Vpliv aplikacij: Spreminjanje slabih navad

Navade so železna srajca, sodobna tehnologija pomaga pri spreminjanju slabih.

Če ste uporabnik pametnega telefona, ste skoraj gotovo tudi uporabnik vsaj ene od aplikacij, ki vam pomaga pri spremljanju fizične aktivnosti, bolj zdravem prehranjevanju, varnejši vožnji, ali pri doseganju zastavljenih ciljev. In če ste, ste verjetno opazili tudi, da nekatere aplikacije uporabljate raje kot druge. Ste se kdaj vprašali, zakaj?

Prosta izbira deluje

Aplikacije, ki nam vsiljujejo nove vzorce obnašanja, so največkrat neučinkovite, saj nas vodijo k nenadni spremembi naših navad, to pa je nekaj, česar človeški možgani ne marajo in se uprejo spremembi rutine. Upor je namreč normalen človeški odziv, kadar je ogrožena naša avtonomija. Če pa človeku damo možnost odločitve, ga razorožimo. Naenkrat se nam zdi, da prošnja ali zahteva spada v kategorijo »želim«, namesto v kategorijo »moram«. Gre za preprost psihološki trik, ki upošteva človeško lastnost, da se, ko imamo možnost odločitve, pogosteje odločimo za pozitivno.

 

To znajo izkoristiti tudi uspešni razvijalci aplikacij. Če aplikacija upošteva naše obstoječe navade in nas obenem usmerja k novim, boljšim rešitvam, s tem razoroži možgane, ki postanejo bolj dovzetni za spremembo. Zato nekaterim aplikacijam pustimo, da nas vodijo, upravljajo in tudi spreminjajo, drugim pa ne. Na primer?

 

Štetje kalorij ni privlačno …

Aplikacijo MyFitnessPal je zgolj v različici za iPhone ocenilo že prek 350 tisoč uporabnikov. Gre za enostavno orodje, s pomočjo katerega štejemo zaužite kalorije in si nastavimo cilj, ki ga želimo doseči. Zadeva je odlična za opozarjanje na naše slabe prehrambene navade, vendar mnogi uporabniki opozarjajo na to, da aplikacija hitro postane preveč obremenjujoča, saj nas sili, da vnašanje obrokov in štetje kalorij postane dnevna obveznost, tej pa se ljudje nezavedno izogibamo.

 

... komunikacija s prijatelji je.

Druga aplikacija, ki je v zadnjem času pridobila mnogo uporabnikov je Fitocracy. Aplikacija deluje podobno kot MyFitnessPal, s spremljanjem prehrane in rekreacije, vendar pa so razvijalci vedeli, da ljudje kaj hitro nehajo strogo vnašati obroke in treninge, zato aplikacija skuša ohraniti uporabnike tako, da jih vključi v vsakodnevno življenje in jim da možnost, da svoje obstoječe prehrambene in rekreacijske navade delijo z drugimi uporabniki. Naenkrat jedro aplikacije ni le spremljanje prehrane in gibanja, temveč povezovanje z drugimi uporabniki, deljenje mnenj o prehrani in športu in vzajemno spodbujanje pri končnem cilju – hujšanju in gibanju.

 

Fitocracy tako posnema vsakodnevno interakcijo med ljudmi, ki imajo enak cilj. Podobno, kot bi obiskovali fitnes center in s souporabniki, ki imajo podoben cilj kot sami, med vajami kramljali o napredku, o težavah in o veselju, ki ga doživimo ob doseganju našega cilja. Nekaj, kar hočemo, ne zgolj moramo.

 

Aplikacije, ki jih »želimo« uporabljati

Aplikacij, ki skušajo spremeniti naše navade, je ogromno, a res uspešnih je malo. Razlog je ravno v uporabnosti. Razvijalci aplikacij najpogosteje ne razmišljajo o tem, da bi aplikacijo vključili v vsakodnevno življenje uporabnikov, temveč jim vsiljujejo nove aktivnosti, ki so ljudem (vsaj na začetku uporabe) tuje in vsiljive. Resnično uspešne aplikacije, ki zmorejo spremeniti naše življenje, pa nas premamijo z nevsiljivostjo in učinkovitostjo, zapakirano v kategorijo »želim«. Kako jim to uspeva? Uporabnikom dajejo možnost odločitve, s tem pa jih pretkano usmerijo k spremembi njihovih navad.

 

Ste že preizkusili naslednje?

Nike+ Running

Ena najbolj priljubljenih tekaških aplikacij na svetu združuje največjo tekaško skupnost s pametnimi telefoni. Nike+ Running sledi vašim tekom in vam pomaga osvojiti začrtane cilje, naj gre za nastop na prvem maratonu ali postavitev novega osebnega rekorda. Aplikacija zbira vse podatke o pretečenih kilometrih in vas spodbuja pri nadaljevanju in napredku. Hkrati omogoča tudi primerjavo z drugimi, denimo v isti starostni skupini.


Toshl ponuja upravljanje z osebnimi financami prek mobilne platforme na intuitiven, preprost in zabaven način. Z aplikacijo beležimo dnevne, mesečne in letne stroške ter izdatke, sledimo sprotni potrošnji in hitrosti porabe sredstev ter upravljamo s proračunom za določeno časovno obdobje. Toshl deluje tudi kot opomnik za plačevanje položnic in pretvornik valut.

 

HabitRPG

Če na življenje želimo gledati kot na igro, je prava aplikacija HabitRPG, ki nas za opravljene zastavljene cilje nagrajuje z (virtualnim) zlatom, točkami, napredovanji in podobno. Če pa zastavljenih ciljev ne dosežemo, se nam poslabša virtualno zdravje ali pa celo »umremo« in ves naš trud gre v nič. Za boljši »želim« faktor se lahko povežemo z drugimi uporabniki.

 

21habit

Koncept aplikacije 21habit je enostaven: če želite spremeniti navado, vložite 21 dolarjev, s tem pa se zavežete, da boste z novo navado zdržali 21 dni. Za vsak dan, ko vam to uspe, vam aplikacija vrne en dolar. Vsak dan, ko vam to ne uspe, pa gre dolar v eno od dobrodelnih organizacij. Zakaj 21 dni? Psihologija uči, da se naše navade spremenijo po 21 dneh vztrajanja.

 

HabitForge

Habitforge deluje na principu odgovornosti, ki je preverjen motivator pri spreminjanju in ustvarjanju novih navad. Aplikacija dnevno preverja vaš napredek, vam grafično prikaže kako dobro vam gre, obenem pa so uporabniki povezani v spletno skupnost, kjer je poskrbljeno za spodbudo.

 

Drajv

Aplikacija DRAJV za pametne telefone temelji na telematiki, tehnološki rešitvi, ki prek senzorjev v telefonu omogoča računalniško spremljanje in analizo vožnje. Uporabnik lahko z aplikacijo DRAJV ustvari dnevnik voženj in beleži svoje vozne navade ter upoštevanje načel varne vožnje. Varna vožnja pa prinaša tudi nagrado v obliki ugodnosti pri avtomobilskem zavarovanju. Aplikacijo si lahko naložite tukaj. Aplikacijo DRAJV aktivno uporablja 3461 voznikov.

prosti čas, preventiva, aktivno življenje, zdravje