Rešilna bilka v premnogih situacijah

Googlov Zemljevid je skoraj na vsakem pametnem telefonu. Pa poznate vse njegove funkcionalnosti?

Googlov Zemljevid je dobil bivalno pravico na premnogih pametnih telefonih, tudi tistih z jabolčnim znakom. Kako ne bi, ko pa je zelo uporabno orodje, ki vas lahko reši tudi v brezizhodnih položajih. Poglejmo nekaj funkcionalnosti, pa tudi ceno za pomoč.

Zlata vredni prometni podatki

Vodenje je glavna funkcija Googlovega Zemljevida in nobenega dvoma ni, da je izredno zmogljiva predvsem zaradi prometnih podatkov v realnem času. Zeleno, oranžno ali rdeče obarvane ceste lahko na zemljevidu opazujete, če se dotaknete ikone za izbor prikazanih plasti v zgornjem desnem kotu okna z zemljevidom (stilizirano prikazan en kvadrat nad drugim) in izberete »Promet«.

 

Ko pa vas storitev vodi po začrtani poti, podatke uporabi samodejno tako, da vas ob daljših zastojih ali celo zaprtju ceste preusmeri po drugi poti.

 

Googlov Zemljevid je spremenil sleherno potovanje, saj vas vodi na cilj ne glede na prevozno sredstvo in celo med pešačenjem.

 

Pri načrtovanju poti do cilja ne smete pozabiti na sicer dokaj skrite možnosti nastavitve časa začetka potovanja. Če časa ne navedete, Google ne more v načrt poti vključiti podatkov o morebitni uporabi javnih prevoznih sredstev, če te podatke pozna. Prav tako ne more upoštevati poznavanja prometnih tokov, pričakovane gneče ob določenih urah dneva oziroma drugih s časom povezanih razmer na predvideni poti, ki so mu znane.

 

Nastavitev časa odhoda je sicer dokaj skrita in velikokrat spregledana možnost. Najdete jo pod poljem s ciljem potovanja, najverjetneje pa se bo pokazala šele, ko izberete javni prevoz namesto avtomobila. A ko čas odhoda enkrat določite, potem je viden tudi, ko preklopite nazaj.

 

Googlov Zemljevid se med uporabo uči in kmalu prepozna lokacije doma, službe in drugih krajev, kjer se pogosto zadržujete.

 

Če je pot bolj zapletena, boste na poti še koga pobrali ali pa se želite ustaviti nekje izven predlagane poti, se dotaknite ikone treh pikic poleg polja z začetkom poti ter izberite »dodaj postanek«. Odpre se še eno polje, v katerem lokacijo postanka vnesete na ustaljen način, enako kot ste vnesli začetek in cilj.

 

Uporaba Google Zemljevida brez internetnega dostopa

Pri uporabi storitve je dobro vedeti tudi to, da med uporabo potrebuje dostop do interneta. Od tam aplikacija namreč prenaša zemljevide, podatke o stanju v prometu in še kaj.

 

Kadar pa veste, da so na poti območja, kjer signala mobilnega omrežja ni ali pa bi mobilno podatkovno gostovanje preveč posušilo denarnico, lahko uporabite možnost prenosa zemljevida na pomnilnik telefona.

 

To storite v glavnem meniju (ikona treh črtic zgoraj levo), kjer izberete možnost »zemljevidi brez povezave« in nato »izberete svoj zemljevid«. S premikanjem kvadrata na zaslonu izberete območje ter sprožite prenos. Po tem bo Zemljevid deloval tudi brez povezave, a med vodenjem ne bodo na voljo prometni podatki.

 

Včasih se pot zavleče, zato pride prav možnost »deli napredek poti«, ki se skriva v spodnjem delu zaslona pod podatki o vodenju. Tako lahko nekomu omogočite, da na svojem telefonu vidi, kje ste in kdaj boste prispeli.

 

Manj znane funkcionalnosti Google Zemljevida

Na cilju se soočate z novimi težavami, ki vam jih prav tako lahko olajša Googlov Zemljevid.

 

Najdite svoj avto

Prispeli ste v tuje mesto, ki ga ne poznate, parkirali avto na obrobju, nato pa šli raziskovat.

 

Na zaslonu se dotaknite modrega kroga, ki predstavlja vaš trenutni položaj in izberite »shrani parkirišče«. Kamorkoli greste potem, vedno se boste lahko vrnili do avtomobila, saj bo parkirišče shranjeno, dokler ne določite novega.

 

Če Google Zemljevid ve, kje ste pustili avtomobil, vas lahko do njega pripelje tudi, ko nehate pohajkovati po naravi in recimo nabirati gozdne sadeže.

 

Delite svojo lokacijo

V zgoraj omenjenem oknu lahko izberete še možnost »deljenje lokacije«, ki pride prav, ko se želite srečati s prijatelji v neznanem mestu. Ti bodo na svojih napravah lahko spremljali, kje jih čakate.

 

Lažje raziskujte mesta

Googlov Zemljevid ni primeren le za vodenje med vožnjo z avtomobilom, temveč je prav tako zmogljiv, ko vas vodi med raziskovanjem tujega mesta.

 

Lahko pešačite ali uporabite javni prevoz, ki vam ga storitev predlaga ter vas pri tem usmerja do postajališč. Zemljevid pa vas zna voditi tudi med kolesarjenjem.

 

Najdite, kar vam je všeč

Uporabna pa je še ena njena zmogljivost. Svetovanje, katere turistične znamenitosti obiskati, kje popiti kavico in kje se vam splača iti na kosilo. In če Googlove storitve uporabljate že dolgo, potem pozna tudi vaš okus glede hrane, kulture in znamenitosti.

 

Shranite priljubljene lokacije

Za konec omenimo še eno možnost, ki lahko pride prav. Na zemljevidu najdete lokacijo, ki bi jo radi obiskali. Danes, jutri ali kadarkoli kasneje. Označite jo tako, da prst malo dlje pridržite na zaslonu, dokler se ne pojavi rdeča oznaka. Mesto zanimanja nato poimenujte in shranite. Po potrebi ga lahko delite tudi s prijatelji. Shranjene lokacije najdete v meniju pod »vaša mesta«.

 

Poglejte v zgodovino

Zaradi podatkov, ki jih Google ve o uporabniku, je Zemljevid mnogo več kot le orodje za vodenje. Postali je svetovalec, na katerega se vse pogosteje zanašate. V možnosti »vaša časovna os« pa lahko vedno pogledate, kje ste bili, kaj ste tam počeli in še mnogo tega.

 

Kadarkoli uporabljate Zemljevid, ta shrani podatke o poti, obiskanih znamenitostih in lokalih. Zgodovinski podatki so zasebni in do njih drugi uporabniki ne morejo.

 

Na časovni osi lahko urejate posamezne vnose v zgodovini lokacij, izbrišete podatke za določena časovna obdobja ali izbrišete vse podatke zgodovine lokacij. Podatki so na voljo v aplikaciji za pametne telefone kot tudi v oknu spletnega brskalnika, če jih želite pregledovati na osebnem računalniku.

 

Po večletnem beleženju lokacijskih podatkov in če razmeroma radi potujete, je pogled na zemljevid s podatki, kje vse ste že bili, lahko zelo impozanten.

 

Za udobje se odrečemo delu zasebnosti

Googlova storitev je boljša od podobnih, ker ves čas spremlja, kaj počnete. Kje ste bili, kam bi šli, kje ste se zadržali dlje časa in kakšne so vaše dnevne rutine. Storitev vas spoznava, da vam bolje svetuje. Google pa zbranih podatkov ne potrebuje le zaradi tega.

 

Podatki o dnevnih migracijah in življenjskih slogih posameznikov imajo visoko komercialno vrednost. 

 

Google podatke analizira, da lahko prikazuje prilagojene oglase in jih prodaja podjetjem, ki jih iz teh ali onih razlogov potrebujejo. Za varnost in udobje žrtvujete delček zasebnosti. To je cena uporabe storitve in če nanjo ne želite privoliti, imate zgolj eno možnost. Ne uporabljajte je.

spletna varnost, mobilni telefon, zavarovanje kibernetske zaščite, prosti čas, dopust, potovanja, turistično zavarovanje, avtomobilska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.