Priročniki Prijava na e-novičnik
        • Podkasti
        • Video
        • Testi
        • Poglobljene zgodbe
        • Infografike
      • Na poti
      • Zdravje
      • Družina
      • Dom
      • Premoženje
      • Tehnologija
      • Vse bo v redu +
      • Posel
      • Vreme
      • Moja zavarovanja
      • Upravljanje premoženja
      • Moje ugodnosti
      • Škode
      • Moja zavarovanja
      • Pregled škod
      • Plačila
      • Nastavitve
      • Zamenjaj račun
      • Odjava
      • i.triglav
      • Priročniki
      • Prijava na
        e-novičnik
      • Priročniki
      • Prijava na
        e-novičnik
      Priročniki Prijava na e-novičnik
      • Moja zavarovanja
      • Pregled škod
      • Plačila
      • Nastavitve
      • Zamenjaj račun
      • Odjava
      • i.triglav
      • Moja zavarovanja
      • Upravljanje premoženja
      • Moje ugodnosti
      • Škode
      • Na poti
      • Zdravje
      • Družina
      • Dom
      • Premoženje
      • Tehnologija
      • Vse bo v redu +
      • Posel
      • Vreme
      • Podkasti
      • Video
      • Testi
      • Poglobljene zgodbe
      • Infografike
      • Priročniki
      • Prijava na
        e-novičnik
      {}
      start portlet menu bar

      Prikazovalnik spletne vsebine

      Display content menu Display portlet menu
      end portlet menu bar
      • Domov
      • Zdravje
      • 12 zlatih pravil shranjevanja hrane

      12 zlatih pravil shranjevanja hrane

      Zdravje

      12 zlatih pravil shranjevanja hrane

      APRIL 2015 | čas branja:

      Zadnja sprememba: 09. 11. 2018 ob 11:13:37

      Najbrž se vsi zavedamo, da neuravnoteženo prehranjevanje na dolgi rok lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Največkrat pa ne pomislimo, da neustrezno pridelana ali pripravljena hrana lahko predstavlja veliko bolj neposredno tveganje za naše zdravje.

      »S hrano se lahko prenaša več kot 200 bolezni,« pravi vodja Urada Svetovne Zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo Marijan Ivanuša in dodaja, da lahko do onesnaženja pride kadarkoli v procesu pridelave, med obdelavo, skladiščenjem, transportom in distribucijo. Na ta del sami sicer težko vplivamo, vendar pa je prav tako pomembno, kako s hrano ravnamo doma. 


      Veliko lahko naredimo že z upoštevanjem petih temeljnih ukrepov: skrbimo za čistočo, ločujemo kuhana in surova živila, za pripravo hrane uporabljamo neoporečno vodo in surovine, hrano ustrezno toplotno obdelamo in jo hranimo pri ustrezni temperaturi.


      Ravno pri shranjevanju se največkrat pojavijo vprašanja. Zato smo se za pomoč obrnili na Uroša Štefelina, kuharskega mojstra iz Vile Podvin, ki je strnil naslednja osnovna pravila:

      1. Najpomembneje je, da so prostori, kjer hrano shranjujemo, vedno čisti, hladni in suhi.
      2. Hladilnik naj bo nastavljen na do 6° C, zamrzovalnik na bo nastavljen na do -21° C.
      3. Večino pripravljenih živil lahko v zamrzovalniku shranjujemo do 1 mesec (bolj natančno je sicer odvisno od jedi). Najbolj občutljive so gobe.
      4. Jajca lahko v hladilniku hranimo do 14 dni. Shranjujemo jih do datuma roka uporabe. Pokvarjeno jajce smrdi, beljak in rumenjak sta motna.
      5. Svinjino in perutnino lahko v hladilniku (do 5° C) hranimo do 3 dni, govedino in divjačino do 10 dni. Če znižamo temperaturo, se rok shranjevanja lahko podaljša.
      6. Sveže ribe lahko v hladilniku shranjujemo do 3 dni od dneva, ko so bile ulovljene.
      7. Zrak v hladilniku kroži tako kot v prostoru (v smeri urnega kazalca), kar vpliva na temperaturo v posameznem delu hladilnika. Zato prilagodimo razporeditev živil: vložena, kuhana zelenjava, odprte marmelade na zgornji polici (kjer je najbolj hladno), mlečni izdelki na srednji polici, pijača, omake, jajca na vratih, zelenjava, sadje v spodnjih predalih.
      8. Če kuhane ali pogrete hrane ne zaužijete takoj, jo grejte, dokler je ne pojeste, ali pa jo takoj ohladite in shranite na hladnem. Hrane ne smete shranjevati na toplem ali pri sobni temperaturi,  niti je počasi ohlajati na sobni temperaturi, saj so takšne temperature idealne za hitro bohotenje bakterij.
      9. Ješprenj, stročnice, piro porabimo takoj, ko so pripravljeni, in jih ne shranjujemo.
      10. Krompir lahko še enkrat pogrejemo, če smo ga pred tem ustrezno shranili (na hitro ohlajenega in shranjenega v hladilniku do 5° C).
      11. Gob ne pogrevamo.
      12. Najbolj zdravo je sveže, zato je pripravljeno hrano najbolje pojesti takoj, ko je skuhana.

      Ključne besede:

      zdravje, preventiva

      PRIJAVA NA E-NOVICE

      Ne zamudite ničesar!

      Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.

      Izberite novičnik, ki ga želite prejemati:

      POMEMBNO
      Priročniki Prijava na e-novičnik
      icon-facebook icon-linkedin icon-instagram icon-youtube icon-contact
      • Dom
      • Družina
      • Na poti
      • Zdravje
      • Premoženje
      • Vreme
      • Tehnologija
      • Posel
      • Vse bo v redu +
      • Video
      • Testi
      • Poglobljene zgodbe
      • Infografike
      • Ponudba Zavarovalnice Triglav
      • Digitalna poslovalnica i.triglav
      • Informativni izračuni
      • Pravno obvestilo
      • Piškotki
      • Politika zasebnosti

      Skupina Triglav
      Vse pravice pridržane. © Zavarovalnica Triglav, d. d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, Slovenija.
      Okrožno sodišče v Ljubljani, reg. vl. 1/10687/00, osnovni kapital: 73.701.391,79 EUR, matična št.: 5063345, davčna št.: 80040306

      Spletišča Aplikacije Nasveti i.triglav.si
      • Zavarovalnica Triglav
      • Skupina Triglav
      • Triglav Skladi
      • Triglav Svetovanje
      • Triglav, pokojninska služba
      • Pozavarovalnica Triglav Re
      • Triglav Avtoservis
      • Triglav upravljanje nepremičnin
      • Triglav INT, Holdinška družba
      • Triglav tek
      • Triglav LAB
      • Mladi upi
      • Zavod Vse bo v redu
      • DRAJV
      • Vreme
      • Vozim se
      • Vse bo v redu
      icon-triglav_brandbook Ostale strani icon-triglav_brandbook Ostale strani
      Complementary Content
      • ${title}${badge}
      ${loading}