Gorsko kolesarjenje: Ste za bolj ali manj zahteven spust?

Izberite pravo kolo, opremo in pot za gorsko kolesarjenje.

Gorsko kolesarjenje je vse bolj priljubljeno med različnimi generacijami. Že najmlajši s poganjalčkom preizkušajo manj ravne terene. Tudi kasneje se poti na dveh kolesih rade vijejo stran od asfaltiranih cest. In če smo nekoč razlikovali samo med gorskim in cestnim kolesarjenjem, je danes samo pri gorskih kolesih raznolikost zelo velika. Izberete lahko opremo, ki je popolnoma prilagojena vašim kolesarskim podvigom.

Pri izbiri ustreznega gorskega kolesa je pomembno, da si odgovorite na temeljno vprašanje: po kakšnih terenih želim voziti?

 

Kros kolesa: za različno zahtevne vzpone in manj zahtevne spuste

V pogovoru o kros kolesih boste slišali: »XC«, »cross-country«, »prednje vzmetena kolesa« ipd.

 

Kros kolesa so primerna za tiste, ki si želijo različno zahtevne vzpone, in sicer čim manj vzponov po asfaltiranih in več po gozdnih cestah, hkrati pa želijo uživati v relativno nezahtevnih spustih.

 

Najpogosteje se sprednje vzmetenje giblje okoli 100 milimetrov (100 mm hoda), da z njimi lažje premagujete neravne terene. Tako kot v vseh disciplinah gorskega kolesarjenja, je tudi v tej širok razpon kros gorskih koles. Z bolj kakovostno opremo omogočajo premagovanje krajših in daljših razdalj z vmesnimi vzponi in manj zahtevnimi spusti, kot so pri disciplinah enduro in spust.

 

Enduro kolesa: odkrivanje naravnih lepot z bolj zahtevnimi spusti

Disciplina se je razvila v želji po bolj zahtevnih spustih, kot jih omogočajo kros kolesa, in hkrati po manj zahtevnih, kot jih izvajajo spustaši. Še vedno pa z njimi lahko opravite vzpone na različno zahtevnih terenih.

 

Enduraši so znani po tem, da s kolesom radi odkrivajo lepote narave in uživajo v spustih po enoslednicah.

 

Polnovzmetena enduro kolesa s 140 ali 160 mm hoda omogočajo vožnjo po zelo razgibanem kamnitem ali s koreninami prekritem terenu. Novejše različice so opremljene s potopnim sedežem. To pomeni, da ima hidravlično ročico na balanci poleg zavore in lahko višino sedeža spreminjate med vožnjo. S tem sedež lahko hitro prilagodite za spust, saj pri strmejših pobočjih pomikamo telo za sedež, kar zagotavlja enostavnejše in bolj varno gibanje.

 

Ker je enduro disciplina v zadnjih letih v velikem porastu predvsem med tistimi, ki si želijo več adrenalina, je pomembno, da poskrbite tudi za ustrezno zaščitno opremo: enduro čelado, ki ima večji obseg zaščite glave, ali čelado za spuste ter ščitnike za komolce in kolena.

 

Pri enduro in spustu je nujno tudi ustrezno znanje za spuste čez bolj zahtevne terene, ki ga lahko usvojite na tečajih v gorskokolesarskih društvih in klubih.

 

Kolesa za spust: adrenalin v kolesarskih parkih

Mladi in vse pogosteje tudi odrasli se ob porastu števila gorskokolesarskih parkov po Sloveniji navdušujejo nad spusti. Ob tem se sproščajo in uživajo v hitrosti in adrenalinu pri različnih ovirah.

 

Polnovzmetena kolesa za spust se od enduro koles najbolj razlikujejo po vzmetenju, ki meri 200 mm hoda. Kolesa so malo težja kot pri drugih skupinah koles. To pomeni, da je takšno kolo pripravljeno za največje izzive pri spustu.

 

Takšno kolo dopušča kar nekaj napak pri vožnji s hriba, pri čemer se morate zavedati, da ob večjih napakah ni mehkega pristanka.

 

Kolesa za spust niso primerna za vzpone. Lažje bo šlo, če jih boste v strmino potiskali ob telesu. Še bolje pa bo, če se boste pustili razvajati poletni ponudbi številnih kolesarskih parkov po Sloveniji. Ti imajo žičniško infrastrukturo prilagojeno za transport koles.

 

Zaščitne opreme za tovrstno kolesarjenje je še več kot pri enduro kolesih: čelada za spust, ščitniki za komolca in kolena, želva za zaščito hrbta, nekateri pa nosijo tudi bolj celovita oblačila, ki so zaščitena na bolj izpostavljenih delih (komolca, prsi).

 

 

Kaj izbrati?

Ne glede na to, ali vas bolj navdušujejo daljše ali krajše razdalje, vzponi ali spusti, je pri izbiri vrste gorskega kolesarjenja najbolj pomembno, da si odgovorite na vprašanje, v čem bom najbolj užival. Tako boste našli pravo družbo za dnevno dozo športa med tednom ali pa za daljše podvige ob koncih tedna.

 

Ob tem pa seveda ne pozabite, da sta vaša varnost in varnost drugih obiskovalcev narave ter ustrezna oprema na prvem mestu. Le tako boste v vam ljubi vrsti gorskega kolesarjenja lahko uživali brez poškodb in v obilici dobre volje.

 

Vir: Trans Julius, Zavod za spodbujanje gorskega kolesarstva

Fotograf: Mitja Sodja, foto-bohinj.com

prosti čas, aktivno življenje, kolesarjenje, preventiva, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.