Odložite telefon. Vsaj med dopustom

Preveč zremo v zaslon telefona. Kaj nam lahko pomaga zmanjšati to »odvisnost«?

Pogosto slišimo pritoževanje, da ima ta ali oni venomer v roki pametni telefon. Ali da se družba za omizjem sploh ne pogovarja, če pa že, to počne po aplikacijah za takojšnje sporočanje namesto v živo. Najsi bo dojemanje tega, koliko smo navezani na žepne elektronske prijatelje, prava ali ne, ni napak vsaj kakšen teden v letu malo pozabiti nanje in se osredotočiti na okolico. Pri odvajanju od telefona nam lahko pomagajo kar aplikacije na samih telefonih in računalnikih, lahko pa se odločimo tudi za druge načine odrekanja, ki za seboj potegnejo nekaj samodiscipline. Saj smo je še sposobni?

Aplikacije za odvajanje od telefona

Na androidni telefon ali iPhone (pa seveda tudi tablice) si lahko naložite katerega od številnih programov, ki deluje kot nekakšen policaj v ozadju. Ali pa kot motivator, kajti mnoge od teh aplikacij so zasnovane v obliki izzivov in iger.

 

Uporabnik dosega cilje, dobiva točke, osvaja nagrade, če se vzdrži uporabe telefona in se osredotoči na druge naloge, ki jih ima pred seboj, ali se druži z bližnjimi.

 

Nekaj tovrstnih aplikacij si bomo ogledali v nadaljevanju. Pri vseh je pomembno, da jih nastavite z dokaj strogimi omejitvami, potem pa jih pustite pri miru ter upoštevate njihova opozorila in »blokade«. Kajti te se vedno da izključiti, vendar potem niste dosegli ničesar.

 

Digitalna dobrobit in Screen Time

Najprej ugotovite, kako pogosto imate telefon v rokah in koliko časa vsak dan porabite za določene aplikacije in vsebine. Podatke o tem na novejših telefonih sporočata Digitalna dobrobit (Android) in Screen Time (iOS). Na obeh sistemih ju najdete v nastavitvah naprave.

 

V osnovnem principu sta si zelo podobni. Beležita namreč čas uporabe za posamezne aplikacije, štejeta prejeta obvestila, poslana sporočila in podobno.

 

Pri obeh se da nastaviti, koliko časa dnevno je mogoče uporabljati posamezno aplikacijo. Glede tega sicer sistema nista povsem brezkompromisna, saj se da omejitve v vsakem hipu izključiti. Vseeno pa je lahko koristno in tudi dobrodošlo že to, da omejitev obstaja. Kajti takrat, ko vas telefon opomni, da ste se približali meji, ki ste si jo postavili, ali ste jo že celo prekoračili, lahko spomnite napravo odložite.

 

Uporabljate oziroma namestite pa si lahko tudi katero od ostalih aplikacij, ki so za razliko od prvih dveh, ki služita odkrivanju navad, namenjene predvsem odvajanju.

 

Offtime

Med aplikacijami za odvajanje najprej omenimo Offtime. Ta prav tako omogoča spremljanje uporabe telefona, nato pa lahko sami sebi postavljate ovire, si dajete opomnike ali omejujete dostop do določenih aplikacij. Lahko pa tudi blokirate klice, kratka sporočila in obvestila, pri čemer res pomembne kontakte uvrstite med izjeme.

 

Moment

Aplikacija Moment je še ena od teh, ki izhajajo iz konkretnih podatkov o uporabi, nato pa dajejo možnosti za nastavljanje dnevnih limitov. Vendar vas takrat, ko jih presežete, zgolj prijazno opozori, ne zaklene pa dostopa do aplikacij ali kar celotnega sistema.

 

Flipd

Precej strožja je aplikacija Flipd, ki skrije aplikacije za družbena omrežja in igre, da te ne zmanjšujejo osredotočenosti na druge, pomembnejše reči. Uporabnik pa si lahko da tudi izzive (»ne gledam telefona, ko delam«) ali se motivira s spremljanjem, za koliko je zmanjšal uporabo telefona.

 

AppDetox

AppDetox na podoben način omogoča omejen ali popolnoma blokiran dostop do aplikacij. Vsakič, ko uporabnik prekrši katero od teh pravil, ga opomni in tudi shranjuje vse opomnike v poročilu, da se hitro vidi, kakšna je uspešnost odvajanja.

 

Forest

Mogoče najbolj simpatična pa je aplikacija Forest, v kateri posadimo drevo in potem opazujemo, kako raste. Vendar raste samo, dokler se držimo nastavljenih omejitev. Določene aplikacije so lahko med izjemami, vse druge pa drevce uničijo. Uspešna rast nato prinaša nove vrste dreves.

 

Negativni učinki omenjenih aplikacij

Imajo pa vse omenjene aplikacije tudi nekaj potencialnih stranskih učinkov.

 

Tako Digitalna dobrobit kot Screen Time se nam zdita še najbolj koristni z vidika poznavanja vaših navad, ugotavljanja, koliko časa imate dnevno v rokah telefon, kolikokrat ga odklenete in podobno. Vendar to hkrati pomeni, da vse te podatke pozna še nekdo drug. Že pri možnostih, vgrajenih v operacijski sistem, je zelo malo verjetno, da te informacije ostanejo na telefonu.

 

Podatki o uporabi telefona gredo najmanj v anonimizirani in agregirani obliki Googlu in Applu za nadaljnjo obdelavo.

 

Še manj pa si želite, da tovrstne podatke zbirajo manj znani razvijalci aplikacij, pri čemer niti ne vemo dobro, kam vse jih (lahko) posredujejo.

 

Pripomočki za omejevanje samega sebe seveda teh »prisluškovalnih« implikacij nimajo. Vseeno pa se  zavedajte, da vsaj določeni algoritmi vedo, koliko uporabljate telefon. Kot vedo, kaj pišete in dobivate v e-pošti pri spletnih ponudnikih.

 

Stalno spremljanje dogajanja na telefonu lahko tudi skrajšuje trajanje baterije. Pritožbe glede tega, ki jih je mogoče prebrati na spletnih forumih, so morda pretirane, gotovo pa ne povsem brez osnove.

 

Postavite si svoje omejitve 

Za odtegnitev od telefona seveda obstajajo še drugi načini kot le nastavitev določenih omejitev. Najbolj preprost načrt, ki pa zahteva nekaj discipline, je odločitev za vsakodnevno rekreacijo.

 

Še posebej v poletnem času se ne bi smelo biti pretežko vsaj vsak drugi dan prisiliti v uro ali dve teka, hoje (po možnosti v klanec), kolesarjenja, plavanja lahko pa tudi kakšnega drugega športa.

 

Pogoj ob tem pa je, da se vmes ne ukvarjate s telefonom, razen morda za kakšno lepo fotografijo. S tem se odpovedujete še drugim zaslonom, ne samo tistemu v žepu.

 

Dopust s telefonom?

Še posebej za dopust, lahko pa tudi sicer, si je morda smiselno omisliti drug telefon ali vzeti kar starega, na katerem ni nameščenih aplikacij za družbena omrežja in še katerih za kratkočasenje. Že res, da se jih da vedno namestiti, vendar se poskusite upirati tovrstnim skušnjavam.

 

Z »golim« telefonom pa ni mogoče v vsakem trenutku preverjati, kaj je novega, kdo je kaj objavil ali poslal. Lahko tudi telefon večino časa ostane na letalskem načinu ali sploh v omari, od koder ga vzamete največ dvakrat dnevno, preverite ključne zadeve in pospravite nazaj.

 

Na plažo naj gre zraven kvečjemu tak mobilnik, ki nima vstavljene kartice SIM in tako ni povezan v nobeno omrežje, njegov namen pa je zgolj občasno fotografiranje, da bo ostal kakšen spomin z morja. Če to ni najnovejši model, je tudi za morebitne tatove manj zanimiv oziroma je škoda veliko manjša, če ga slučajno odnesejo.

 

Za izziv ne vzemite s seboj na dopust polnilnika, telefon pa nastavite na maksimalno varčevanje z energijo. Osnovne funkcionalnosti (klici, kratka sporočila …) bodo še vedno delovale, vsemu ostalemu pa se boste lahko odpovedali.

Spletna varnost, mobilni telefon, preventiva, zdravje, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.