Kako začeti s plezanjem po feratah?

Z gorskim vodnikom o tem, kaj je ferata, kako plezati in katero opremo uporabljati.

Greste radi v gore, a si želite več kot le razgibano pot do vrha? Morda, kaj bolj adrenalinskega? Niste edini. Zato ne čudi, da postajajo tudi v Sloveniji ferate oziroma plezališča z varovanjem vedno bolj popularna izbira. O tem, kaj je ferata, komu je namenjena, kako plezati in katero opremo uporabljati za plezanje, smo se pogovarjali z Robertom Rotom, bivšim predsednikom Združenja gorskih vodnikov.

Začnimo z osnovami, kaj so to ferate?

 

Ferate so plezališča z varovanjem. Običajno so speljane v strmejših stenah in so varovane z jeklenicami.

 

Ne smemo jih mešati z zelo zahtevnimi planinskimi potmi, ki so lahko na določenih mestih zaradi varnosti prav tako varovane s klini in jeklenicami. Take so recimo Furlanova in Otmarejva pot na Gradišče, pa Hanzova pot v Mali Mojstrovki.  

 

Jeklenice in klini pri zelo zahtevnih  planinskih poteh so le del celotne ture in so namenjene lažjemu vzponu na goro. Ferate pa omogočajo ekstremnejše avanture v strmih stenah, ki pa niso nujno v gorskem okolju.

 

Ime izvira iz prve svetovne vojne. Italijanski in avstro-ogrski vojaki so v vojaške namene s pletenimi žičnatimi vrvmi in jeklenicami opremili in zavarovali poti v gorah. To so bile po navadi poti, ki so vodile do strateških opazovalnic na izpostavljenih vrhovih, včasih pa tudi poti, ki so jih uporabljali vojaki za premike v gorah. Gradili so jih v Alpah in Dolomitih, kjer so potekali boji.

 

Po prvi svetovni vojni so varovala v planinskih poteh  začela uporabljati razna planinska društva. V Sloveniji so se gradile pod okriljem Slovenskega planinskega društva. Omogočajo bolj množičen obisk gora, saj so strmejša in izpostavljena mesta zavarovana in so tako vrhovi dostopnejši.

 

Danes pa so predvsem popularne tako imenovane športne ferate, ki so namenjene adrenalinskemu doživetju in fizični aktivnosti. Nekateri jih primerjajo tudi s športnim plezanjem. Vendar je športno plezanje plezanje po steni, kjer je posameznik varovan z vrvjo, ki jo vpenja v svedrovce. Ferate oziroma plazenje ferat pa poteka po žičnih vrveh, zajlah, ki so pritrjene v steno.

 

Zelo je priljubljena Ferata Italiana na Mangartu. Na Kaninu pa deluje prva družinska zavarovana pot v Sloveniji - težavnost A, ki poteka preko strme stene na Prestreljeniku od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v skupni dolžini 750 metrov.

 

Komu so namenjene?

 

Zelo zahtevne planinske poti, so namenjene vsem obiskovalcem gora in tudi pri njih je potrebno imeti samovarovalni komplet in čelado. Ferate - pa so namenjene adrenalinskim navdušencem, ljudem, ki jim telovadnica in trim steza ne nudita dovolj.

 

Kdor bi rad preizkusil ferato, mora imeti osnovno znanje o hribih in specialno znanje o plezanju ferat.

 

Ključna je tudi brezhibna plezalna oprema: primerno obuvalo (dobri pohodni čevlji ali specialni, ki so v uporabi predvsem pri težjih feratah, nekateri uporabljajo tudi plezalnike, plezalne copate), čelada, plezalni pas, varovalni komplet in rokavice. Predvsem pa jo je treba znati tudi uporabljati.

 

Kje začeti oziroma kako se lotiti plezanja?

 

Gorski vodniki organizirajo tečaje, nekatera planinska društva pa izlete v praviloma lažje ferate. Tam lahko posameznik pridobi več informacij in znanje za varno plezanje po feratah.

 

Vsekakor priporočam najem gorskega vodnika, ki bo individualnemu gostu omogočil aktivno in varno plezanje v svetu ferat.

 

Možno je seveda, da greste na ferato samostojno, vendar je to zagotovo manj varno.

 

Obenem svetujem, da posameznik z brskanjem po spletu preveri težavnost ferate. Vsaka ferata ima oceno težavnosti, ki se stopnjujejo od A do F. Pri C/D so že daljša navpična mesta, kjer potrebujete kar nekaj moči in že dodelano tehniko.

 

Še posebej za take ferate je obvezen tečaj, kjer se posameznik lahko nauči pravilne uporabe opreme in tehnike plezanja ferat.

 

Nam lahko na kratko predstavite pravila hoje po feratah?

 

Velja predvsem omeniti, da ima pri pohodništvu vedno prednost, kdor gre z gore. Po navadi se umakne tisti, ki je na primernejšem mestu ali še bolje tisti, ki stvar bolj obvlada. Za ferate pa nekako velja, da naj bi po težjih šli gor, po lažjih dol.

 

Ali iz izkušenj opažate še kakšno posebnost, na katero bi morali bralce še posebej opozoriti?

 

Svetujem, da ste na ferati dovolj zgodnji, saj se boste tako izognili gneči. Zavedajte se, da ste v naravi in ne precenjujte svojih sposobnosti.

 

očistimo gore, zdravje, prosti čas, aktivno življenje, preventiva, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.