Izbor najboljših tehnoloških trendov za smučarske navdušence

Katera sodobna tehnologija nam pomaga bolje smučati

Ljudje smo po naravi radovedni, pa tudi radi se pohvalimo, koliko česa smo sposobni narediti. To velja tudi za smučanje. Z mobilnim telefonom ali pametno uro lahko danes beležimo, koliko kilometrov in koliko višinskih metrov smo prevozili, pa tudi koliko kalorij smo porabili. Je pa na trgu še nekaj tehnološko izpopolnjenih naprav, ki so namenjene zgolj dejavnostim v tem letnem času. Poglejmo več.

Radovednost in ponos

Še pred časom poplave pametnih ur, zapestnic in aplikacij za pametne telefone so nekatera smučišča uvedla možnost vpogleda v statistiko uporabe vozovnice. Sicer dokaj preprosto, a videli smo, kolikokrat smo se povzpeli na vrh “hriba” in se spustili v dolino.

 

Dandanes so tovrstne možnosti le še dodatek k bolj natančnim podatkom, ki jih zagotavljajo pametne naprave. Najmanj eno, telefon, imamo namreč ves čas pri sebi.

 

Na sneg v pravih razmerah

Poleg telesne pripravljenosti je za uživanje na snegu pomemben še en dejavnik, na katerega pa sami nimamo vpliva. Mati narava nam nakloni vreme po njenih željah, ne naših. Vse, kar lahko naredimo, je, da predhodno preverimo vreme in snežne razmere.

 

Z aplikacijo Triglav Vreme ste lahko vedno na tekočem z vremensko napovedjo, obenem pa aplikacija ponuja tudi vremenske podatke in spletne kamere za slovenska in nekatera večja smučišča v Avstriji in Italiji.

 

Odlična je tudi aplikacija iSKI. Dobro je vedeti, da jih je več, odvisno od države, v kateri smo, gotovo pa je razveseljivo, da je na voljo tudi različica za Slovenijo.

 

Poleg vremenskih razmer in žive slike spletnih kamer vsebuje tudi podatke o dodatni ponudbi, med katerimi so tudi smučarske trgovine.

 

Kljub mrazu naj bo toplo in vedno “jasno”

Od mrazu odrevenele dlani in slaba vidljivost tudi posredno vplivata na slabšo varnost, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo snovalci »tehnikalij« podali na področje smučarske opreme.

 

Medtem ko so lahko jakne debele, da zagotovijo dovolj izolacijske plasti, je bilo »ogrevanje« rokavic in smučarskih čevljev v drugem planu, čeprav človeško telo največ toplote izgublja ravno prek koncev okončin.

 

Danes lahko na spletu najdemo smučarske čevlje z vgrajenim »grelcem« in samostojne ogrevalne vložke za čevlje.

 

Ogrevalne vložke lahko prestavljamo iz obuvala v obuvalo. V teh primerih gre za vgrajeno baterijsko grelno telo. Baterije lahko ponovno napolnimo. Čas gretja je različen: v povprečju nekaj ur, vendar to lahko pomeni tudi le dve uri, če je zunaj zelo hladno, mi pa nastavimo grelnik na najvišjo možno temperaturo.

 

Napredovala pa so tudi očala za smučanje. Da bi preprečili rosenje stekel, so v notranjost očal vgradili ventilatorje.

 

Zadnji modni trend pa so očala, ki imajo podobno tehnologijo, kot je v avtomobilskem steklu.

 

Med dve plasti je vgrajena prosojna prevodna folija. Napaja jo baterija, da deluje kot grelnik, ki preprečuje, da bi se stekla zameglila. Stvar naj bi delovala celo do šest ur, nato je baterije treba ponovno napolniti.

 

S tem pa »tehnologije« očal še nismo v celoti izčrpali. Našli smo namreč še eno pogruntavščino: smučarska očala, kjer s pritiskom na tipko spremenimo barvo stekla, in sicer je le-to lahko prosojno (brezbarvno), rdeče, modro ali vijolično. V ozadju je tehnologija tekočih kristalov, podobna tisti v televizorjih.

 

Beležite lahko vsako podrobnost

Varnost je na prvem mestu, na drugem je udobje in dobro počutje, potem  pride na vrsto zabava.

 

Beleženje smučanja ni dosti drugačno od beleženja teka, plavanja ali kolesarjenja.

 

Skoraj vse aplikacije za beleženje omogočajo tudi spremljanje smučarskih aktivnosti. Za beleženje podatkov je dovolj že telefon v žepu smučarske jakne.

 

Vendar športne ure, pa tudi pametne ure in zapestnice običajno postrežejo z natančnejšimi podatki. Večina namreč lahko redno meri tudi srčni utrip, česar telefon in aplikacija na njem ne moreta. Poleg tega so prilagojene merjenju, porabljajo svojo baterijo in imajo GPS sprejemnik. Tako proces beleženja porabi manj energije kot aplikacija na pametnem telefonu, ki teče v ozadju.

 

Na spletu pa najdemo tudi bolj specializirane naprave za beleženje smučanja. Na primer takšno, ki jo namestimo na nogo nad smučarskim čevljem.

 

Mraz prazni baterije

Z vsemi omenjenimi napravami pa imamo lahko tudi težave. Smučanje je namreč aktivnost, s katero je povezan mraz, ta pa ne vpliva najbolje na baterije naprav.

 

Večina nas ve, kako hitro se izprazni baterija telefona v res hudem mrazu, kar ni najboljša stvar.

 

Telefon ni nujen del smučarske oprave le zaradi morebitnega beleženja aktivnosti, temveč ima tudi v funkcijo varnosti.

 

S telefonom lahko pokličemo na pomoč, če se nam pripeti nesreča, še posebej, če se podamo na proge izven urejenih smučišč.

 

Zaradi tega imajo nekatere smučarske jakne dodatno izolirane žepe za telefon, kupimo pa lahko tudi posebne ovitke zanje.

 

Na snegu lahko fotografirate in snemate vragolije

Skoraj vse do sedaj omenjene tehnikalije vsaj delno vplivajo tudi na varnost, česar pa ne moremo reči za akcijske kamere. A tudi te postajajo vse bolj priljubljen del smučarske opreme. Cel kup jih je, kakor tudi dodatkov zanje.

 

Nekatere smučarske čelade imajo že vgrajene nosilce zanje. In ko že omenjamo čelade –  so tudi takšne z vgrajenimi zvočniki, mikrofonom ter bluetooth povezavo, da se lahko pogovarjamo s prijatelji, pa se nam ni treba ustaviti.

 

Uporaba kamere na čeladi je gotovo bolj varna, kot da vijugamo za ali pred prijateljem in ga snemamo s telefonom v roki.

 

Kamer je res veliko, čeravno večina prisega le na eno znamko. Vsi vemo, katera je, zato je ne bomo omenili.

 

Me pa zanima, katera nova naprava v prihodnosti nam bo olajšala spust po belih strminah. Sam bi si želel še uporabna smučarska očala z dodano resničnostjo. Da bi me vodila pa strminah, me opozarjala na tehniko smučanja, na druge smučarje in ovire na smučiščih ter morebiti še prek drugih koristnih informacij prispevala k varnosti.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

mobilni telefon, preventiva, aktivno življenje, prosti čas, dopust, zdravje, zavarovanje športnih aktivnosti, turistično zavarovanje, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.