Da zdravi zobje ne bodo več luksuz

Rešitev za visoke stroške je lahko zavarovanje zob.

Prijeten nedeljski kolesarski izlet se nenadoma sprevrže v agonijo. Med na videz nedolžnim padcem si nepopravljivo zlomite zob in po posvetu z zobozdravnikom se kot najprimernejša rešitev izkaže vstavitev implantata. Nemudoma je jasno, da se bo bolečini v ustih pridružila tudi praznina v žepu, ker bo vanj treba seči globoko. Pa bi bilo res treba?

Iz izkušenj namreč veste, da se dodatnim stroškom ne boste izognili. Zaradi ponavljajočih se težav z drugimi zobmi ste že v preteklosti morali vanje izdatno »investirati«, čeprav ste redno plačevali dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 

Toda ni treba, da je tako tudi v prihodnje. Če boste sklenili dodatno zavarovanje Zobje, ki ga ponuja Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, se boste lahko od pričakovanih doplačil za nadstandardne materiale in storitve v prihodnosti nemudoma poslovili. V primeru nezgode vam bosta zavarovanji Zobje oziroma Zobje+ krili tudi stroške zobnoprotetične rehabilitacije, z zavarovanjem Zobje+ pa boste lahko pomembno zmanjšali finančno breme protetike in preventive.

 

Kdo plača za vaše zdravje?

Na mestu nekdanje štirice zdaj zeva praznina, njeno sanacijo pa obvezno in dopolnilno zavarovanje obideta. Za kakovosten implantat boste iz svojega žepa morali potegniti kar 890 evrov.

 

Mnoge zobozdravstvene storitve namreč niso v celoti vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje, četudi vemo, da lahko nezdravi zobje bistveno poslabšajo celotno zdravstveno sliko.

 

Obvezno zavarovanje krije nujne posege, kot sta puljenje zoba ali drenaža ognojka. Preventivne preglede, do katerih ste upravičeni enkrat letno, in zdravljenje, na primer zalivke, krije v višini 80 %, protetiko pa le v višini 10 %, a z mnogimi izjemami. Razliko do zneska vrednosti zobozdravstvene storitve iz obveznega zavarovanja sicer pokrije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vseeno pa je treba za nadstandardno opravljeno storitev ali uporabo nadstandardnega materiala doplačati.

 

Za belo zalivko na stranskih zobeh je tako nujno doplačilo, preventivni posegi, kot je obisk pri ustnem higieniku, pa so po dopolnjenem 18. letu starosti popolnoma samoplačniški.

 

Izdelavo mostička boste v primeru le enega manjkajočega zoba v stranskem področju plačali sami, saj ta po pravilih obveznega zavarovanja ni krit. Če si za trajno rešitev želite v ustih le najboljše materiale, pa jih boste prav tako morali doplačati.

 

V članku o vrstah zdravstvenih zavarovanj preverite kritje, ki ga ponujata obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 

 

S staranjem stroški naraščajo

Vemo, da se kljub najboljši skrbi za zobe s starostjo zgodijo poškodbe in bolezni zobovja. Temu trendu pritrjuje tudi statistika, ki po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da se potreba po zobozdravstvenih storitvah povečuje iz leta v leto.

 

Kaže se tudi splošen trend povečevanja potrebe po obiskovanju zobozdravnikov. Od leta 2005 do 2014 je število obiskov v splošnih zobozdravstvenih ambulantah po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS naraslo za več kot 9 %.

 

Zdravje v ustih brez udarca po proračunu

Podatki raziskave o družinskih proračunih so pokazali, da se je od začetka finančne krize delež skupne neposredne porabe za zdravstvene storitve iz lastnega žepa v gospodinjstvu povečal, najverjetneje tudi zato, ker so se odstotki cen zdravstvenih storitev, ki jih po obveznem zavarovanju plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bistveno zmanjšali. Nič ne kaže, da bi se trend tovrstnih izdatkov gospodinjstev lahko obrnil navzdol.

 

 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije četrtino vseh neposrednih izdatkov iz lastnega žepa, katerih vsota se vztrajno viša, predstavljajo zobozdravstvene storitve. Hkrati naj bi bile te storitve prve, ki jih gospodinjstva v finančni stiski črtajo s seznama.

 

Z manj poskrbite za več

Prej ko spoznate, da boste za celovito zdravje svojih zob v veliki meri morali poskrbeti sami, prej vas bo ob vsakem zobobolu nehala boleti tudi glava.

 

Izračun je sila preprost. Če imate pri družbi Triglav Zdravje že sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, lahko sklenete zavarovanje Zobje ali Zobje+.

 

Če ste na primer stari med 18 in 49 leti ter poleg dopolnilnega zavarovanja vplačujete tudi zavarovanje Specialisti+ ali Celovita zdravstvena obravnava, bi vas zavarovanje Zobje+, s katerim za implantat ne bi imeli stroškov iz svojega žepa, stalo le 5 evrov na mesec ali 60 evrov letno.

 

Letnih stroškov za zavarovanje Zobje+ bi bilo tako na primer skoraj 15-krat manj, kot vas bo stal nadstandardni kovinsko-keramični implantat, ki bo zapolnil v nesreči nastalo vrzel, in bistveno manj, kot bi vas stala ena ustna higiena in doplačilo za eno večjo belo zalivko na stranskem loku!

 

Primerjava rednih zobozdravstvenih stroškov in premije zavarovanja Zobje+

Letno čiščenje zobnega kamna in peskanje: 70 EUR

Doplačilo za eno belo plombo na treh ploskvah na leto: 40 EUR

SKUPAJ: 110 EUR

Zavarovanje Zobje+* za eno leto: 60 EUR

LETNI PRIHRANEK: 50 EUR

* Primer zavarovanca, starega 45 let, ki ima pri družbi Triglav Zdravje sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in zavarovanje Specialisti.

 

Za redne in izredne potrebe

Zavarovanji Zobje in Zobje+ krijeta stroške doplačil za izvedbo nadstandardnih storitev in uporabo nadstandardnega materiala. Sem sodijo na primer doplačila za bele zalivke na stranskih področjih ali kakovostne keramične nadomestke v vidnem področju, ki bi jih sicer morali doplačati sami.

 

Če se vam zgodi nezgoda, po kateri je treba zob popraviti ali nadomestiti, lahko že z zavarovanjem Zobje računate na takojšno rešitev situacije z najkakovostnejšimi materiali. Z zavarovanjem Zobje+ pa lahko na nov implantat računate tudi, če manjkajoči zob ni posledica poškodbe, ampak denimo granuloma.

 

Poleg tega zavarovanje Zobje+ omogoča celo kritje stroškov samoplačniških zobozdravstvenih storitev preventive in protetike. Potreba po preventivnih storitvah namreč vse bolj narašča, saj se vse več ljudi zaveda pomena rednega čiščenja zobnega kamna pri preprečevanju parodontoz in drugih zobozdravstvenih težav.

 

zdravje, preventiva, sklepanje zavarovanj, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, Celovita zdravstvena obravnava
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.