Bodite varni na spletu med epidemijo

Vaše najmočnejše orodje je previdnost.

V današnjem času imamo na srečo ogromno možnosti za delo in učenje na daljavo. S svetom se lahko digitalno povežemo prek tablic, pametnih telefonov, računalnikov … To nam zelo olajša trenutne razmere. A le, če nas tehnologija ne pusti na cedilu in če ob vseh njenih prednostih ne pozabimo na možne nevarnosti. Preverite, kako boste varni na spletu med epidemijo.

Kako ostati varni na spletu med epidemijo?

Poleg skrbi, da tehnologija, od katere smo postali odvisni, deluje optimalno, moramo v danih razmerah sami poskrbeti tudi za varnost v digitalnem svetu.

 

Naše najmočnejše orožje je previdnost.

 

 • Namestite antivirusni program.

Seveda morate poskrbeti za tehnični vidik varnosti. Na računalnikih in pametnih telefonih imejte nameščene antivirusne programe, poleg plačljivih so na voljo tudi korektni brezplačni.

 

Ne pozabite pa na posodobitve. Naj bodo vaše naprave posodobljene na zadnjo različico programske opreme in naj imajo nameščene vse varnostne pripravke. To še posebej velja za omrežni usmerjevalnik, na katerega radi pozabimo.

 

 • Ne klikajte priponk, če niste prepričani.

Socialni inženiring je še vedno najpogostejša metoda spletnih napadov, zato bodite bolj kot kadarkoli prej pozorni in ne klikajte na priponke v elektronskem sporočilu, če niste popolnoma prepričani, kdo in zakaj vam sporočilo je poslal.

 

Še posebej pa bodite pozorni na vsako sporočilo, ki obljublja rešitev ali ponuja najnovejše informacije, kajti spletni napadalci za svoje početje že izkoriščajo bolezen covid-19.

 

 • Pazite na svoja gesla.

Ne dopustite, da zaradi naivnosti ali zaradi malomarnosti izdate zaupne podatke, kot so gesla in drugi podatki za oddaljen dostop, zato s sodelavci komunicirajte preko preverjenih poti, po možnosti preko video konference. Tako se lahko vedno prepričate, kdo je v resnici na drugi strani.

 

Pozorni pa bodite tudi na nenavadna sporočila sodelavcev in na nepričakovane klice iz tehnične podpore, če pod pretvezo nujnosti zahtevajo kršenje sprejetih varnostnih zahtev ali dostop do računalnika.

 

 • Spremenite gesla.

Nikar za vse storitve in vse dostope ne uporabljate istega gesla, saj vas to lahko drago stane. Za vsako stvar imejte svojega, to pa naj bo dolgo, poleg številk in črk pa naj bodo v njih tudi posebni znaki.

 

Skrajni čas pa je tudi, da spremenite geslo za dostop v brezžično omrežje, kar verjetno še nikdar niste storili. Pozabili ste že, kdo vse ga pozna.

 

Ne pozabite na varnost vaših digitalnih klepetov

Ste eden izmed 200 milijonov ljudi, ki v tem času uporablja brezplačno spletno storitev za digitalne konference Zoom? Varnostni strokovnjaki so jo podrobneje preverili in v njej našli veliko varnostnih lukenj. Odziv lastnikov Zooma je bil pričakovan. Opravičilo in takojšnja objava popravkov programske kode.

 

A naj vam bo to v opozorilo, da v digitalnem svetu ni absolutne varnosti in zato morate biti vedno previdni. Raje uporabljajte storitve, ki ponujajo šifriranje podatkov.

 

Med video klepetanjem:

 • vedno preverite, ali je program oziroma aplikacija posodobljena na najnovejšo različico,
 • nikoli ne sprejemajte klicev neznancev, saj vas lahko potem izsiljujejo,
 • ne pokažite, česar nočete, in ne povejte, česar ne smete,
 • skrbno varujte uporabniško ime in geslo za storitve video klepeta,
 • snemajte klepet, če ocenite, da gre ta v sumljivo smer.

 

Dobre brezplačne alternative Zoomu so Skype, FreeConference, Google Hangouts, Cisco Webex Meeting ali Facebook Messenger. Na pametnem telefonih pa še Viber, Whatsapp, Signal, Google Duo in FaceTime.

 

Nasveti za nemoteno delovanje tehnologije

Tako kot je v razmerah, v katerih smo se znašli, obremenjen internet, so obremenjena tudi domača omrežja, saj so vanja na enkrat priklopljene vse naše naprave, in to skoraj 24 ur na dan. Delo, izobraževanje in druženje od doma pa je lahko moteno zaradi veliko razlogov, na prav vse pa žal nimamo vpliva.

 

Ne moremo denimo veliko storiti, če je ozko grlo v omrežju ponudnika dostopa v internet, lahko pa preprečimo, da ne nastanejo pri nas doma. Kako?

 

 • Hitrost internetnega priključka

Prva »vroča« točka je hitrost internetnega priključka, še posebej hitrost od uporabnika. Do zdaj nas večinoma ta podatek ni skrbel, ker pa nove razmere zahtevajo tudi nalaganje večjih datotek na splet, mora biti »spodnja« hitrost vsaj 5 Mb/s.

 

Če je pri vas hitrost internetnega priključka manj kot 5 Mb/s, se vam splača prilagoditi naročniški paket.

 

Kar pa se tiče hitrosti k vam, naj bo ta vsaj 10 Mb/s.

 

 • Delovanje brezžičnega omrežja

Druga »vroča« točka je brezžično omrežje. Če ne deluje kot bi moralo, imate nekaj možnosti:

 • usmerjevalnik postavite na boljši položaj,
 • spremenite kanal, na katerem omrežje deluje, da ne bo delovalo na istih kot omrežja sosedov,
 • prestavite naprave, ki to omogočajo, na 5 GHz frekvenčni pas.

 

Rešitev za stare usmerjevalnike pa je nakup novega s podporo za novejše tehnologije in višje hitrosti prenosa podatkov ali morda kar kompleta napravic za prepleteno omrežje.

 

A tudi po vsem tem je lahko brezžično omrežje še vedno ozko grlo, zato je pomembna tudi disciplina.

 

Prednost pri uporabi brezžičnega omrežja naj ima delo in izobraževanje od doma in šele nato vse druge dejavnosti.

 

Brez panike z gesli, dobro pa je imeti sistem. Preverite, navodila za močna gesla.
prosti čas, aktivno življenje, spletna varnost, družina, otroci, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.