Poskrbite, da bodo počitniški spomini na varnem

Nasveti za shranjevanje digitalnih fotografij, da bodo varne in dostopne.

Še nedavno ste na dopust nosili namenski fotoaparat. Skrbeli zanj ter redno prenašali posnetke iz kartic na prenosnik, ki je bil takisto prepotreben del prtljage. Hiter napredek v kakovosti fotografije pametnih telefonov je to obrnil na glavo, zato niso redki posamezniki, ki jih letno z njim posnamejo na tisoče. To pa za sabo potegne novo težavo – shranjevanje digitalnih fotografij. Kam z njimi?

Digitalne fotografije za enkratno uporabo

Fotografirate (skoraj) vsako malenkost, ki vam pade v oči. Zakaj pa ne, ko pa je brezplačno, pametni telefon pa imate ves čas pri sebi. Res je, da najcenejši ne naredijo najbolj kakovostnih fotografij, a za en namen so dobre: za objavo v družbenih medijih. Pri tem vam je popolnoma vseeno, kaj bo se bo z njimi zgodilo.

 

To so fotografije za »enkratno« uporabo in nobene potrebe ni, da bi si belili glavo glede njihove obstojnosti. Nekatera družbena omrežja jih po določnem času izbrišejo (Snapchat), večina pa jih hrani v nedogled. So »valuta«, s katero plačujete brezplačno uporabo omrežja, in osnova za krojenje oglasov po meri uporabnika.

 

Digitalne fotografije so vir dragocenih podatkov za oglaševalce, še toliko bolj, če so opremljene z informacijami o kraju, kjer so bile posnete.

 

Fotografije so tudi digitalni spomin

Manjši del fotografij pa vam ne glede na kakovost pomeni preveč, da bi bile le za enkratno uporabo. Vsak pri sebi ve, katere sodijo v to kategorijo. Z njimi morate ravnati posebej previdno ter poskrbeti, da bodo nekje varno shranjene.

 

Telefon lahko namreč izgubite, pomnilniška kartica se okvari, in še bi lahko našteval.

 

Nekoč so se pomembne fotografije shranjevale v albumih, v tej obliki so se lahko ohranile tudi več kot sto let. Za fotografije, shranjene na digitalnih nosilcih, tega z gotovostjo ne moremo trditi.

 

Redno brisanje nepotrebnih

Če imate doma nered, potem iskano težko najdete. Enako je tudi s fotografijami. Fotkanje vsepovsod je pripeljalo do tega, da imate na pomnilniku telefona goro fotografij. Še dobro, da so aplikacije galerij dovolj pametne in jih urejajo po času, lokaciji ali po kateri drugi lastnosti.

 

Vseeno pa je redno brisanje nujno. Če ne zaradi drugega zato, ker bo še tako velik pomnilnik enkrat zaseden, delovanje telefona pa v dobršni meri oteženo.

 

Fotografije na pomnilniku telefona preglejte vsaj enkrat na mesec in tiste, za katere menite, da jih ne potrebujete, ali pa so zanič (zamegljene, presvetljene, preveč zrnate, itd.), za vedno izbrišite.

 

Shranjevanje digitalnih fotografij v oblaku,…

Prva  in hkrati tudi daleč najbolj elegantna možnost hrambe je sistemu telefona pripadajoča oblačna storitev. Google Foto pozna večina uporabnikov sistema Android, na voljo pa je tudi za uporabnike Applovih naprav, čeprav imajo ti na voljo tudi oblak iCloud.

 

Nove fotografije se v oblak naložijo največkrat ponoči, ko telefon polnite in je priključen na domače brezžično omrežje.

 

Nekateri ponudniki storitev shranjevanja digitalnih fotografij v oblaku prostor omejujejo in zahtevajo plačilo za dodatne gigabajte. Zato poskrbite za redno brisanje slabih ali odvečnih posnetkov.

 

Googlova storitev sicer obljublja neomejen prostor za hranjenje, omeji le fotografije na ločljivost 16 milijonov pik in video posnetke na 1080p. Ker pa v svetu ni brezplačnega kosila, v resnici storitev plačujete s svojimi podatki. V tem primeru s fotografijami, iz katerih Google izlušči informacije za krojenje oglasov.

 

…ali na fizičnih nosilcih

V oblaku lahko hranite tudi fotografije, ki jih posnamete z namenskim fotoaparatom. Vendar jih morate najprej s kartice prenesti na osebni računalnik ali kakšno drugo primerno napravo.

 

Priporočljivo je, da izbor najboljših oziroma tistih, ki vam veliko pomenijo, hranite tudi na fizičnih nosilcih, te pa shranite na primerno mesto. Pred leti so to bili optični nosilci (CDji, DVDji), danes pa so njihovo nalogo prevzeli USB pomnilniški ključki ali zunanji trdi diski.

 

Ker je to oblika dolgotrajnejšega hranjenja, v rednih časovnih presledkih zbirko na njih posodabljajte (dodajajte nove fotografije). Svetujem tudi, da zbirko sočasno hranite na dveh ali celo treh nosilcih (kopijah) za vsak primer, če se eden med hranjenjem zaradi vplivov okolice okvari.

 

Slabost pomnilnikov, kot so USB ključi in kartice, je omejeno število zapisov v posamezno celico. To sicer ni tolikšna težava, ko gre za dolgotrajno hranjenje, vseeno pa je priporočljivo, da recimo čez pet ali deset let zbirko iz starih prepišete na nove ključke.

 

Pomnilniško kartico v telefonu ali fotoaparatu vsake toliko zamenjajte z novo, saj se lahko zmanjša kapaciteta ali se fotografije nepravilno zapišejo in posledično izgubijo.

 

Domače »skladišče« fotografij

Naprednejši uporabniki imajo v svojem domačem omrežju omrežno skladišče podatkov, na katerem med drugimi datotekami svoje mesto najdejo tudi fotografije. Najboljši so strežniki NAS z več diski, saj tudi v primeru okvare enega podatkov ne izgubite.

 

Dostop do nekaterih imate lahko tudi izven domačega omrežja, torej delujejo po podobnem načelu kot oblačne storitve.

 

Omrežno skladišče ni prostor za dolgotrajno hranjene podatkov, ker je priključeno v omrežje in se lahko okvari ali pa podatke »uničijo« škodljive kode. Arhiviranje podatkov na fizične nosilce, ki so shranjeni na varnem mestu in niso ves čas priključeni, je zatorej še vedno prvo načelo varnega hranjenja fotografij.

 

V primeru shranjevanja na zunanjih nosilcih (ali strežnikih NAS) uporabite programe za organizacijo fotografij, ki te razvrstijo tako, da jih kasneje lažje najdete.

 

»Razvijanje« fotografij

Večina se vas bo verjetno zadovoljila s shranjevanjem fotografij v oblaku, pa kar bo, pač bo. Malo je namreč verjetno, da bodo velikani, kot so Google, Apple in drugi ponudniki hranjena datotek v oblaku propadli in bi uporabniki izgubili tam shranjene fotografije.

 

Kljub temu ni slabo, če tiste res najboljše oziroma tiste, ki imajo spominsko vrednost, tudi natisnete in shranite v knjižnem fotoalbumu. Knjiga je še vedno fizična stvar, ki jo lahko vedno pogledamo, pa še občutka listanja in opazovanja fizičnih fotografij nam ne da noben zaslon.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

zavarovanje osebne zaščite, spletna varnost, spletno nakupovanje, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.