Ideja za izlet: Na Mrežce mimo Blejske koče

Vrh Mrežce je primeren za tiste, ki se želijo postopoma spoznati z visokogorjem.

Mrežce so razgleden vrh visoko nad dolino Krme, iz katere vodi strma in zahtevna pot. Povsem drugače je na drugi strani grebena, na pokljuški strani, od koder vodi opisana pot. Pod nami valovi morje temnih gozdov, katerih položna pobočja segajo skoraj povsem do vrha gore. Viševnik in Draška vrhova, Triglav, Rjavina in strme stene nad dolino Krmo so tu kot na dlani.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujete običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 4 ali 5 let naprej. Vzpon na vrh je občasno nekoliko zahtevnejši, zato se po potrebi večkrat ustavite. Pod vrhom je manjša in razgledna planina, dovolj oddaljena od prepadnega roba nad dolino Krmo.

 

Pot vodi preko planine Lipance ter mimo Blejske koče. Tudi zato so Mrežce priljubljen cilj številnih družin z otroki.

 

Višina in čas

Višina: 1965 m

Višina izhodišča: 1431 m

Višinska razlika: 534 m

Časi: Izhodišče – Mrežce po direktni poti: 1 ura 30 minut.

 

 

Kako do izhodišča?

Peljete se do Bleda, kjer sledite oznakam za Gorje in Pokljuko. Glavni cesti sledite do planine Mrzli studenec, kjer zavijete desno na makadamsko cesto v smeri table Lipanca, Blejska koča, Medvedova konta. Cesti sledite mimo planine Kranjska dolina vse do prvega križišča, kjer zavijete desno proti Blejski koči, Lipanci in Medvedovi konti (4 km).

 

Naravnost je planina Zajavornik. Vozite se do naslednjega križišča, kjer zavijete levo v smeri Blejska koča, Lipanca (2 km). Cesti sledite mimo Medvedove konte vse do zapornice, pred katero je parkirišče in izhodišče.

 

 

Vzpon

S parkirišča se napotite mimo zapornic naprej po široki pešpoti, ki se zmerno vzpenja skozi iglast pokljuški gozd. Poti se držite vse do planine Lipance in Blejske koče. Pred kočo pri tabli z več smerokazi se držite smeri za Mrežce. Kmalu pridete do označenega razpotja: naravnost Viševnik, desno Mrežce. Pot se prične skozi mešan gozd vzpenjati nekoliko hitreje, a ne prestrmo.

 

Višje ponovno sledite oznakam za Mrežce in Lipanski vrh. Še vedno deloma strma pot vas pripelje na razgleden greben, kjer se obrne desno. Med ruševjem in preko travnatih zaplat pot pripelje do manjše planine že povsem pod vrhom Mrežc. Med zložnim vzponom jo prečkate in po nekaj minutah hoje pridete na cilj.

 

 

Sestop 

Do razpotja za Viševnik se vrnete po isti poti. Nato sledite smerokazu in se spuščate po planini proti ruševju. Preko planine je pot povsem nenadelana, zato se držite dokaj obledelih markacij. Pri ruševju se pot obrne desno in postane dobro vidna. Kmalu se pričnete do manjšega sedla nekoliko hitreje spuščati. Za njim se pot položi.

 

Hodite po neoznačeni stezi, ki vodi proti Debelemu vrhu pred vami. Pozorni bodite na stezo pod vami, ki se počasi dviga proti vaši. Ko se obe poti zdržita zavijete levo nazaj na spodnjo. Sedaj ste pozorni na skalo z narisano bledo puščico, ki vas usmeri desno - naravnost bi šli proti Mrežcam.

 

 

Držite se steze, ki vas v nekaj minutah pripelje do glavne, široke in markirane poti Blejska koča - Viševnik. Položna pot vas kmalu pripelje do ovinka, kjer je označeno razpotje za Mrežce. Še naprej se držite poti in ko se obrne levo, se prične zložno spuščati skozi mešan gozd. Pripelje vas na prvotno razpotje Viševnik - Mrežce nedaleč od Blejske koče. Od tu se na izhodišče vrnete po poti vzpona.

 

Opis poti in fotografije: V naravi.

 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.