Glivične okužbe

Jih znate prepoznati in pravilno ukrepati?

Koža je takoj za črevesjem z mikroorganizmi najbolj poseljen del telesa. Na njej živi pravo živalsko kraljestvo mikroorganizmov, tudi gliv. Slednje lahko povzročijo številne težave s kožo. Glivične okužbe kože, las, dlak in nohtov so posebno trdovratne, če jih ne začnete zdraviti takoj, ko jih opazite. Naučite se jih prepoznati, primerno ukrepati, nato pa z nadaljnjimi ukrepi preprečiti njihovo ponovitev.

Glive: Kaj so in kako se prenašajo?

Glive so v naravi zelo razširjene. Najdemo jih v prsti, na ljudeh in živalih. Lahko jih delimo na kvasovke, plesni in dermatofite. Med najpogostejše povzročitelje glivičnih kožnih bolezni spadajo dermatofiti in kvasovke. Običajno se glive na kožo naselijo po stiku z okuženimi živalmi, nekatere pa se prenašajo tudi med ljudmi in ob stiku z zemljo.

 

Spore gliv so izjemno infektivne in trdožive, na površinah se lahko obdržijo do več mesecev.

 

A stik z glivami še ne pomeni nujno bolezni. Na njihovo razmnoževanje vplivajo številni dejavniki.

 

»Pogost vzrok za okužbo je oslabljen imunski sistem, na primer pri bolnikih na imunosupresivni terapiji, pri kroničnih bolnikih, bolnikih z rakom. Pogosto se pojavijo ob jemanju širokospektralnih antibiotikov. Slednji namreč pobijejo del zaščitne bakterijske mikroflore v telesu in s tem omogočijo ugodne pogoje za razrast patogenih gliv,« pojasnjuje asist. dr. Jana Bremec, dr. med., specialistka dermatovenerologije.

 

Najpogostejša mesta okužbe

Glivam ustreza toplo in vlažno okolje. Prizadenejo lahko katerikoli del telesa, najpogosteje pa se pojavijo na koži stopal, med prsti nog, v predelu kožnih gub (pod pazduhama, pod dojkami, v dimljah), čeprav se lahko pojavijo tudi na drugih delih kože, na lasišču, dlakah in nohtih.

 

»Ena izmed najpogostejših glivičnih okužb kože z dermatofiti je bolezen tinea pedis, imenovana tudi atletsko stopalo,« pravi dr. Bremčeva. »S to težavo se po nekaterih ocenah sooča kar petina ljudi, med športniki in pri ljudeh določenih poklicev pa jih je okuženih tudi do 80 odstotkov.«

 

Sprva je okužba običajno omejena na kožo. Če okužbe skupaj z zdravnikom ne prepoznate pravočasno in je ne zdravite ustrezno, lahko preraste v nadležno in težje ozdravljivo kronično okužbo, ki se pogosto preseli na nohte, dlake in lase ter druge dele telesa.

 

Kakšni so znaki glivične okužbe?

Okužba se na različnih delih telesa kaže različno. Vendarle pa obolenja pogosto sami ne moremo prepoznati, saj ga lahko zakrivajo morebitne pridružene bolezni, sočasno uživanje drugih zdravil, ki zabrišejo simptome, ter uporaba kozmetičnih izdelkov. Zato bodite pozorni na nekaj značilnih simptomov.

 

Prepoznajte okužbo
 

 • Na začetku diskretno luščenje, pozneje rdečina in ranice se pojavijo predvsem med prsti na nogah. Zaradi poškodbe kože se lahko dodatno razvije še bakterijska okužba, ki povzroči neprijeten vonj. Ta okužba se, če je ne zdravite, lahko prenese na nohte.
 • Okrogla žarišča običajno nastanejo na drugih delih telesa. Značilno imajo nekoliko poudarjen zunanji rob in bledejšo sredino. Navadno se luščijo, lahko pa se pojavijo tudi vodeni mehurčki, predvsem na stranskih delih rok in nog. Pri mikrosporiji, glivični okužbi, ki jo navadno prenašajo mačke in redkeje psi, so žarišča običajno v velikosti kovanca.
 • Vodeni mehurčki so ena od možnih kliničnih slik glivične okužbe kože, neznosno srbijo in se lahko pojavijo predvsem na stranskih delih prstov rok in nog, lahko tudi na koži stopal in dlani.

 

Glivice na lasišču:

 • Glivična okužba lasišča se začne z diskretnim luščenjem kože, lasje pa se kasneje začnejo lomiti tik nad površino kože. Če ni pravočasno in ustrezno zdravljena, lahko površinska okužba kože preide v globoko.

 

Glivice na nohtih:

 • Če okužbe kože na stopalih ne zdravite in ta postane kronična, se lahko prenese na nohte nog. Ti se navadno belkasto-rumenkasto obarvajo, pod prostim robom nohta se nabira roževina, nato se prosti rob nohta dvigne od podlage. Nohti sčasoma postanejo krhki, lomljivi, lahko povzročajo bolečine pri hoji in so stalen vir okužbe za druge ljudi. Okužbo z nohtov lahko zanesete tudi na druge dele telesa.
 • Na rokah okužbo nohtov in kože najpogosteje povzročajo kvasovke, predvsem pri ljudeh, ki roke veliko močijo. Sprva lahko spremembe opazite v predelu obnohtja, lahko kot rdečino in gnojen izcedek, nezdravljena okužba pa se nato lahko razširi na nohte.

 

Ukrepajte čim prej

Dermatologi v primeru suma na glivično okužbo odsvetujejo vztrajanje pri domačih pripravkih oziroma pri zdravilih za lokalno zdravljenje iz lekarne. Glivične okužbe so lahko trdovratne in pogosto napačno diagnosticirane.

 

Vendarle pa lahko zdravniki glivične okužbe pozdravijo. Ko je žarišč malo in so ta na neporaščenem delu kože, to storijo s kremami, raztopili in pršili. V nasprotnem primeru običajno predpišejo zdravljenje s tabletami.

 

»Še sodobnejši in tudi učinkovit način pa je zdravljenje z laserjem, ki je dobrodošlo predvsem za tiste, ki tablet ne smejo uživati,« je sklenila dr. Bremčeva.

 

Kadar je žarišč več ali so prizadeti poraščeni predeli kože, lokalno zdravljenje pogosto ni dovolj in je potrebno sistemsko antimikotično zdravljenje, ki pa ga lahko predpiše le zdravnik.

 

»Zagotovo pa velja: dlje kot čakate, daljše in težje bo tudi zdravljenje,« pravi dr. Bremčeva. »Zdravljenje se mora začeti čim prej, saj se z daljšim trajanjem časa okužbe tudi manjša uspeh zdravljenja. Če so denimo nohti prizadeti več let, se verjetnost za popolno ozdravitev zagotovo zmanjša.«

 

Poleg tega so glivične okužbe izredno nalezljive, in če so nezdravljene, se zlahka okužijo ljudje, ki so v stiku z vami. Glivice se lahko prenesejo tudi na druge dele telesa, kar pa lahko pri ljudeh s kroničnimi boleznimi (sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem) povzroči resne zaplete.

 

Kako preprečiti glivično okužbo?

Ker se stiku z glivami nihče ne more izogniti, je najbolj pomembno, da preprečite njihovo razrast.

 

Najpomembnejši ukrepi:
 

 • nosite samo svoje čevlje in oblačila,
 • ne hodite bosi, kjer veliko ljudi hodi bosih (skupne garderobe, savne, tuši),
 • o umivanju dobro osušite kožo med prsti,
 • vsak član gospodinjstva naj uporablja svojo brisačo, pilico in škarjice za nohte,
 • uporabljajte zračno in udobno obutev (pretesna obutev lahko poškoduje nohte, poškodba pa je vstopna točka za glive),
 • obutev, posebno športno, po aktivnosti vselej dobro posušite, prezračite, vanjo lahko nanesete tudi nekaj antimikotičnega  pršila,
 • nosite bombažne nogavice,
 • perilo perite vsaj na 60 stopinjah,
 • ne božajte živali, ki jih ne poznate,
 • pri delu s prstjo nosite zaščitne rokavice, redno čistite prostore.

 

Skoraj vsak človek se kdaj v življenju sooči z neko vrsto glivične okužbe kože. Sebi, svojim bližnjim in zdravnikom boste povzročili najmanj skrbi, če ob kakršnihkoli pomislekih, ali se je na vaši koži udomačila patogena gliva, ukrepate karseda hitro.

 

Če imate sklenjeno zavarovanje Specialisti+, na prvi pregled in zdravljenje ne boste dolgo čakali. V Zdravstveni točki vam bodo organizirali termin pri specialistu že v nekaj dneh.

 

Več o skrbi za zdravje si preberite v e-reviji Pazi nase, kjer je bil objavljen tudi ta članek.

 

zdravje, preventiva, Specialisti+
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.