od števila naprav, ki jih imate priključene v omrežje.

 

Nekakšen splošnen nasvet je, da ne posegate po najdražjih in tudi ne po najcenejših izdelkih, saj se tisti najboljši nahajajo v zlati sredini. Pomembno je, da izbrana naprava podpira vse uveljavljene standarde do najnovejše Wi-Fi 6, saj jo boste tako lahko uporabljali več let.

 

V primerih, ko morate premostiti večje ovire ali razdalje med internetnim priključkom in prostorom, kjer želite imeti kakovostno brezžično povezavo, razmislite o napravah, ki znajo podatke prenašati preko električnih vodnikov. Eno povežete z usmerjevalnikom poleg internetnega priključka in jo vtaknete v električno vtičnico, druga naprava v drugem nadstropju pa bo z njo povezana preko električne napeljave in bo na ta način v okolico oddajala svoje brezžično omrežje. Rešitev je še posebej priljubljena, če nimate razpeljanega ožičenega domačega omrežja.

 

Težave slabšega signala brezžičnega omrežja lahko rešijo še ojačevalniki brezžičnega omrežja, ki ojačajo in podaljšajo doseg radijskih signalov.

 

Ojačevalniki so preproste brezžične dostopne točke, ki jih postavite nekje na pol poti med usmerjevalnikom in področjem, kjer bi radi imeli signal, a ga ni oziroma je slab. Ne naredi ničesar drugega, kot prevzame signale v omrežju, jih ojača in prenese naprej.

 

Porazdeljeno omrežje, če nočete sklepati kompromisov

Najboljša rešitev za boljše delovanje domačega brezžičnega omrežja so naprave za tako imenovano porazdeljeno omrežje oziroma omrežje »mesh«. Kot večina sodobnih tehnologij je bila tudi ta razvita za vojaške namene, ko so ugotovili, da se ne morejo zanašati na hierarhično organizirano komunikacijsko omrežje, v katerem izpad enega vozlišča povzroči odpoved celega sistema.

 

V porazdeljenem omrežju ni potrebe po osrednjem vozlišču oz. eni dostopni točki. Več jih je, vse so enako zmogljive, med sabo povezane in znajo med seboj komunicirati. Če mislite, da je to enako, kot če bi postavili več točk, ki oddajo omrežje istega imena, to ne drži. V primeru postavitve več točk namreč ostane naprava povezana na eno od točk, vse dokler popolnoma ne izgubi njenega signala, saj ne zna prej samodejno preskočiti na drugo, ki bi ji zaradi boljšega signala lahko omogočila hitrejšo povezavo.

 

To pa je mogoče s tehnologijo porazdeljenega omrežja, kjer si lahko točke v omrežju kadarkoli predajajo priključene naprave s ciljem omogočiti jim višje in stabilnejše hitrosti. Prav tako ne ločujejo omrežja na del v frekvenčnem območju 2,4 GHz in 5 GHz, saj znajo razporejati naprave glede na njihove brezžične zmogljivosti in to počne samodejno, ne da bi se uporabnik tega zavedal.

 

Sicer pa imate pri porazdeljenem omrežju na voljo dve možnosti:

  • omrežje, kjer so vse naprave popolnoma enakovredne, v katerem je vsaka dostopna točka tudi interneti usmerjevalnik in
  • omrežje, kjer ena dostopna točka služi kot usmerjevalnik, medtem ko so vse ostale njeni sateliti.

 

Preberite tudi, kako se čim bolje zaščititi pred spletnimi napadi in poskrbeti za varnost spletnih računov.

spletna varnost, zavarovanje kibernetske zaščite, mobilni telefon, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.