Zakaj in kako izbrati e-bralnik?

Preverite glavne prednosti e-bralnikov.

Bralniki elektronskih knjig so že davno postali alternativa tiskanim knjigam, saj imajo kar nekaj prednosti. Marjan Kodelja iz Tehnozvezdja pojasnjuje, katere so in kako izbrati pravi e-bralnik zase.

Glavne prednosti e-bralnika

Lažje branje

Na vsaki napravi z zaslonom zlahka berete knjige v digitalni obliki, toda izkušnjo papirja nudijo izključno bralniki elektronskih knjig. Razlog se skriva v zaslonu, ki je z ostro in očem prijetno sliko odlično čitljiv celo na plaži, ko nanj z vso močjo sijejo sončni žarki. V takšnih razmerah odpovedo praktično vsi drugi zasloni, saj odboji svetlobe s površine ali prenizka svetilnost onemogočajo uporabo.

 

Tako je zato, ker zasloni bralnikov ne potrebujejo lastnega vira svetlobe. Obenem tudi manj obremenjujejo oči med dolgotrajno uporabo. Sosed na sosednjem ležalniku z bralnikom v roki bo zato še vedno užival v zbrani besedi, ko boste vi že davno pospravili tablični ali prenosni računalnik.

 

Čeprav je možna barvna različica zaslona elektronskega črnila, so daleč najbolj priljubljeni običajni, ki vsebino prikažejo v sivih odtenkih in razmeroma nizki ločljivosti.

 

Veliko število knjig

Poleg izkušnje branja, ki je enaka izkušnji branja besedila na papirju, imajo bralniki še eno očitno prednost. V pomnilnik naprave zlahka shranite sicer ne ravno celotne svetovne literature, a gotovo več naslovov, kot imate knjig na domačih knjižnih policah.

 

Si sploh še lahko predstavljate, da ste pred iznajdbo e-bralnikov razmišljali, katere knjige vzeti s sabo, da prtljaga ni bila pretežka? Dileme ni več. Pri sebi jih imate, kolikor hočete.

 

Zaslon bralnika ohrani prikaz slike ali besedila brez porabe energije.

 

Majhna poraba energije

Bralnik prikaže stran besedila na zaslonu, kot bi bila natisnjena na papir, in hkrati dovoli, da jih listate s potegom prsta po površini zaslona ali s pritiskom na gumb. Zasluga gre tehniki zaslona, tako imenovanemu elektronskemu črnilu, ki ga poleg izjemnih sposobnosti prikaza besedil in preprostih slik krasi še majhna poraba energije.

 

Večina bralnikov z enim polnjenjem zaradi tega prikaže celo več tisoč strani. Če niste ravno prvak v hitrem branju, to pomeni več tednov branja.

 

Naj vas torej ne skrbi, če boste napajalnik pozabili doma, saj ga verjetno na običajno dolgem dopustu ne boste potrebovali.

 

Pomagajo pri branju

Bralniki niso namenjeni samo knjižnim moljem. Na ameriškem inštitutu Smithsonian so na primer dognali, da posameznikom z disleksijo pomagajo pri razumevanju branja. Disleksija je širok pojem, ki zajema različne težava pri branju – branje nazaj, težave pri pretvarjanju črk v zvoke, pri črkovanju in podobno. Ker so bralniki prilagodljivi, dislektikom lahko pomagajo z možnostjo spreminjanja videza knjige oziroma besedila. Nekaj, česar tiskane knjige ne morejo.

 

Znanstveniki so dokazali, da prilagajanje razmika med vrsticami, velikosti črk, števila besed v vrstici in podobnim, znatno poveča hitrost branja in razumevanje prebranega.

 

Je e-bralnik za vas?

Bralniki so popolne naprave za strastne bralce, ki želijo imeti ves čas v torbi knjižnico priljubljenih knjig. Dodatna prednost je tudi ta, da nov naslov zlahka kupite in prenesete preko spleta takoj, ko izide (lahko si ga naročite tudi že pred izidom in se ob tem avtomatsko prenese na vaš bralnik), in vam ni treba čakati na dostavo tiskane različice.

 

Elektronske knjige pa so pogosto cenejše od tiskanih, kar ravno tako ni zanemarljivo.

 

Sodobni bralniki dovolijo dodajanje opomb, hitro iskanje pomena besede in spreminjanje velikost izpisa. Če zanemarimo pisanje s svinčnikom na papir poleg besedila, nič od naštetega ne morete početi z običajno knjigo. Če uporabljate bralnik dovolj dolgo, ste naredili nekaj dobrega za okolje. Samo pomislite, koliko dreves je ohranjenih, če ni treba natisniti knjige, pa tudi koliko črnila in energije v tiskarnah. Bralniki so razmeroma preproste naprave z dolgo življenjsko dobo. Ker ga boste zlahka uporabljali več let, ne prestavlja velikega deleža v vse bolj pereči problematiki elektronskega odpada.

 

Se zlahka prepoznate v eni od zgornjih trditev in še nimate bralnika elektronskih knjig? Potem je pravi čas, da si ga omislite. A kako izbrati pravega?

 

Kako izbrati e-bralnik?

Čeprav kar nekaj podjetij izdeluje bralnike elektronskih knjig, sta se med bralci uveljavili predvsem dve: Amazon in Kobo. Razlika med njimi je v filozofiji uporabe in formatih zapisa knjige v elektronski obliki.

 

Amazonovi bralniki Kindle nudijo podobno kot Applove naprave varno, za rabo preprosto, a zaprto okolje. Knjige lahko kupujete skoraj izključno v Amazonovi knjigarni, so zaklenjene na uporabnikov račun in jih zato ne morete posoditi prijateljem, prav tako pa bralnik ne dopušča izposoje e-knjige v lokalni knjižnici.

 

Kobo in še nekateri manjši izdelovalci pa nudijo veliko več svobode. Knjige zlahka kupujete v različnih spletnih knjigarnah, jih posojate ali si jih izposojate v knjižnici. Čeprav so tudi v tem primeru lahko digitalno zaščitene (kot npr. knjižnične kopije), jih je veliko nezaščitenih, zato je v tej skupnosti priljubljena in priporočljiva medsebojna izposoja knjig v manjšem krogu bralcev.

 

Nameravate knjige kupovati ali si jih izposojati v spletni knjižnici in knjigarni Biblos? V tem primeru Amazonovi bralniki Kindle za vas niso najbolj primerni, saj tega ne omogočajo.

 

Kaj je še pomembno?

Od tega, kaj pravzaprav želite na njem brati oziroma ali nameravate bralnik uporabiti še za kaj drugega, na primer za preprosto brskanje po spletu, je odvisno, kako velika naj bo izbrana naprava.

 

Večina vas bo najraje posegla po manjši. Lažje jo je prenašati in brati, kajti večina knjig je podobnega manjšega formata. Manjše so tudi cenejše, česar ravno tako ne moremo spregledati.

 

Večji bralniki, nekateri so veliki kot najbolj priljubljeni tablični računalniki, pa so po drugi strani primernejši za pisanje zapiskov, če je zaslon občutljiv na dotik in še za kaj drugega. Morda celo za ustvarjanje črno-belih slik. Če ločljivost in hitrost osveževanja zaslona to dovolita.

 

Ker bralnik pogosteje od drugih naprav uporabljate na dopustu na plaži, bodite pozorni, da izberete takega, ki ima odporno ohišje na vodo.

 

Zasloni na elektronsko črnilo so manj zapleteni od zaslonov na tekoče kristale ali celo zaslonov OLED, zato so vsaj v teoriji manj občutljivi na razbitje in praske. To ne pomeni, da so bralniki neuničljivi in da nanje ni treba paziti. Pomeni zgolj manjšo verjetnost poškodb in okvar od drugih naprav z zasloni. Seveda pa zaščitni ovitek nikakor ne bo odveč.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

dopust, prosti čas, zavarovanje naprav
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.