7 namigov za srečno leto 2018

Ne zastavite si preveč ciljev.

V razposajenem vzdušju zaključujemo staro leto in kujemo načrte in gradimo upe za prihajajoče. Za otroke je to zelo preprosto: svoje želje napišejo v pismo in ga pošljejo enemu od treh dobrih mož. Moja dva za vsak slučaj zraven narišeta še risbico ali prilepita sličico igrač, da dobri mož slučajno ne bi bil v zadregi. Pa vi? O čem sanjate vi?

Četudi Dedku Mrazu ne pišete več in so vaše novoletne želje bolj kot materialnim dobrinam posvečene tistemu, česar denar ne more kupiti, je dobra novica ta, da si precej tovrstnih želja lahko uresničite sami.

 

7 namigov za srečno leto 2018

1. Zaljubite se v življenje.

Vi niste le služba, zato ne preživljajte vseh dni v službi. Raje se dogovorite za normalne roke za izpolnitev vaših obveznosti. Tako vam bo več časa ostalo za vse, kar imate radi: obudite svoje strasti in začnite uživati v življenju.

 

2. Zaživite skladno s svojimi vrednotami.

Če je družina za vas najpomembnejša, vi pa imate vedno manj časa zanjo, potem je čas za spremembe. Vprašajte se, čemu posvečate čas in katere aktivnosti vam ga kradejo. Omejite tiste, ki niso nujno potrebne, ali jih prepustite komu drugemu.

 

3. Nehajte zadovoljevati pričakovanja drugih.

Prisluhnite svojemu srcu in si postavite nove cilje. Ne ostajajte v ozadju in ne skrivajte svojih dosežkov: zavedajte se svojih talentov in svojih kompetenc. Postavite se zase takrat, ko je to potrebno in se naučite reči NE.

 

4. Odpravite omejitve v vaših glavah.

Sem dovolj dober/dobra? Kaj bodo rekli ljudje? Kaj če mi ne bo uspelo? Črtajte takšne in podobne omejitve, ki vam onemogočajo, da bi se premaknili z mesta – obstajajo le v vaši glavi. Dobra novice je, da jih lahko v vsakem trenutku opustite. Zavedajte se, da nihče ni popoln, napake pa so le izkušnje, ki nas vodijo do cilja.

 

5. Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje.

Vsak dan si vzemite čas zase. Privoščite si kavo s prijateljico, jogo, sprehod po gozdu ali tek v naravi. Sami ali v družbi – kar vam je ljubše. Preživite čim več časa v naravi – to zmanjšuje stres. Ker boste sproščeni, boste tudi bolj ustvarjalni. Poskrbite za uravnoteženo prehrano. Občasne sladke pregrehe za dušo pa so seveda dovoljene.

 

6. Delite dobro.

Izrazite sočutje. Nasmehnite se neznancu na ulici. Podprite prijateljico, sosedo ali pomagajte brezdomcu na cesti. Sodelujte v dobrodelnih aktivnostih – podprite Anino zvezdico, Zvezo prijateljev mladine, Rdeči križ ali drugo organizacijo. Delite dobro in dobro se vam bo vrnilo.

 

7. Živite izpolnjeno, lepo življenje.

Nehajte živeti za vikende. Ne pehajte se za materialnimi dobrinami – uspeh ni ključ do sreče, sreča je ključ do uspeha. Zato si ne naložite preveč obveznosti in previsokih ciljev. Bodite hvaležni za to, kar ste, in za vse, kar imate.

 

A pozor: ne postavite si preveč ciljev in ne bodite preveč zahtevni do sebe.

 

Če ste kdaj v dilemi, kako naprej, si postavite preprosto vprašanje: ali me ta korak, odločitev, razmišljanje vodi bližje k mojemu cilju? Če je odgovor DA, potem nadaljujte v tej smeri. Če pa je odgovor NE, svojo pozornost raje preusmerite drugam.

 

Ja, vsak od nas je sam kreator svojega življenja. Od nas je odvisno, ali v življenju iščemo priložnosti, ali pa ves čas vidimo le ovire. Verjemite, tudi ovire se da spremeniti v priložnosti – le pogledati je treba nanje z drugega zornega kota.

 

Zato ne čakajte več na vikend, na pravi trenutek, na vašega šefa, na čarobno palčko ali na Božička … Le vi sami lahko spremenite svoje življenje. To je vaše življenje in zaživite ga po svoje. Želim vam krasno, izpolnjeno in srečno leto 2018!

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

aktivno življenje, zdravje, preventiva, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.