Zdaj je čas za vaše zobe

Zdravi zobje stanejo. A pretiranim stroškom se lahko izognete.

Četrtina Slovencev za številne zobozdravstvene storitve plačuje iz lastnega žepa. Cene zobozdravstvenih storitev za preventivno nego, protetiko in nadstandardne materiale so lahko visoke. Če zaradi njih z obiskom zobozdravnika odlašate, lahko le še rastejo. Z dodatnim zavarovanjem Zobje+ se tem plačilom izognete. Dobro pa je poznati podrobnosti zavarovanja, zato predstavljamo pogosto prezrte pravice in omejitve zavarovanja Zobje+.

Včasih se splača potrpeti, a ne pri zobeh. Danes za jutri se pri zobeh obrestuje. Da je čas zdaj in še preden se zgodi, učimo otroke, ko veliko pozornosti posvečamo preventivnim pregledom v mladosti. S kopičenjem obveznosti in življenjskih stroškov v odrasli dobi pa na redno čiščenje zobnega kamna in preglede, sodeč po statistiki, pozabljamo. Je pa redna oskrba zob koristna naložba; dobro zdravje ustne votline namreč pozitivno vpliva na splošno zdravje.

 

Skrb vzbujajoče podatke o vplivu ustnih bakterij na splošno zdravje si preberite v članku.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča, da je v mladinskih zobnih ambulantah kar 13 % pregledov preventivnih, medtem ko je v ambulantah za odrasle teh manj kot odstotek. Kar 99,6 % odraslih torej pride k zobozdravniku šele, ko zaboli, zaskeli ali se zamaje.

 

Verjetno je to razlog, da plombiranje in protetika še vedno sodita med najpogostejše zobozdravstvene storitve v ambulantah pod okriljem javnega zdravstva. Skupaj s čiščenjem zobnega kamna pa sta tudi stroškovno najbolj obremenjujoči. Te storitve bodo vaš družinski proračun najbolj oslabile.

 

O pomenu preventivnih ukrepov si preberite v članku.

 

Številni zavarovanci so se že pred dvema letoma odločili za zavarovanje Zobje+, ki med drugim krije nadstandardne storitve in materiale. Pojasnjujemo, kaj lahko s tem zavarovanjem uredite brez (do)plačil, predvsem pa kdaj in kako pogosto.

 

 

Kako Slovenci skrbimo za zobe?

 

Znate skrbeti za svoje zobe? Preverite v testu še vi.

 

Dovolj premožni za plačila in doplačila cen zdravstvenih storitev?

Povprečen Slovenec zobozdravnika obišče enkrat letno. Morda je eden od razlogov za slab obisk zobozdravstvenih ambulant tudi (do)plačevanje. 83 % tistih, ki smo jih o skrbi za zobe spraševali v testu na portalu Vse bo v redu, je poročalo, da za nadstandardne materiale in storitve pri izbranem zobozdravniku v okvirju javnega zdravstva ali koncesionarju doplačujejo. Ni čudno, da te stroške kdaj črtate s seznama nujnih. Ni pa to najbolj pametno.

 

Z zavarovanjem Zobje+ si lahko povrnete stroške številnih zobozdravstvenih storitev. Z njim boste po poteku karence dobili povrnjene stroške za čiščenje zobnega kamna in belo zalivko v stranskem področju. Zavarovalnica vam bo povrnila tudi stroške za implantat ali mostiček, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje v številnih primerih ne krije, in lahko si boste privoščili protezo iz nadstandardnih materialov.

 

Zavarovanje Zobje+ povrne naslednje stroške:

 • za nadstandardne storitve in materiale: bele zalivke v stranskem področju, indirektne zalivke, keramične ali kovinsko-keramične prevleke in mostički, zatiček iz kompozitnega materiala, strojno širjenje kanala;
 • za preventivne storitve, ki so sicer samoplačniške: čiščenje zobnega kamna in peskanje;
 • za protetične storitve, ki so sicer samoplačniške: začasna prevleka in proteza, implantat, delna in totalna proteza, prevleka in mostiček iz materiala po lastni izbiri;
 • za zobnoprotetično rehabilitacijo po nezgodi: proteza ali nadomestek v nezgodi poškodovanega zoba;
 • izplačilo nadomestila v primeru raka v ustni votlini, če je potrebna protetika.

 

So podrobna pravila zavarovanja pogosto predolga, da bi se poglabljali vanje, mestoma pa se vam zdijo tudi nerazumljiva? Odgovarjamo, kdaj lahko zavarovanje prvič uveljavljate, pod kakšnimi pogoji, kdaj ga ne morete uveljaviti, storitev do katerega zneska boste deležni in kako pogosto.

 

KARENCA ALI ČAKALNA DOBA je obdobje od trenutka, ko začnete plačevati premijo zavarovanja, do trenutka, ko lahko izkoristite pravice iz zavarovanja. V času karence zavarovalnica ne krije stroškov zobozdravstvenih storitev, ki so vam opravljene v tem obdobju. Ne krije tudi stroškov zobozdravstvenih storitev, povezanih z boleznijo in stanjem, ki bi nastali v tem obdobju.

 

Pravice iz zavarovanja lahko izkoristite za stanja in težave, ki se pojavijo po izteku karence.

 

Karence so različno dolge:

 • za protetično rehabilitacijo po poškodbi ni karence,
 • za nadstandardne storitve in nadomestilo v primeru raka v ustni votlini je karenca tri mesece,
 • za storitve preventive in protetike pa je karenca 24 mesecev od datuma sklenitve zavarovanja.

 

Če vam morajo zaradi zapleta, ki se pojavi po 24 mesecih od sklenitve zavarovanja, izdreti zob, bo zavarovanje Zobje+ omogočalo povrnitev stroškov novega implantata iz materialov, ki jih izberete sami, ali stroškov drugih protetičnih storitev. Po istem času boste upravičeni tudi do povračila stroškov čiščenja zobnega kamna in peskanja enkrat letno. Če se vam bo karies pojavil po treh mesecih od sklenitve zavarovanja in boste dobili belo zalivko v stranskem področju pri svojem osebnem zobozdravniku, lahko uveljavljate povračilo celotnega zneska doplačila. V primeru, da to storitev opravite v samoplačniški ambulanti v Sloveniji, pa so stroški povrnjeni v skladu s Cenikom zavarovalnice za nadstandardne zobozdravstvene materiale.

 

Preverite, kdaj ste začeli vplačevati zavarovanje Zobje+, in jasno bo, do katerih storitev ste že upravičeni. To lahko storite tudi v aplikaciji Triglav Zdravje.

 

IZKLJUČITVE ZAVAROVANJA so pogoji, stanja in storitve, ki jih zavarovanje Zobje+ ne krije. Izključitve so:

 • stroški za odpravo stanj, ki so bila diagnosticirana pred sklenitvijo zavarovanja ali pred iztekom čakalne dobe. Če so vam zob izpulili že pet mesecev po začetku plačevanja premije, denimo do implantata iz zavarovanja ne boste upravičeni. Če je bil karies diagnosticiran pred sklenitvijo zavarovanja, a ste se takrat odločili, da ga ne boste odstranili, zavarovanje tega ne bo krilo.
 • estetske zobozdravstvene storitve in stanja, za katera zobozdravnik meni, da ne potrebujejo diagnostike in zdravljenja. Za beljenje zob boste denimo samoplačnik.
 • ortodontske in parodontološke specialistične zdravstvene storitve; poškodbe, nastale pri tveganih aktivnostih. Če si želite urediti nepravilnosti v obliki in delovanju zobovja ali pa ste si zobe poškodovali med smučanjem v visokogorju zunaj urejenih prog, bo treba popravila plačati iz svojega žepa.

 

Podrobnosti svojega zavarovanja in svoje pravice lahko preverite tudi na brezplačni telefonski številki Halo zdravje 080 26 64.

 

Zavarovalne vsote, karence in obseg pravic iz zavarovanja Zobje+

 

Statistika je na strani proaktivnih

Zobozdravstveni stroški se bodo po podatkih Evropske inciative za zdravje ustne votline bistveno povišali. Tudi Statistični urad RS pričakuje povečanje plačevanja za zdravstvene storitve iz pacientovega žepa. Število obiskov pri zobozdravniku namreč narašča – od leta 2005 do 2014 je število obiskov v splošnih zobozdravstvenih ambulantah po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje naraslo za več kot 9 %.

 

Statistika je torej na strani samoplačništva, ki je pri zobozdravstvenih storitvah, posebno ko govorimo o preprečevanju bolezni in protetičnih rešitvah, bolj pravilo kot izjema.

 

Medtem ko lahko nekatere (pred)novoletne zaobljube brez hujših posledic prelagate iz leta v leto, se je zdravju zob smiselno posvetiti zdaj. Samo vprašati se je treba: Si želim ohraniti zdrave zobe z rednim čiščenjem zobnega kamna? Bom v prihodnjih letih potreboval(a) zobno zalivko? Bom potreboval(a) prevleke, implantate ali celo protezo? Zavarovanje svojih prihodnjih potreb je eno najpomenljivejših daril, kar si jih lahko poklonite.

aktivno življenje, zdravje, preventiva, zdravstveno zavarovanje, celovita zdravstvena obravnava
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.