Drobni tisk: Kaj je nezgoda?

Pojasnjujemo, kaj pomeni nezgode v nezgodnem zavarovanju.

Zadnjič vam je prijatelj pri teku potožil o bolečinah v kolenu, ki ga mučijo že nekaj časa, vi pa ste nekaj metrov kasneje padli.  Na koncu sta oba pristala pri zdravniku, vi z zlomljeno nogo, on z neznosno bolečino. Poškodovana sta sicer oba, toda samo eden izmed vaju je imel nezgodo. V drobnem tisku razlagamo, kdaj za poškodbe lahko uveljavljate nezgodno zavarovanje in kdaj ne.

Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je poškodba sprememba oziroma prizadetost tkiva, organa, organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Nezgoda pa je dogodek, pri katerem je človek poškodovan.

 

Kaj je nezgoda - pomembne so okoliščine dogodka

Zavarovalnice v pogojih nezgodnega zavarovanja predvsem natančno opredeljujejo okoliščine tega dogodka. Nezgoda je nenaden, nepredviden in od vaše volje neodvisen dogodek.

 

Pri teku ste slučajno padli, se poškodovali zaradi nepredvidenega vzroka – recimo, da ste se spotaknili čez korenine. To je takoj vplivalo na vaše telo. Zaradi tega ste bili prehodno nesposobni za opravljanje dela. Večji nezgodni dogodek bi vam lahko povzročil celo hujše trajne posledice, zdravljenje v bolnišnici, v najhujšem primeru tudi smrt.

 

Za nezgodo velja, da se lahko jasno določi, kdaj in kje se je zgodila.

 

Pri tekačih je sicer največ poškodb mišic na nogah, zvinov gležnja in zvinov kolen. Toda v primeru vašega prijatelja bolečina ni posledica nezgodnega dogodka, zato to z vidika zavarovalnice ni nezgoda. Enako velja za kronične težave, oziroma težave, ki so prisotne dlje časa, te namreč niso nezgoda.

 

Primeri nezgod so natančneje opredeljeni v pogojih, ki so del vsake police nezgodnega zavarovanja: povozitev, trčenje, udarec s predmetom ali ob kakšen predmet, padec, zdrs, ugriz živali, prekomerni telesni napori, nagle telesne kretnje, do katerih pride brez zunanjega dogodka, a le, če povzročijo najmanj pretrganje mišic, izpah sklepa, pretrganje sklepnih vezi, ugotovljenih z UZ preiskavo, artroskopijo ali MRI. Kot zanimivost lahko povemo, da je večina  nezgod, ki jih mi beležimo, posledica padcev in zdrsov.

 

Kako prijaviti škodo iz nezgodnega zavarovanja?

V primeru uveljavljanja pravic iz sklenjenega zavarovanja boste morali predložiti podatek o zavarovanju, dokazila o okoliščinah nastanka nezgode in dokaze o poteku in zaključku zdravljenja.

 

Potrebujete fotokopije vseh izvidov zdravljenja, fotokopijo evidence bolezni pri osebnem zdravniku in drugo dokumentacijo o poteku zdravljenja (od prvega sprejema, vseh nadaljnjih kontrol, opravljenih terapij … pa vse do zaključenega zdravljenja), vrsti telesnih poškodb, o nastalih morebitnih posledicah, kakor tudi podatke o telesnih hibah, pomanjkljivostih in boleznih, ki jih je zavarovanec imel že pred nezgodo.

 

Zavarovalnici morate pisno prijaviti nezgodo, brž ko vam zdravstveno stanje to omogoča oziroma najkasneje pred potekom treh let od nezgodnega dogodka. Vsekakor pa morajo biti poškodbe po nezgodi ugotovljene najkasneje v prvem letu po nezgodnem dogodku.

 

Zavarovalnica bo na podlagi vaše zdravstvene dokumentacije nadalje ugotavljala, če je poškodba res posledica nezgode.

drobni tisk, prijava škode, škodni primer, zdravje, preventiva, sklepanje zavarovanj, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.