Ideja za izlet: Dolina Triglavskih jezer

Po naj planinski poti leta 2018.

Krožna planinska pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Planina Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato vodi po bohinjskih planinah, kjer še vidimo pašno živino in z njo povezano tradicijo planšarstva in sirarstva. Uživamo lahko v tipični planinski topografiji s pašniki in pastirskimi kočami, ki se izmenjuje s smrekovim gozdom. Nato se vzpnemo v visokogorje in počijemo na Prehodavcih. Na izhodišče se spustimo po Dolini Triglavskih jezer.

Zanimivosti

Pot bomo začeli v svetu bohinnjskih planin – Blato, Planina pri jezeru, Dedno polje. Po mirni dolini Za Kopico dosežemo najvišjo točko poti, to je preval Vrata pod Zelnarico. Zasavka koča na Prehodavcih je ravno na pol poti, zato jo izkoristimo za počitek. Vračamo se po priljubljeni Dolini Triglavskih jezer. Najtežji del poti je prehod čez Štapce, kjer si bomo pomagali tudi z jeklenicami. Zato ne pozabimo na čelado.

 

Opisano krožno planinsko pot ste planinci in planinke izglasovali za naj planinsko pot 2018, Zavarovalnica Triglav pa je namenila sredstva za njihovo obnovo. Pot so markacisti planinskega društva LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče tudi obnovili.

 

 

Zahtevnost, oprema in časi

Pot je okarakterizirana kot lahka do zahtevna označena planinska pot. Potrebujete običajno pohodno opremo in čelado pa tudi dereze in cepin. Ker gre za visokogorje, je lahko tudi v poletnih mesecih na določenih odsekih sneg.

 

Višina izhodišča (Planina Blato): 1147 m.

 

Najvišja točka (Vrata pod Zelnarico): 2190 m.

 

Časi:

  • Planina Blato–Koča na Planini pri Jezeru: 1 h.
  • Koča pri Planini pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata pod Zelnarico–Zasavska koča na Prehodavcih: 4 h.
  • Zasavska koča na Prehodavcih–Koča pri Triglavskih jezerih: 2 h 15. min
  • Koča pri Triglavskih jezerih–Štapce–Planina Ovčarija–Koča na Planini pri Jezeru 2 h 30 min.
  • Koča na Planini pri Jezeru–Planina Blato: 1 h.

 

 

Izhodišče

Avtocesto Ljubljana–Jesenice zapustite na izvozu Lesce. Peljete se proti Bledu in naprej do Bohinjske Bistrice. V Ribičevem Lazu v križišču zavijete desno za Staro Fužino. Tam v križišču pri kapelici zavijete ostro levo v smer Planina Blato, Planina Vogar in Dolina Voje (sledite zelenim napisom). Plačate cestnino in parkirnino ter pot nadaljujete do križišča, kjer zavijete levo. Peljete se nekaj časa, v naslednjem križišču zavijete desno. Prispete do parkirišča na Planini Blato.

 

V poletnih mesecih preverite in uporabite organiziran prevoz iz Bohinja do Planine Blato.

 

Opis poti

Po širokem kolovozu sledite smerokazom za Planino pri Jezeru. Na prvem razpotju nadaljujete levo (naravnost je za Planino v Lazu). Hodite skozi smrekov gozd. Z desne se pridruži pot s Planine Vogar. Prečite strm usek in hodite skozi gozdnato dolino Pungrat. Pot zavije desno, nato pa se položi. Kmalu prispete do planinske koče na Planini pri Jezeru.

 

Na razpotju sledite desno oznakam za Dedno polje (leva pot vodi na Planino Viševnik in Pršivec). Pot se zložno vzpenja. V pol ure pridete do Planine Dedno polje. Na razpotju ob robu Dednega pola sledite smerokazom za preval Vrata, Hribarice in Prehodavce.

 

Smrekov gozd se počasi umika ruševju in skalnatim travnikom. Hodite pod pobočjem Kopice ter Male in Velike Zelnarice na desni in Prvega, Srednjega in Zadnjega Vogla na levi po dolini, ki se imenuje Za Kopico. Za vami sta Velika in Mala Tičarica. Pot se vseskozi zmerno vzpenja in polaga, dokler ne dosežete prevala Vrata (Vratca) pod Zelnarico. To je tudi najvišja točka s 2190 m višine.

 

 

Na razpotju v Vratih se vam z leve pridruži pot s Štapc, ki je vodila čez Tičarice, vi pa nadaljujete pot naprej proti Hribaricam in Prehodavcem. Pot se najprej spusti, potem pa spet dviga. Prečite melišča, tudi v poletnih mesecih so tukaj možne zaplate snega. Na razpotju na Hribaricah greste levo za Zasavsko kočo na Prehodavcih. Pri Zelenem jezeru se vam pridruži pot, ki vodi po Dolini Triglavskih jezer. Obhodite Rjavo mlako in po krajšem vzponu dosežete Zasavsko kočo, kjer se spočijete.

 

Pot boste nadaljevali po Dolini Triglavskih jezer. Sledite oznakam za Kočo pri Triglavskih jezerih mimo Rjave mlake in Zelenega jezera. Tukaj na razpotju zavijete desno in zapustimo pot od Hribaric, od koder ste prišli.

 

Leta 2020 in 2021 sta v okviru akcije Naj planinska pot bili izglasovani in s sredstvi Očistimo gore obnovljeni zelo zahtevni planinski poti na Triglav iz Luknje čez Plemenice in pot na Koroško Rinko. Nanju se lahko vzpnejo le najbolj izkušeni planinci.

 

 

Sledite poti, ki se zmerno spušča. Četrto, Veliko jezero (Ledvica) obhodite po desni strani po melišču pod Zelnarico. Za četrtim jezerom dosežete majhen preval. Nadaljujete po lepi Dolini Triglavskih jezer in občudujete živopisano gorsko cvetje. Prečite krajši pas redkega gozda, kjer se z desne pridruži pot z Velikega Špičja. Še vedno se zmerno spuščate in dosežete umetno jezerce Močivec za Kočo pri Triglavskih jezerih.

 

Na levi strani Dvojnega jezera pod kočo se boste na razpotju usmerili levo na Štapce (desno vodi pot za Črno jezero). Pot se močno vzpenja, najprej po strmem travniku in zarasli melini, potem pa v skali. Ob hoji si pomagajte z jekleno vrvjo. Mestoma je na voljo tudi lestev. Preplezate prelaz Štapce (1851 m). Nato se spustite skozi macesnov gozd in nadaljujete do Planine Ovčarija. Na razpotju izberete smer Planina Dedno polje. Od tam sledite isti poti do Planine Blato, po kateri ste prišli.

 

Fotografije: Ivi Čepin

 

Bi radi več predlogov za izlete? Tukaj lahko najdete predloge tako zahtevnih kot manj zahtevnih, družinskih ali bolj adrenalinskih opisov poti, in to z vseh koncev Slovenije. S sogovorniki iz Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije pa smo pripravili tudi upoštevanja vredne nasvete za varno pot v gore.

 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.