Kaj imajo balerinke z zdravstvenim zavarovanjem?

V enem mesecu do specialista, v treh do operacije in v dveh dneh do fizioterapije.

Priznam, imam poklicno deformacijo: stežka verjamem raznim »osebnim izpovedim«, ki preveč hvalijo določen produkt ali storitev. Zato v trenutkih, ko sem sama kot stranka prijetno presenečena, to svoje navdušenje raje zadržim zase. Tokratni primer pa je drugačen. Gre namreč za zdravje, zato z veseljem delim svojo zgodbo.

Hallux valgus, deformacija nožnega palca, je težava, s katero se spopada vse več žensk, imuni pa niso niti moški.

 

Jaz sem jo podedovala, nisem si jo nakopala z visokimi petami ali preozkimi čevlji. Nasprotno, s pazljivo izbiro obutve sem jo skušala celo preprečiti, a to žal ni pomagalo. In ne, tega ne pišem kot izgovor za ves denar, ki sem ga v preteklih letih vložila v čevlje. Čeprav je res, da sem se nehala ozirati na cene, če sem le uspela najti dovolj udoben par.

 

V zadnjem letu mi je izkrivljen palec začel povzročati težave. (Ne)estetski učinki, ko z izbočenim sklepom v nekaj dneh povsem izmaličiš še najlepše in najudobnejše balerinke, da izgledajo kot stara ponošena šlapa, so zanemarljivi v primerjavi z bolečinami, ki jih ob tem prenašaš. Še tekaške superge niso preživele obdelave s kostjo.

 

Vse bolj sem razmišljala o operaciji, čeprav mi jo je osebna zdravnica odsvetovala. Utemeljila je, da je videla že preveč ponesrečenih posegov, in mi svetovala, naj raje še malo počakam, saj medicinska stroka na tem področju iz leta v leto napreduje.

 

Kljub vsemu sem se odločila za pregled pri specialistu ortopedu in pri tem izkoristila svoje dodatno zdravstveno zavarovanje Specialisti+ in zavarovanje Operacije. Od prvega klica na Zdravstveno točko, asistenčni center zavarovalnice, do pregleda v Ortopedski bolnišnici Valdoltra je minilo en mesec – in še to po moji krivdi, ker sem zaradi obveznosti prosila za kasnejši termin. V primerjavi s svojo zadnjo izkušnjo naročanja na pregled pri ortopedu, ko sem najprej dva tedna klicala sprejemno pisarno, nato pa pol leta čakala termin, sem do tega pregleda prišla z nadzvočno hitrostjo.

 

Ortoped mi je po pregledu rentgenske slike potrdil, da je moj palec že zrel za poseg. Razložil mi je še kup drugih podrobnosti, ki jih nikakor ne bi mogla ponoviti. Med drugim tudi, da je operacija edini način, kako odpraviti to nadlogo. Na spletu namreč strokovnjaki dvomljivega slovesa vsevprek obljubljajo čudežne ozdravitve, ki ne zahtevajo invazivnega posega. Vsekakor pa mi je s tem vlil dovolj zaupanja, da svoje delo obvlada. Razblinil mi je še zadnje dvome o operaciji. Seznanil me je tudi s čakalno dobo: 44 mesecev.

 

Izvid sem pospravila v predal, v prepričanju, da mi bo zavarovalnica priporočila, naj počakam, češ da poseg res ni tako zelo nujen. Na moje presenečenje so me poklicali kar sami in se pozanimali, kako sem se odločila. Ponudili so mi dve možnosti: da počakam na operacijo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja in mi zavarovalnica po opravljeni operaciji izplača zavarovalnino v skladu s pogoji ali pa se odločim za samoplačniški poseg brez večmesečnega čakanja in zavarovalnino namenim za plačilo tega.

 

Odločila sem se za drugo možnost, čeprav zavarovalnina ni pokrila celotnega stroška operacije. Približno za eno čezoceansko letalsko vozovnico sem doplačala še sama. A kdorkoli je že kdaj imel podobne težave, bo mojo odločitev zagotovo razumel.

 

Ko tole pišem, je od operacije minilo šest tednov. Stopalo je zaceljeno, čeprav bolečine in oteklina še zdaleč niso minile in me čaka še fizioterapija. Tudi pri tej mi je pomagalo zavarovanje. Potem ko so mi v zdravstvenem domu sporočili, da me lahko na prvi prost termin naročijo čez dober mesec, čeprav v zadnjem izvidu iz Valdoltre jasno piše »naj takoj prične s fizioterapijo«, sem se po pomoč spet zatekla na Zdravstveno točko. In res, zavarovanje krije tudi začetno rehabilitacijo. Na prvi termin so me naročili čez dva dni, v trenutku, ko terapijo najbolj potrebujem, da se lahko brez težav vrnem na delo.

 

Občutek imam, da je poseg uspel, in upam, da sem se s tem znebila težav.

 

Zdi se mi tudi, da s čakanjem na operacijo ne bi ničesar dosegla, prej nasprotno. Moja zdrava pamet mi namreč pravi, da bolj kot je stopalo deformirano, zahtevnejši je poseg, ampak pri tem me ne držite za besedo. Zagotovo pa je okrevanje z višjo starostjo dolgotrajnejše, pojavijo se lahko še drugi zapleti.

 

Tako trenutno upam, da bom čez par mesecev lahko obula nove rumene balerinke. Kupila sem jih že lani poleti in jih raje nedotaknjene pospravila v omaro, saj sem že vedela, da me v kratkem čaka operacija.

 

Vmes sem prepričala tudi moža, da je tako kot jaz sklenil dodatno zdravstveno zavarovanje Specialisti+ in zavarovanje Operacije. Pa nima težav s stopali, niti kakršnihkoli drugih težav. Če bo, v skladu z mojim vraževerjem, zavarovanje preprečilo, da bi jih kdorkoli od naju v prihodnje imel, je naložba več kot poplačana. V nasprotnem primeru pa vem, da bova deležna ustreznega zdravljenja takrat, ko ga bova najbolj potrebovala.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

Specialisti+, zdravje, preventiva, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.