12 zlatih pravil shranjevanja hrane

Neustrezno shranjevanje hrane lahko predstavlja tveganje za naše zdravje.

Najbrž se vsi zavedamo, da neuravnoteženo prehranjevanje na dolgi rok lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Največkrat pa ne pomislimo, da neustrezno pridelana ali pripravljena hrana lahko predstavlja veliko bolj neposredno tveganje za naše zdravje.

»S hrano se lahko prenaša več kot 200 bolezni,« pravi vodja Urada Svetovne Zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo Marijan Ivanuša in dodaja, da lahko do onesnaženja pride kadarkoli v procesu pridelave, med obdelavo, skladiščenjem, transportom in distribucijo. Na ta del sami sicer težko vplivamo, vendar pa je prav tako pomembno, kako s hrano ravnamo doma. 

 

Veliko lahko naredimo že z upoštevanjem petih temeljnih ukrepov: skrbimo za čistočo, ločujemo kuhana in surova živila, za pripravo hrane uporabljamo neoporečno vodo in surovine, hrano ustrezno toplotno obdelamo in jo hranimo pri ustrezni temperaturi.

 

Ravno pri shranjevanju se največkrat pojavijo vprašanja. Zato smo se za pomoč obrnili na Uroša Štefelina, kuharskega mojstra iz Vile Podvin, ki je strnil naslednja osnovna pravila:

 

 1. Najpomembneje je, da so prostori, kjer hrano shranjujemo, vedno čisti, hladni in suhi.
 2. Hladilnik naj bo nastavljen na do 6° C, zamrzovalnik na bo nastavljen na do -21° C.
 3. Večino pripravljenih živil lahko v zamrzovalniku shranjujemo do 1 mesec (bolj natančno je sicer odvisno od jedi). Najbolj občutljive so gobe.
 4. Jajca lahko v hladilniku hranimo do 14 dni. Shranjujemo jih do datuma roka uporabe. Pokvarjeno jajce smrdi, beljak in rumenjak sta motna.
 5. Svinjino in perutnino lahko v hladilniku (do 5° C) hranimo do 3 dni, govedino in divjačino do 10 dni. Če znižamo temperaturo, se rok shranjevanja lahko podaljša.
 6. Sveže ribe lahko v hladilniku shranjujemo do 3 dni od dneva, ko so bile ulovljene.
 7. Zrak v hladilniku kroži tako kot v prostoru (v smeri urnega kazalca), kar vpliva na temperaturo v posameznem delu hladilnika. Zato prilagodimo razporeditev živil: vložena, kuhana zelenjava, odprte marmelade na zgornji polici (kjer je najbolj hladno), mlečni izdelki na srednji polici, pijača, omake, jajca na vratih, zelenjava, sadje v spodnjih predalih.
 8. Če kuhane ali pogrete hrane ne zaužijete takoj, jo grejte, dokler je ne pojeste, ali pa jo takoj ohladite in shranite na hladnem. Hrane ne smete shranjevati na toplem ali pri sobni temperaturi,  niti je počasi ohlajati na sobni temperaturi, saj so takšne temperature idealne za hitro bohotenje bakterij.
 9. Ješprenj, stročnice, piro porabimo takoj, ko so pripravljeni, in jih ne shranjujemo.
 10. Krompir lahko še enkrat pogrejemo, če smo ga pred tem ustrezno shranili (na hitro ohlajenega in shranjenega v hladilniku do 5° C).
 11. Gob ne pogrevamo.
 12. Najbolj zdravo je sveže, zato je pripravljeno hrano najbolje pojesti takoj, ko je skuhana.

 

zdravje, preventiva