Kako si pomagati pri alergiji na cvetni prah?

Kaj jo povzroča in kako lahko omilite simptome?

V pomladnih in zgodnjih poletnih mesecih mnogo odraslih in otrok doživlja simptome občutljivosti oz. alergije na cvetni prah. Nasvete, kako prepoznati alergijo ter se z njo spopasti in omiliti simptome, je pripravila Polona Mlakar dr. med., spec. interne medicine.
Danes se zdi imeti alergijo že povsem običajna stvar. Strokovnjaki ocenjujejo, da kar 20–30 odstotkov prebivalcev trpi za alergijskim rinitisom.

Razvoj alergije na cvetni prah je v veliki meri pogojen tudi z genetsko predispozicijo, zato se alergije pogosteje pojavljajo znotraj družin, na njihov nastanek pa pomembno vplivajo tudi okoljski dejavniki.

Pojavnost senenega nahoda je najvišja pri otrocih in mladih odraslih (15–25 let). Z leti njegovi simptomi pogosto pojenjajo, še posebej po 50. letu starosti.

Kakšni so simptomi alergije na cvetni prah?

Alergija na cvetni prah se običajno kaže kot alergijski rinitis (vnetje nosne sluznice), alergijski konjunktivitis (vnetje očesne veznice in nosne sluznice) ali pa kot alergijska astma. 

Tipični simptomi alergijskega rinitisa so:
 • izcedek iz nosu, 
 • srbečica, 
 • kihanje, 
 • srbenje nosu in žrela, 
 • zamašen nos, 
 • slabši voh in okus,
 • manj kakovosten spanec, 
 • glavobol in utrujenost.Pri alergijskem konjunktivitisu se zgoraj naštetim pridružijo še težave solzenja oči, otekle veznice, občutka peska v očeh, rdečice oči in srbenja v očeh. Ta se zaradi cvetnega prahu peloda tipično pojavlja sezonsko.


Kdaj cvetijo različne vetrocvetne rastline?Alergija na cvetni prah ali kaj drugega?

Občasno lahko osebe, ki imajo alergijo na cvetni prah, občutijo podobne težave tudi ob uživanju določenega sadja, zelenjave, npr. ob uživanju jabolk, določenih oreščkov, ob lupljenju krompirja. V tem primeru gre za pelodno-prehransko navzkrižno alergijo. 

Organizem odreagira na beljakovine v sadju in zelenjavi, ki so po strukturi podobne tistim v pelodu, in sproži enak vnetni odgovor in simptome kot ob izpostavitvi cvetnemu prahu.


Diagnoza se postavi glede na tipično klinično sliko in z alergenskim testiranjem, kjer se izvedejo vbodni testi. Z njimi se poišče kožno vnetna reakcija na tipične alergene. Občasno se odvzame tudi kri za pregled specifičnih protiteles IgE v serumu.

Navzkrižno reaktivni inhalacijski in prehranski alergeni


Katera zdravila pomagajo pri alergiji na cvetni prah?

Alergija na cvetni prah se zdravi z zdravili in z izogibanjem izpostavljenosti alergenom. Če imate težave zaradi cvetnega prahu, se zato izogibajte sprehodom v sončnem in vetrovnem vremenu, prostore zračite po dežju ali ponoči. 

Ko je cvetnega prahu v zraku v več, se zadržujte v zaprtih prostorih, ko pridete s sprehoda, se preoblecite in pogosteje operite lase. Od zdravil uporabljajte lokalne nosne pršilnike, občasno lahko tudi nosne dekongestive. 

Ob znakih konjunktivitisa uporabljajte kapljice za oči z antihistaminikom, bolj redko pa tudi s kortikosteroidi. Večina pacientov prejme tudi oralne antihistaminike v obliki tablet, ki jih mora jemati dnevno skozi celotno sezono cvetenja. Ta zdravila znižujejo vnetje, ki ga povzroča izpostavljenost cvetnemu prahu. 

Alergijo na cvetni prah se lahko zdravi tudi z imunoterapijo.


Imunoterapija je terapija, pri kateri se v telo dalj časa (ponavadi več let) vnaša alergen. Sprva so to zelo nizke koncentracije, nato pa se koncentracijo postopoma viša, da se doseže toleranco na ta alergen oz. vsaj omili alergijske simptome.

Kaj je alergijska astma?

Ob alergijski astmi se pogosto (v do 40 % primerih) pojavi tudi alergijska astma. Gre za alergijsko vnetje sluznice dihalnih poti, ki se kaže:

 • z napadi kašlja (pogosto v zgodnjih jutranjih urah), 
 • izkašljevanja sluzi,
 • težko sapo,
 • tiščanjem v prsih,
 • piskajočim dihanjem.

Nezdravljen alergijski rinitis poslabšuje obvladovanje astme, zato ga je potrebno zdraviti.


Astmo se zdravi z vpihovalniki, ki vsebujejo protivnetna zdravila (kortikosteroide) in olajševalce (zdravila, ki širijo dihalne poti). Občasno pa se zdravi tudi z zdravili v obliki tablet, ob vztrajnih, hudih simptomih, ki ne reagirajo na klasična zdravila, pa tudi z biološko terapijo.


Alergija na cvetni prah močno znižuje kakovost življenja, zato je dobro, če jo čim  prej prepoznate in nato tudi ustrezno zdravite. 

Če opazite  opisane simptome in znake, obiščite svojega izbranega družinskega zdravnika, ki vas bo napotil k specialistu alergologu.
zdravje, Specialisti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.