Naj se igrajo, a v mejah normale

Video igre igrajo otroci in odrasli, ker so narejene tako, da nas pritegnejo. Po možnosti celo zasvojijo.

Ko dobi otrok svoj prvi pametni telefon ali računalnik, je samo vprašanje časa, kdaj bo naložil prvo igro. Video igre so kot vsaka druga igrača. Same po sebi ne škodujejo, nekatere ravno nasprotno, pomagajo razviti ustvarjalnost in učijo spretnosti reševanja problemov. Prepoved igranja igric zato odsvetujem, je pa pomembno, da veste, katere video igre igrajo vaši otroci. Zaskrbeti pa bi vas moralo, ko opazite znake prekomerne rabe ali v skrajnem primeru celo zasvojenosti.

Minecraft: igranje v peskovniku

Minecraft je legendarna igra, ki ne izgublja popularnosti, kljub za današnje pojme obupni grafiki in dejstvu, da je že dolgo na sceni.

 

Je edina igra, ki jo je pisec teh vrstic z veseljem kupil svojemu otroku, saj je primerna za vse starosti ter dokazano spodbuja ustvarjalnost in uči učinkovito reševati probleme. Zato ne preseneča, da je uporabna tudi v izobraževanju.

 

Minecraft je pionir tipa iger v peskovniku (sandbox game), v katerih igralec sam odloča, kaj bo počel, kako bo gradil in spremenil navidezni svet, zato ni vnaprej določenih poti do končnega cilja. Ker igre v klasičnem smislu nikdar ne končate, lahko se je le naveličate, je zanimiva dlje časa. Redno pa ji dodajajo tudi mini igrice in izzive, ki jih morajo igralci rešiti na svoji napravi ali na strežnikih za skupinsko igranje.

 

Kar igričarje moti in pogrešajo v Minecraftu, naj bi rešila napovedana igra Hytale. Združuje namreč peskovnik s prvoosebnim igranjem vlog.

 

Fortnite: začne jih veliko, na koncu ostane le en

Čeprav so bili elementi znani že prej, so se igre preživetja (Battle Royale) uveljavile pred dobrima dvema letoma. Igri PlayerUnknown's Battlegrounds je sledila verjetno mnogo bolj znana Fortnite Battle Royale.

 

Gre za tip igre, v kateri je le en sam cilj. Preživeti in ostati edini v igri ter na ta način zmagati. Igralci začnejo na robovih igralnega polja, navideznega sveta, ki ga raziskujejo, v njem iščejo uporabne predmete in uničujejo druge. Da je vse skupaj težje, se meje sveta počasi krčijo in kogar ulovijo navidezni zidovi, izpade.

 

Ubijanje gotovo sodi med definicije nasilja, vendar ga igre preživetja ne prikazujejo nazorno, zato bi težko trdili, da so pretirano nasilne.

 

Assassins Creed: prvoosebno igranje vlog, akcija in čista zabava

Med mladimi so popularne tudi fantazijske igre, v katerih igralec prevzame vlogo lika, ki ga vodi skozi igro do končnega cilja, kakršen koli ta že je. The Witcher 3: Wild Hunt, The Legend of Zelda: Breath of the Wild in Assassins Creed: Odyssey je samo nekaj naslovov. Ker pa so tovrstne igre grafično med bolj zahtevnimi, delujejo na računalnikih in igralnih konzolah.

 

Igra League of Legends ima prav tako že dolgo brado, saj so jo izdali leta 2009 in je do zdaj privabila veliko lojalnih igralcev. Gre za igro tipa večigralska spletna bojevalna arena (MOBA), v kateri se igralci ali skupine igralcev spopadajo z drugimi igralci ali liki, ki jih upravlja računalnik.

 

V spletnih arenah (igre tipa MOBA) se spopadamo sami ali v skupini skupaj s prijatelji.

 

V sklopu priljubljenih iger za računalnike oziroma igralne konzole lahko omenimo še dve. Rocket League je zabavna akcijska igra, v kateri z avtomobilom na raketni pogon poskušate ogromno žogo potisniti v gol nasprotne skupine. Grand Theft Auto 5 pa je akcijska avantura, ki jo igramo v prvi ali tretji osebi.

 

Serija iger Grand Theft Auto je sprožila veliko polemik zaradi nazornega prikaza nasilja, zato igra ni primerna za najmlajše.

 

Igre na pametnem telefonu

Na pametnem telefonu je na voljo cela četica iger. Ene so popularne kratek čas, druge pa pritegnejo igralce, da jih igrajo tudi po več let. Čeprav se je evforija s pokemoni skoraj povsod že polegla, pa istoimensko igro na pametnih telefonih v svetovnem merilu igra še vedno kar nekaj igralcev.

 

A niti približno toliko kot naslednji dve igri. Cilj igre Clash Royale je pridobiti čim več odklenjenih kart, ki jim z nadgrajevanjem povečujete moč, dokler jih ne uporabite za uničevanje obrambnih stolpov nasprotnika. Tozadevno je igra nadgradnja popularnih iger tipa Tower Defense, kjer ste postavljali obrambne stolpe in uničevali vojsko napadalcev.

 

V igri Brawl Stars pa s čim močnejšim likom in njegovo skupino herojev raziskujete igralno področje, zbirate predmete ter uničujete nasprotnike, ki jih vodijo drugi igralci ali umetna inteligenca aplikacije.

 

Pametni telefoni se v zmogljivosti ne morejo meriti z računalniki, zato mobilne igre (še) niso tako dovršene in zmogljive kot igre za računalnike ali igralne konzole.

 

Prihodnost iger je v oblaku

Zaradi omejenih strojnih zmogljivosti nekaterih naprav se obeta nov način delovanja video iger. Namesto da bi tekle na napravi ter izkoriščale njene procesorske in grafične zmogljivosti, bodo delovale na strežnikih v obliki storitve pretočnih iger oziroma iger v oblaku. Zaradi tega za večino zmogljivost naprave ne bo več pomembna, bo pa pomembna kakovost zaslona ter zelo hitra povezava v internet.

 

Visoke hitrosti mobilnih omrežij 5G bodo omogočile širitev igranja video iger v oblaku.

 

Igre so lahko tudi draga zabava

Igre za računalnike in igralne konzole niso najbolj poceni, vendar jih plačate enkrat, nato pa igrate, kolikor časa želite. Ko pa izide nova različica, postopek ponovite. Izjema med omenjenimi je Minecraft, ki ga prav tako plačate enkrat, znesek pa je tudi veliko nižji od cen novih iger, nato pa so vse nadgradnje zastonj.

 

Večina iger pa je brezplačnih. No, vsaj na prvi pogled. Dodobra je namreč uveljavljen model plačevanja v igri za lepša oblačila lika ali pa celo za predmete ali navidezni denar, ki igralcu pomagajo hitreje ali preprosteje rešiti izziv ali priti do cilja.

 

Predvsem mlajšim se ne zdi problematično, da kupijo, kar jim igra ponudi, če so posamezni zneski nizki. A tudi nizki zneski, če jih je veliko, lahko povzročijo visok strošek. Drugače povedano, nikar v otrokov telefon ne vpišite svoje kreditne kartice.

 

Za konec: v nekaterih igrah je resnično (pre)več nazorno prikazanega nasilja, a najdemo ga tudi v filmih in televizijskih serijah. Pa še kje. Zato pa so tu oznake o primernosti posameznih iger za starostne skupine, ki jih velja upoštevati. Nikakor pa niso nasilne vse video igre, niti ni nasilje bistveno za uspeh igre, kar dokazuje veliko nenasilnih, a kljub temu popularnih iger. V vsakem primeru pa je bolje, da otroci igrajo doma za računalnikom ali igralno konzolo, saj tako lahko vidite, kaj in koliko časa to počnejo. Ko začnejo igrati mobilne igre, je nadzor staršev zelo otežen.

 

spletna varnost, mobilni telefon, zavarovanje kibernetske zaščite
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.