Ko se znajdete v megli

Preverite, kako ob megli varno ravnati na cesti in gorah.

Krajši dnevi potrjujejo, da se je poletje prav zares prevesilo v jesen, vse pogosteje pa vas na jutranjih poteh spremlja tudi megla. Čeprav je lahko meglen oblak videti prav slikovito, pa je megla eden najpogostejših povzročiteljev nesreč, predvsem na cesti. Preberite, na kaj bodite pozorni, ko nastopi megla.

Megla zmanjšuje vidljivost udeležencev v cestnem prometu in povzroča spolzko vozišče, zato je tveganje za prometne nesreče večje. Ključnega pomena je, da ob tem pojavu odreagirate pravočasno in pravilno.

 

Kako in kje se pojavi megla?

Megla je pravzaprav oblak, ki se dotika tal. Vlaga, ki izhlapeva, se dviguje z zemljine površine, se ohlaja in kondenzira, kar opazite kot meglo. Za njen pojav je torej nujna visoka vlažnost ozračja. Meglo boste zato največkrat opazili v bližini vodnih virov in drugod, kjer je v ozračju veliko vlage.

 

Megla navadno nastane ob anticiklonskem vremenu oziroma območju visokega zračnega pritiska. Takrat se zrak giblje proti tlom, in ko je zunaj hladno, po kotlinah in nižinah navadno nastane megla. Znan primer tega je, ko je nad Sredozemljem območje visokega zračnega tlaka. V višinah je topel zrak, v nižinah, predvsem nad Padsko nižino, pa se zrak v bližini morja navlaži. Ob nočnem ohlajanju na tem območju nastane megla, ki prodre vse do naše Obale.

 

Vožnja v megli

 

Ko vas megla preseneti na cesti, upoštevajte nekaj koristnih napotkov za varno vožnjo:

 

 • Zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h in ohranite zadostno varnostno razdaljo.
 • Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli odbija, zato vas lahko zaslepi.
 • Prižgite sprednje in zadnje meglenke. Pomembno je, da vidite in ste vidni. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne zaslepite vozil za seboj.

 

Ne prižigajte zadnjih meglenk, če za vami na majhni razdalji vozi drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

 

 • Izognite se naglemu zaviranju ali manevriranju, saj je lahko vozišče zaradi megle spolzko ali mokro.
 • Še posebej bodite previdni na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake težko prepoznavne. 

 

Spremljajte opozorila

DARS je decembra 2014 na odseku štajerske avtoceste A1 Domžale–Šentjakob vzpostavil pilotni projekt signalizacije uporabnikom za ravnanje med vožnjo v megli. Leta 2016 je bila enaka signalizacija vzpostavljena tudi na dolenjski avtocesti Višnja Gora–Grosuplje.

 

Preventivna obvestilna signalizacija (Vir: DARS)

 

Signalizacija opozarja, da hitrost vožnje v gosti megli prilagodite glede na naslednji zahtevi:

 

 • če sta ob strani cestišča vidna dva polkroga, vožnjo nadaljujte s hitrostjo 70 km/h;
 • če je viden en polkrog, vožnjo nadaljujte s hitrostjo 50 km/h.

 

DARS sicer voznike na meglo opozarja s prometnimi informacijami na radiu, na portalih spremenljive prometnoinformativne signalizacije (zasloni nad avtocesto, ki na nevarnost opozarjajo z napisom »Megla« in priporočajo hitrost), na spletni strani www.promet.si ter na avtomatskem telefonskem odzivniku z informacijami o stanju na avtocestah 080 22 44.

 

Ko ste na poti, lahko vremenske razmere po Sloveniji spremljate tudi z aplikacijo Triglav Vreme.

 

Previdno tudi v gorah

Megla je eden najpogostejših dejavnikov, ki lahko zmanjšajo vidljivost v gorah. V megli se boste v naravi precej težko orientirali, saj se zmanjša število orientirjev (markacije, ceste, potoki), ki jih lahko vidite in si z njimi pomagate.

 

Če vas v gorah preseneti megla, je najbolje, da:

 

 • se gibljete izključno ob izrazitih linijskih objektih, kot so ceste, potoki in reke, neizrazitim terenom pa se poskušate čim bolj izogniti;
 • uporabljate markirane poti (če so na voljo);
 • ste pozorni na markacije, da ne zaidete s poti;
 • pozorno spremljate bližnji teren (kolikor ga vidite), svojo smer gibanja in prehojeno razdaljo.

 

Če ne morete slediti potem ali katerim drugim zanesljivim linijskim objektom, nujno uporabite kompas. Nenehno spremljajte, kje se gibljete, da ne zaidete v napačno smer.

vremenski pojavi, preventiva, jesen, varna vožnja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.