Brez izgovorov: Vadba teka v skupini

Predstavljamo prednosti skupinske vadbe teka.

Če vadite sami, lahko tečete takrat, ko vam to najbolj ustreza, ob tempu, ki si ga postavite sami, ne da bi se morali komurkoli prilagajati. Razumemo vaše pomisleke o vadbi teka v skupini, a na podlagi izkušenj opažamo številne prednosti skupinske vadbe teka. Oglejmo si jih v nadaljevanju.

Odgovornost do skupine

Tekaške skupine vas držijo za besedo, tudi ko vas tisti majhen glas v vaši glavi skuša prepričati, zakaj danes res ni dober dan za tek. Tisoč in en izgovor bi vam običajno prišel prav, da tekaškim copatom zašepetate »Naslednjič...«.

 

Toda ko na vas računa celotna tekaška skupina, takšen glas lažje zatrete z odločenostjo, da skupine preprosto ne morete pustiti na cedilu.

 

Doslednost

Ena najboljših poti do tega, da postanete boljši tekač ali tekačica, je, da redno hodite na vadbo. Reden tedenski ali dnevni urnik teka s skupino bo zagotovilo za to, da se boste držali dogovorjenih treningov ne samo v sezoni tekaških tekem, pač pa tudi pozimi.

 

Motivacija

Tek s skupino je izredna motivacija. Vedno je nekdo pred vami, ki bi ga radi dohiteli in prehiteli. To vam da poseben zagon, da na vsakem treningu daste vse od sebe.

 

Učenje od drugih

Prednost teka v skupini je tudi druženje z izkušenimi tekači, ki imajo kar nekaj asov v svojih rokavih. Leta teka s seboj prinesejo cel koš izkušenj, ki jih večinoma radi delijo v obliki nasvetov. V takšnem okolju se boste z lahkoto naučili novih stvari, ki vam bodo še kako pomagale pri teku.

 

Družbeni posredniki

Tek skupaj z drugimi ljudmi ima tudi psihološke koristi. V psihologiji poznamo družbene posrednike (to so lahko vrstniki, družina, prijatelji in drugi), s pomočjo katerih izboljšamo svojo zmogljivost in to že samo z njihovo prisotnostjo. Ujamemo se v ritem teka drugih in se niti ne zavedamo, da tečemo hitreje ali dlje. Naši možgani nas spodbujajo, da vztrajamo v teku, ko bi se pri teku brez skupine sami že zdavnaj ustavili.

 

Začetek krasnega prijateljstva

Ali v svoji družbi pogrešate pogovore in izmenjavo izkušenj o teku in ko načnete pogovor o tej temi, vas vsi čudno gledajo? Na skupinski vadbi teka ne bo tako. Zato je ta lahko tudi odlična priložnost, da se družite z enako mislečimi, da se med seboj spodbujate, izmenjujete izkušnje in nasvete, da dobite nove prijatelje, na katere lahko računate – morda tudi takrat, ko ne tečete.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Vabimo vas, da se tudi sami prepričate, ali naše izkušnje držijo. Prijavite se na skupinske tekaške vadbe za pripravo na Triglav tek, ki vsak četrtek potekajo na Brdu pri Kranju.

 

Ne pozabite pa se prijaviti tudi na Triglav tek.

 

zdravje, prosti čas, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.