Ideja za izlet: Blegoš s Črnega Kala

Obiščite goro, ki so ji ime dali Kelti.

Blegoš, Porezen in Ratitovec so trije najvišji predalpski vrhovi. So kot bratje, ki s svojimi zelenimi golimi glavami obljubljajo široke razglede in dobro pašo. Za Poreznom se sramežljivo skriva Kojca, ki je iz Šebrelj videti tako mogočna. Blegoš se dviga visoko nad sosednjimi vrhovi, a se ne more počutiti osamljenega, saj je ravno zaradi tega izredno priljubljen pri planincih. Razgledi se na njegovem širokem in travnatem vrhu odpirajo na vse strani neba.

Zahtevnost in oprema

Na Blegoš vodi lahka označena pot, kjer potrebujte običajno pohodniško opremo, pozimi pa dereze. Izlet je primeren za otroke, stare 5 let ali več, saj je direktna pot ves čas dokaj strma.

 

Če želite na Blegoš z mlajšimi otroki, se po makadamski cesti, po kateri se sicer vračate, zapeljete do njenega razpotja s pešpotjo, ki vodi do Koče na Blegošu. S tem si prihranite veliko višinske razlike in strmine.

 

Višina in čas

Višina: 1562 m.
Višina izhodišča: 1103 m.
Višinska razlika: 459 m.
Časi: Izhodišče - Blegoš direktna pot: 1 ura 10 minut. Krožen povratek mimo Koče na Blegošu: 1 ura 10 minut.

 

 

Kako do izhodišča

Zapeljete se do Škofje Loke, kjer z vožnjo po obvoznici nadaljujete proti Poljanski dolini. Vozite se proti Gorenji vasi, vendar že v naselju Poljane nad Škofjo Loko zavijete desno proti Javorju. V vasi Javorje sledite levo oznaki za Stari vrh in Blegoš. Hitro za tem vas tabla ponovno usmeri levo proti Staremu vrhu in Blegošu.

 

Po nekaj 100 metrih vožnje cesta zavije desno proti Četeni ravni in Staremu vrhu, vas pa smerokaz usmeri proti Žetini in Blegošu. V vasi Murave se držite naravnost. Na naslednjem križišču se držite desne smeri za Blegoš in Žetino. Nato se držite smeri za Gorenjo Žetino, kjer zavijete levo.

 

Cesta se kmalu prelevi v makadam in po približno 200 metrih vožnje pridete do velikega križišča makadamskih cest na Črnem Kalu, kjer parkirate na ustreznem mestu. 

 

 

Vzpon

S hojo pričnete po pešpoti, ki vodi v gozd mimo table s panoramskim posnetkom in zemljevidom poti na Blegoš in okoliške vrhove (julij, 2018). Že po nekaj korakih prečkate makadamsko cesto in stopite na pot, ki vodi na Blegoš po grebenu. Pot, ki se večinoma vzpenja dokaj strmo, je dobro nadelana, markirana in ji sledite vse do vrha gore. Občasno se nekoliko položi ali postane še za odtenek bolj strma. Deloma vas vodi vrh vzhodnega grebena gore, ves čas pa skozi tudi poleti hladen bukov gozd. 


Tik pod gozdno mejo, ko imate do vrha le še dobrih 5 minut hoje, se pešpot položi in vas pripelje do roba širokih, razglednih pašnikov vrh Blegoša. Zložno se vzpenjate mimo enega od bunkerjev Rupnikove linije in že ste na vrhu, kjer vas poleg izvrstnih razgledov pričaka tudi vpisna skrinjica in panoramska plošča. 

 

Še več idej za izlete in nasvete za varen obisk gora smo pripravili v okviru akcije Očistimo gore.

 

 

Spust

Greste preko vrha in naprej po pobočju navzdol proti Koči na Blegošu, ki jo vidite pod sabo. Sprva se spuščate po travnati planjavi, nato pa postane pot gruščnata. Skozi zaplato gozda vas pripelje do pašnika pred kočo, do katere imate tu še dobri dve minuti hoje. Pri koči sledite planinskemu smerokazu za Kal, 1 ura. Markacije vas sprva vodijo preko pašnika in hitro za tem levo navzdol v gozd. Tu postane pešpot precej široka in vas vodi mimo razpotja za Potok, levo. 


Še naprej se držite naše poti, ki vas pripelje do makadamske ceste. Tu vas smerokaz usmeri desno navzdol in v dobri minuti ponovno pridete do makadamske ceste. Greste naprej po njej in se je držite vse do izhodišča. Zaradi sečnje je občasno precej razgledna zlasti proti Ratitovcu (julij, 2018).

 


Opis poti in fotografije: V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje