Da zdravi zobje ne bodo več luksuz

Rešitev za visoke stroške je lahko zavarovanje zob.

Prijeten nedeljski kolesarski izlet se nenadoma sprevrže v agonijo. Med na videz nedolžnim padcem si nepopravljivo zlomite zob in po posvetu z zobozdravnikom se kot najprimernejša rešitev izkaže vstavitev implantata. Nemudoma je jasno, da se bo bolečini v ustih pridružila tudi praznina v žepu, ker bo vanj treba seči globoko. Pa bi bilo res treba?

Iz izkušenj namreč veste, da se dodatnim stroškom ne boste izognili. Zaradi ponavljajočih se težav z drugimi zobmi ste že v preteklosti morali vanje izdatno »investirati«, čeprav ste redno plačevali zdravstveno zavarovanje.

 

Toda ni treba, da je tako tudi v prihodnje. Če boste sklenili dodatno zavarovanje Zobje, ki ga ponuja Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, se boste lahko od pričakovanih doplačil za nadstandardne materiale in storitve v prihodnosti nemudoma poslovili. V primeru nezgode vam bosta zavarovanji Zobje oziroma Zobje+ krili tudi stroške zobnoprotetične rehabilitacije, z zavarovanjem Zobje+ pa boste lahko pomembno zmanjšali finančno breme protetike in preventive.

 

Kdo plača za vaše zdravje?

Obvezno zavarovanje krije nujne posege, kot sta puljenje zoba ali drenaža ognojka. Preventivne preglede, do katerih ste upravičeni enkrat letno, in zdravljenje, na primer zalivke, krije v višini 80 %, protetiko pa le v višini 10 %, a z mnogimi izjemami. 

Za belo zalivko na stranskih zobeh je tako nujno doplačilo, preventivni posegi, kot je obisk pri ustnem higieniku, pa so po dopolnjenem 18. letu starosti popolnoma samoplačniški.

Izdelavo mostička boste v primeru le enega manjkajočega zoba v stranskem področju plačali sami, saj ta po pravilih obveznega zavarovanja ni krit. Če si za trajno rešitev želite v ustih le najboljše materiale, pa jih boste prav tako morali doplačati.  

S staranjem stroški naraščajo

Vemo, da se kljub najboljši skrbi za zobe s starostjo zgodijo poškodbe in bolezni zobovja. Temu trendu pritrjuje tudi statistika, ki po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da se potreba po zobozdravstvenih storitvah povečuje iz leta v leto.

 

Kaže se tudi splošen trend povečevanja potrebe po obiskovanju zobozdravnikov. Od leta 2005 do 2014 je število obiskov v splošnih zobozdravstvenih ambulantah po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS naraslo za več kot 9 %.

 

Zdravje v ustih brez udarca po proračunu

Podatki raziskave o družinskih proračunih so pokazali, da se je od začetka finančne krize delež skupne neposredne porabe za zdravstvene storitve iz lastnega žepa v gospodinjstvu povečal, najverjetneje tudi zato, ker so se odstotki cen zdravstvenih storitev, ki jih po obveznem zavarovanju plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bistveno zmanjšali. Nič ne kaže, da bi se trend tovrstnih izdatkov gospodinjstev lahko obrnil navzdol.

 

 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije četrtino vseh neposrednih izdatkov iz lastnega žepa, katerih vsota se vztrajno viša, predstavljajo zobozdravstvene storitve. Hkrati naj bi bile te storitve prve, ki jih gospodinjstva v finančni stiski črtajo s seznama.

 

Z manj poskrbite za več

Prej ko spoznate, da boste za celovito zdravje svojih zob v veliki meri morali poskrbeti sami, prej vas bo ob vsakem zobobolu nehala boleti tudi glava.

 

Letnih stroškov za zavarovanje Zobje+ bi bilo tako na primer skoraj 15-krat manj, kot vas bo stal nadstandardni kovinsko-keramični implantat, ki bo zapolnil v nesreči nastalo vrzel, in bistveno manj, kot bi vas stala ena ustna higiena in doplačilo za eno večjo belo zalivko na stranskem loku!


Za redne in izredne potrebe

Zavarovanji Zobje in Zobje+ krijeta stroške doplačil za izvedbo nadstandardnih storitev in uporabo nadstandardnega materiala. Sem sodijo na primer doplačila za bele zalivke na stranskih področjih ali kakovostne keramične nadomestke v vidnem področju, ki bi jih sicer morali doplačati sami.

 

Če se vam zgodi nezgoda, po kateri je treba zob popraviti ali nadomestiti, lahko že z zavarovanjem Zobje računate na takojšno rešitev situacije z najkakovostnejšimi materiali. Z zavarovanjem Zobje+ pa lahko na nov implantat računate tudi, če manjkajoči zob ni posledica poškodbe, ampak denimo granuloma.

 

Poleg tega zavarovanje Zobje+ omogoča celo kritje stroškov samoplačniških zobozdravstvenih storitev preventive in protetike. Potreba po preventivnih storitvah namreč vse bolj narašča, saj se vse več ljudi zaveda pomena rednega čiščenja zobnega kamna pri preprečevanju parodontoz in drugih zobozdravstvenih težav.

 

zdravje, preventiva, sklepanje zavarovanj, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, Celovita zdravstvena obravnava
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.