Ideja za izlet: Golič iz Podgorja

Golič je najvišji vrh prostrane planote Podgorskega Krasa.

Ko se približujemo vrhu Golič iz Podgorja, se prične gozd počasi redčiti in pred nami se odpre razgledna in mehko valovita travnata pokrajina visoke planote Podgorskega Krasa, ki spominja na mogočno valovanje morja, ki je nekoč v daljni preteklosti obstalo in ozelenelo.

Zanimivosti Goliča

Pot na Golič iz Podgorka nas vodi preko Kojnika, na katerega se vzpnemo skozi gozd. Proti vrhu se sem pa tja na travnatih zaplatah odpre razgled na ravnino Podgorskega Krasa ter v ozadju na Tržaški zaliv in mesto Trst. Z Goliča lahko opazujemo oddaljene suhe zidove, ki obkrožajo posamezne vrtače, ostanke nekoč verjetno precej velike pašne skupnosti.

 

Zapuščeni in od daleč spominjajo na miniaturna gradišča, kjer je živina našla zavetje pred naravnimi ujmami, njihovi pastirji pa uteho pred težkim življenjem, ki jim jo je nudila stara vera v moč vseprisotne Narave, poosebljene v bajeslovnem Štrpedu.

 

 

Na Goliču se povsod okoli nas odpira ena najlepših pokrajin v Sloveniji. Posamezne električne ograde ter živina, mimo katere nas med krožnim povratkom vodi pot, dajejo upanje, da prostrani travniki ne bodo klonili pred gozdom, ki zlasti s severa in vzhoda počasi prerašča planoto.

 

Z Goliča se pod nami odpira Istra v vsej svoji širini in dolžini. Proti vzhodu je samo ožjo dolino stran od nas dolg greben Čičarije s svojimi najvišjimi vrhovi, medtem ko bomo proti severozahodu videli obrise Jadranskega morja in Tržaškega zaliva.

 

Na obisk vabijo tudi vrhovi v okolici: Slavnik, Ostrič, Lipnik, Kavčič.

 

S Konjika se odpre razgled na Tržaški zaliv

 

Zahtevnost in oprema

Lahka, položna in razgibana pot. Delno strm del poti do Kojnika. Zadostovala bo običajna pohodniška oprema. V vročih poletnih dneh ne pozabite na pokrivalo in zaščito pred soncem. Izlet je primeren za vse letne čase.

 

Višina in čas vzpona

Višina: 890 m.

Višina izhodišča: 470 m.

Višinska razlika: 570 m (skupna dosežena višina).

Čas: Izhodišče–Golič: 2 ure 30 minut, krožno nazaj ob vznožju grebena Golič–izhodišče: 1 ura 45 minut.

 

Izhodišče

Po avtocesti Ljubljana–Koper se peljemo do izvoza Kozina. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Kopru. Pri vasi Petrinje zavijemo levo proti Podgorju in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov za tem križiščem pridemo v Podgorje, kjer parkiramo na desni strani ceste na velikem urejenem parkirišču ob igrišču. Parkirišče je plačljivo.

 

 

Vzpon 

S parkirišča stopimo na pločnik ceste, po kateri smo se pripeljali. Gremo do konca igrišča, nato pa zavijemo desno na makadamsko cesto, ki se je držimo slabih petnajst minut, ko nas planinska markacija usmeri levo proti Kojniku. Pot se sprva vzpenja precej položno. Vodi nas neposredno v gozdnato pobočje Kojnika in sčasoma postane bolj strma. Kmalu zatem, ko prečkamo razgledno jaso, ki ji sledi borov gozdiček, pridemo na Kojnik.

 


S Kojnika nadaljujemo po markirani poti v smeri Goliča. Pot se sprva spušča. Po nekaj minutah hoje pridemo do suhega zidu, ob katerem nadaljujemo s hojo. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi preko razglednih travnikov. Kmalu pred sabo zagledamo vršno pobočja Goliča. Vzpon nanj ni strm. Pričaka nas križ z vpisno skrinjico.

 

 

Sestop

Sestopimo po isti poti.

 

Opis poti, fotografije in posnetek:V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.