Ura na zapestju ali telefon na nadlahti?

Natančno merjenje razdalje je osnova za izračun vseh drugih podatkov

Medtem ko je nekaterim pomembno, da se lahko z opravljeno vadbo pohvalijo na družbenih omrežjih, so večini podatki, ki jih dobijo prek športne oz. pametne ure, zapestnice ali pametnega telefona osnova za izboljšavo telesne pripravljenosti. Poglejmo tehnologijo za tekače bolj podrobno.

Športne ure in zapestnice

Športne ure in zapestnice so že od samega začetka ene najbolj priljubljenih možnosti za meritev telesnih aktivnosti in do danes niso izgubile privlačnosti, kljub novostim, ki jih je prinesel tehnološki razvoj.

 

A ni vam treba takoj skočiti v trgovino po uro ali zapestnico. Skoraj vse, kar meri ura ali zapestnica, zna meriti tudi pametni telefon.

 

Tečete lahko tudi s pametnim telefonom, ki ga imate v torbici ob pasu ali v ovitku na nadlahti. Če telefon le ni prevelik. Res je mnogo bolj udobno teči oziroma se rekreirati z uro ali zapestnico na zapestju. Po drugi strani pa ima malo ur zmogljivost, da vam predvajajo tudi glasbo. Slušalke s pomnilnikom za glasbene datoteke se tudi niso prijele.

 

Pametne ure znajo beležiti telesno dejavnost - to je njihova druga naloga takoj za prikazovanjem obvestil s telefona. Z njimi kot tudi z namenskimi športnimi urami in zapestnicami pride tudi bolj ali manj dodelana aplikacija, ki je obvezna, saj se znajo pogovarjati le z njo. A najbolj uveljavljeni ponudniki omogočajo povezavo in prenos podatkov na neodvisne aplikacije, kot sta Strava ali Endomondo. 

 

Neodvisne aplikacije imajo smisel, saj če se odločite za uro drugega ponudnika, lahko hranite zabeležene dejavnosti stare in nove ure le v eni aplikaciji.

 

Napotki za tekače

Vse aplikacije sicer znajo na primeren način prikazati osnovne podatke, razlikujejo pa se v podrobnostih.  To je, kako dobro ali natančno znajo iz osnovnih podatkov izluščiti uporabne informacije oziroma podajati nasvete in kaj morate storiti, da bo vadba boljša.

 

Napotki, ki jih aplikacije ali vse pogosteje kar nosljive naprave na razumljiv način sporočajo uporabnikom med in po vadbi, so izrednega pomena, saj nismo vsi športni strokovnjaki. Predvsem med tekom so lahko ti odločilnega pomena, da se prepreči pretiravanje, ko glava vztraja, telo pa ne more slediti, in lahko nastanejo poškodbe.

 

Najbolj nevarno je, če precenite svoje sposobnosti. Če vas naprava redno obvešča o tempu ter po potrebi opozarja, da upočasnite ali zaradi previsokega srčnega utripa celo prekinite vadbo, je verjetnost za napačno oceno zmogljivosti manjša.

 

Navidezni osebni trenerji so prihodnost športnih aplikacij in nosljivih naprav, in čeprav se nekatere aplikacije že danes hvalijo s takšno funkcionalnostjo, se ne morejo primerjati s človeškimi.

 

Merilnik srčnega utripa

Prav vse pametne nosljive naprave ter telefoni znajo meriti število korakov, kar je pogojno lahko osnova za oceno dnevne telesne dejavnosti. Ne morete pa na ta način beležiti težjih vadb, saj  štetje korakov ni  natančno in tako ni natančen tudi izračun razdalje na njihovi osnovi. Temu služi sprejemnik za satelitsko navigacijo, ki daje natančne in posledično tudi uporabne meritve.

 

Razdalja je morebiti najbolj pomemben podatek, ki vas zanima, ko zaključite z dejavnostjo. To je pa tudi osnova za izračun drugih podatkov.  Za slednje pa je skoraj enako pomemben tudi merilnik srčnega utripa.

 

Zadnje čase so vse bolj priljubljeni optični merilniki, saj so del ure oziroma zapestnice, zato nameščanje merilnega traku na trup ni potrebno. Je pa tipalo v merilnem traku natančnejše, pa tudi hitreje zazna srčni utrip in njegovo spreminjanje. Tudi nosljive naprave z vgrajenim optičnim tipalom sočasno podpirajo uporabo pasu.

 

Največkrat optični merilnik srčnega utripa lahko uporabljate ves čas, ko pa se odločite za težjo dejavnost, uporabite še merilni trak.

 

Kako izbrati pravo športno uro ali zapestnico?

Izbira primerne ure ali zapestnice je odvisna od razloga, zakaj jo boste uporabljali, pa tudi od tega, koliko pričakujete od nje. Dovolj dobra bo že naprava brez sprejemnika satelitske navigacije, saj se za izračun razdalje zanaša na štetje korakov oziroma lokacijske podatke pridobiva s telefona, če je ta blizu.

 

Teči je mogoče tudi z veliko in težko uro, prav tako bo zanesljivo beležila podatke, a občutek na zapestju ni tako prijeten kot pri lažji uri ali zapestnici.

 

Za tek je poleg satelitskega sprejemnika pomembno, da je ura lahka in da jo je mogoče s paščkom trdno zapeti. Teža vpliva na udobje med tekom. Če je ura trdno na svojem mestu, je tudi optični merilnik utripa natančnejši.

 

Velja pa razmisliti še o eni lastnosti nosljive naprave: koliko časa zdrži baterija med beleženjem, ko vsa tipala delujejo z največjo močjo. Krajše teke, na primer uro ali dve, bodo zdržale vse, tudi tiste najcenejše. Maratonci in ultramaratonci pa bodo gotovo posegli po bolj zmogljivi uri.

 

Sicer je vzdržljivost baterije pomembna, saj ure in zapestnice ne želite polniti vsak dan. Je pa gotovo zoprno, ko se miselno pripravite na rekreacijo, potem pa ugotovite, da je naprava, s katero želite zmeriti svojo aktivnost, neuporabna zaradi prazne baterije. 

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

mobilni telefon, celovita zdravstvena obravnava, zdravje, aktivno življenje, tek
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.