Na dopust ali potovanje v nosečnosti

Kaj morate vedeti, preden se odpravite na pot?

Pred načrtovanim dopustom preverite svoje zdravstveno stanje, epidemiološko stanje in zdravstveni sistem v krajih, kamor ste namenjeni. Poskrbite tudi za ustrezna zavarovanja – za primer, da na pot ne bi mogli pa tudi za zdravstvene storitve v kraju počitnic in za prevoz v domovino, saj se vaše zdravje lahko hitro spremeni. Nasvete za varen in prijeten dopust v času nosečnosti je z nami delila Nataša Tul Mandić dr. med., spec. gin. in porodništva.

Na dopust ali potovanje v nosečnosti se dobro pripravite 

Za zmanjšanje možnosti težav je dobro dopust pametno načrtovati in se nanj temeljito pripraviti.

Glavni pogoj, da začnete v nosečnosti razmišljati o dopustu in potovanjih, je, da ste popolnoma zdravi in nimate dejavnikov tveganja za zaplete v nosečnosti. Nosečnice, ki so v bolniškem staležu, tudi če se počutite dobro in imate dovoljenje za sprehode, morate ostati v kraju bivanja. Tudi za nosečnice, ki so imele v predhodnih nosečnostih zaplete, je smiselno, da se dopustu v času nosečnosti odpoveste.

Čas dopusta je treba načrtovati glede na višino nosečnosti in letni čas, destinacijo, način potovanja in prevozna sredstva. Pred potovanjem dobro seznanite s stanjem v kraju, kamor ste namenjene, predvsem glede zdravstvene službe in epidemiološkega stanja.


Na dopustu in potovanjih se pojavljajo številne tegobe – zastoji v prometu, odpovedi ali zamude poletov, gneča, neustrezne nastanitve in hrana, zastrupitve, okužbe, poškodbe, pomanjkanje zasebnosti, umazana stranišča itn. Nosečnice vse te tegobe bistveno težje prenašajo, zlasti če je z njimi še majhen otrok. Pred odhodom zato dobro premislite, ali si res želite iti na pot.

Najbolje je razmišljati o dopustu in potovanju v relativni bližini doma, v krajih, ki jih poznate in imate vsaj solidno zdravstvo.


Kdaj je najprimernejši čas za potovanje v nosečnosti?


Višina nosečnosti

V prvem trimesečju, do 12. tedna, je nosečnicam pogosto slabo, bruhajo, ne diši jim določena hrana, občutljive so za vonjave. To je tudi čas povečanega tveganja za krvavitve in spontane splave, zato je odsvetovano potovanje v kraje, kjer je slaba zdravstvena oskrba. Ob slabem počutju je že pakiranje zoprno, kaj šele potovanje.

Drugo trimesečje je najprimernejši čas za oddih in morebitna potovanja, a seveda le za zdrave nosečnice, ki jim ne grozi prezgodnji porod ali kakšen drug zaplet.

V zadnjih mesecih nosečnosti pa se je treba umiriti in pripraviti na prihod novega člana. V teh mesecih se pogosteje pojavi utrujenost, slabše spanje, težje gibanje, pa še možnost za začetek poroda. Zato je priporočljivo, da ste vsaj mesec dni pred pričakovanim terminom doma, sicer vas porod lahko preseneti kje drugje.

Letni čas

Priporočljivo je, da se izogibate potovanjem na vrhuncu sezone, saj je takrat gneča največja. Pogosto sicer obstajajo prednostne vrste za nosečnice in družine z majhnimi otroki, npr. pri prevozih, vendar na to ne gre računati.

Pametno je izbrati mesece, ko je vreme v kraju dopustovanja stabilno in so temperature ugodne, da ni zelo vroče ali hladno. Nosečnice pogosto težko prenašajo vročino, zato je za glavne poletne mesece bolje izbrati počitnice v hribih, na podeželju, ob jezerih ali ostati doma. Za oddih na Jadranu pa so najprimernejši meseci maj, junij, september in oktober.

Kakšen način potovanja izbrati?

Ne glede na prevozno sredstvo velja, da se na pot odpravite spočiti, na poti pa imejte redne odmore z gibanjem in redne obroke lahke hrane. Predvsem bodite pozorni, da pijete dovolj tekočine (najbolje vode). Med daljšim sedenjem je priporočljivo gibanje (npr. kroženje) s stopali in zapestji, premikanje prstov na nogah in rokah. Lažje vam bo tudi, če boste v udobnih oblačilih in obutvi. Dobro je, da je v vozilu svež zrak (prezračevanje) in primerna temperatura.

Z avtomobilom

Če se dobro počutite, lahko vozite, na splošno pa je veliko bolje, da ste v vozilu kot sopotnica. Daljša potovanj niso priporočljiva. Pri potovanjih, ki trajajo več kot dve uri, svetujemo pogoste postanke s krajšimi sprehodi. Obvezna je uporaba varnostnega pasu.

Z letalom

Potovanje z letalom za nosečnico ali plod ni nevarno, je pa na višini povečano sevanje, kar pri krajših potovanjih ni problematično. Pri poletih, daljših od dveh ur se priporoča sprehode po letalu in redno razgibavanje nog. Če je možno, si rezervirajte sedež ob prehodu, da boste lahko večkrat vstali in šli na sprehod po letalu oziroma na stranišče. Lahko si obujete kompresijske nogavice. S sprehodi in nogavicami boste zmanjšali otekline nog in tveganje za tromboze. Pomembno je tudi, da pijete dovolj vode.

Potovanja z letalom so odsvetovana v zadnjem trimesečju.


Pred nakupom vozovnice se je dobro prepričati, do katerega tedna letalska družba nosečnicam dovoli leteti. Ne pozabite izračunati tudi, koliko boste noseči ob povratku. Po 28. tednu nosečnosti namreč večina družb zahteva zdravniško mnenje, da je potovanje varno. Po 37. tednu pa vse družbe odklanjajo nosečnice, nekatere že po 34. tednu. Za nosečnice z dvojčki je smiselno, da so še bolj previdne.

Z ladjo ali trajektom

V času nosečnosti imate bolj občutljiv želodec, bolj pogosta morska bolezen, zato nekatere nosečnice težko prenašajo pot po vodi. Pred odhodom na križarko se zato prepričajte, ali sprejemajo nosečnice in kakšna zdravstvena oskrba je na voljo.

Zelo primerno sredstvo za potovanje v nosečnosti je vlak, medtem ko je uporaba kolesa v času nosečnosti odsvetovana, tudi za krajše poti.


Kam se odpraviti na potovanje ali dopust v nosečnosti?

Na potovanje se odpravite tja, kamor si želite, če je izbrana destinacija dosegljiva in varna, nikakor pa ne v daljne kraje za vsako ceno. Ti bodo počakali.

Pred odhodom razmislite, kako se boste vrnile v primeru težav in kje boste dobile pomoč. Zapišite si podatke o najbližjih zdravstvenih ustanovah za morebiten nujni pregled.


V vsakem kraju preverite, ali je voda iz vodovoda pitna. Če obstaja dvom, raje pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo. Pazite na hrano, da preprečite okužbe in potovalne driske.

V obmorska letovišča

Priporočljivo je, da se izogibate gneči in vročini. Na plažo se odpravite zjutraj ali pozno popoldan. Plavanje v morju in bazenih je primerno, a ne v času opoldanske vročine.

Na otoke

Dopust na otokih se nosečnicam odsvetuje, saj je pot zahtevna in vrnitev domov v primeru težav lahko zapletena in dolga. Prav tako je lahko zdravstvena oskrba na manjših otokih slabša.

V toplice

Toplice so primerna izbira za dopust v času nosečnosti, izogibati se je treba le vročih bazenov (jacuzzi) in savn. Masaže niso nevarne, če jih opravljajo usposobljeni maserji.

V hribe

Poti v visokogorje in bivanje na nadmorski višini nad 1500 metrov (razen za tiste, ki so navajene, ker na taki višini živijo) se v času nosečnosti odsvetujejo.

Na podeželje

Primerna izbira za sproščen dopust je podeželje. Previdnost je potrebna pri zauživanju hrane, ki ni veterinarsko pregledana, zlasti mlečnih in suhomesnatih izdelkov.

V velika mesta

Velika mesta znajo biti za nosečnice zelo naporna, še posebej zaradi gneče in hrupa. Priporočljivo je, da ob obisku velikega mesta zato načrtujete dovolj počitkov.

Ne glede na to, kam se odpravljate na dopust ali potovanje, bodite previdni in prilagodite telesne aktivnosti ter napore. Poskrbite za dovolj počitka in se izogibajte aktivnostim, pri katerih je večje tveganje za poškodbe.


Potovanja v kraje, kjer je potrebno prehodno jemanje zdravil ali cepljenje, za nosečnice niso priporočljiva.

Preden se odpravite na pot 

Nekaj dni pred odhodom je priporočljivo, da obiščete ginekologa (če pregleda ni v rednem programu, se oglasite v samoplačniški ambulanti), kjer se oceni tveganje za zaplete. Pogovorili se boste o morebitnih zapletih, ki so odvisni od višine nosečnosti in vašega zdravstvenega stanja.

Po presoji ginekolog svetuje tudi preiskave, zlasti je smiselno, da se izmeri dolžina materničnega vratu. Po pregledu napiše mnenje, ali je potovanje varno.

Kaj vzeti na potovanje v času nosečnosti?

Če se odpravljate na dopust ali potovanje v lasu nosečnosti, s seboj vzemite:


  • vso dokumentacijo o nosečnosti (materinsko knjižico, izvid krvne skupine in druge izvide), 
  • kartico zdravstvenega zavarovanja, 
  • zavarovanja za tujino – pozanimajte se, kaj krijejo in do kakšne višine,
  • potovalno lekarno – obliže, paracetamol, sredstvo proti alergijam, ki ga v lekarni dobite brez recepta, mazilo proti pikom, kremo za sončenje, sredstvo proti insektom, vitamine za nosečnice, probiotike (za primer driske). Če jemljete zdravila, jih morate imeti dovolj za ves čas potovanja. Svetujemo, da s seboj vzamete tudi razkužilo ali razkužilne robčke in jih imate vedno na dosegu rok;
  • glede na epidemiološko stanje imejte s seboj tudi zaščitne maske in rokavice.

Se vam je pojavila zdravstvena težava, o kateri bi se radi pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo z zavarovanjem Zdravnik 360.
družina, zdravje, potovanje, dopust, turistično zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.