Kako premagati anksioznost in najti mir

Anksioznost je ozdravljiva duševna motnja. Prepoznajte znake in ukrepajte.

Občutek intenzivne zaskrbljenosti, strahu in nemira, napetosti, kot da bi bili vedno na preži, negativne misli in povečan srčni utrip, cmok v grlu, potenje in tresenje. Vse to so le nekateri simptomi anksioznosti. Naučite se, kako prepoznati znake in kako ravnati, če trpite za anksioznostjo.

Kaj je anksioznost?

Anksioznost je občutek strahu, nemira in vznemirjenosti, ki ima svoje korenine v našem evolucijskem razvoju. To je naraven odziv telesa na stres in nevarnost, ki nam je v preteklosti pomagal preživeti. Omogočal nam je, da bodisi pobegnemo pred nevarnostjo ali da se učinkovito borimo. V normalnih okoliščinah ta odziv izzveni, ko nevarnost mine. 

Vendar pa anksioznost postane problematična, ko postane pretirana, kronična in vpliva na vsakdanje življenje posameznika. To se zgodi, ko se anksioznost pojavi brez očitnega razloga ali v neprimernih situacijah ter povzroča hude čustvene in fizične simptome. 

Prepoznajte anksioznost

Anksioznost se kaže v občasnih občutkih tesnobe, vendar tudi v bolj resnih oblikah, kot so generalizirana anksiozna motnja (GAM), fobijah in paničnih napadih. 

GAM je stanje, kjer se tesnobni občutki pojavljajo brez očitnega razloga in lahko trajajo dalj časa, kar močno vpliva na kakovost življenja.


Eden od izzivov pri prepoznavanju tesnobe je, da se pogosto preplete z drugimi duševnimi motnjami, najpogosteje z depresijo. Vendar pa se anksioznost lahko pojavi tudi brez depresije. »Osebe, ki trpijo za anksioznostjo, pogosto težko najdejo pravi vzrok za svoje občutke. To pomeni, da lahko doživijo zelo močan ali pretiran odziv v situacijah, ki za druge niso tako stresne. Temu pogosto pravimo »anksioznost prosto lebdeča« ali »strah pred strahom,« pojasnjuje  dr. Zvezdana Snoj, dr. med., specialistka psihiatrije in doktorica medicinskih znanosti s področja posebne veje psihiatrije, psihoonkologije s Klinike Eirini


Vsaj enkrat v življenju naj bi anksioznost občutilo kar 40 odstotkov ljudi.

Zgodnje prepoznavanje anksioznosti je ključno

Morda je ena od razlag za to dejstvo, da laiki pogosto težko prepoznajo anksioznost. Medtem ko je depresija bolj prepoznavna zaradi očitnih simptomov, kot so žalost, apatija in izguba zanimanja, so simptomi anksioznosti bolj subtilni. To vodi do tega, da se manj ljudi obrne na strokovno pomoč, čeprav anksioznost močno vpliva na kakovost njihovega življenja.

Anksioznost je resnična duševna motnja, ki zahteva pozornost in zdravljenje. Če opazite, da imate vi ali kdo v vaši bližini težave s tesnobo, je ključnega pomena, da poiščete strokovno pomoč. Prvi specialistični pregled pri psihiatru vam omogoča zavarovanje Specialisti+. Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje lahko namreč močno izboljšata kakovost življenja tistih, ki trpijo zaradi anksioznosti. 

Znaki anksioznosti

Anksioznost je duševna motnja, ki se kaže na različnih ravneh našega življenja. Za pravočasno zdravljenje in obvladovanje tega pogostega stanja je ključno prepoznati njene znake. 

  • ČUSTVA: Če ste anksiozni, morda ne čutite notranjega miru. Nenehno ste v skrbeh, napeti in nemirni, lahko vas je pogosto strah. V nekaterih primerih se lahko pojavijo tudi črne misli, še posebej, če je anksioznost povezana z depresijo.
  • TELESNI ODZIV: anksioznost lahko povzroči številne telesne simptome, kot so utrujenost, bolečine v mišicah, kosteh, hrbtu in nogah. Povišan srčni utrip brez očitnega razloga, občutek cmoka v grlu, pritisk v želodcu, slabost, bruhanje ter prebavne težave so pogosto povezani s to motnjo. Pojavijo se lahko težave z ravnotežjem, tresavica, pomanjkanje apetita ter izrazite težave s spanjem, vključno z nespečnostjo in prebujanjem ponoči.
  • KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI: če ste anksiozni, ste lahko raztreseni, pozabljivi in vzkipljivi. Težave imate lahko s koncentracijo in neprestano premlevate iste misli. 

Če opazite, da se ti simptomi ponavljajo in vplivajo na vašo kakovost življenja, je ključno, da poiščete strokovno pomoč. Osebni zdravnik je prvi korak, saj vas lahko napoti k specialistu psihiatru, edinemu strokovnjaku, ki lahko natančno oceni vaše stanje in določi, katera kombinacija terapevtskih metod in načinov zdravljenja je najbolj primerna za vas.

Anksioznost je obvladljiva. Obstaja veliko možnosti za izboljšanje kakovosti življenja, če se pravočasno obrnete na strokovnjaka ter se zavzamete za svoje duševno zdravje.

Zdravljenje anksioznosti

Zdravniki pri zdravljenju anksioznosti niso vedno naklonjeni k predpisovanju zdravil. Vendar pa se pogosto izkaže, da so zdravila nepogrešljiv korak, saj omogočajo trajno odpravo težav in predstavljajo »ključ« za uspešnejše metode obravnavanja, kot so na primer psihoterapevtski ukrepi. 

Če se zdravniki odločijo za uporabo zdravil, so pogosto v ospredju antidepresivi, ki pomagajo uravnotežiti nevrotransmitersko neravnovesje v možganih in obnoviti normalno fiziološko stanje. Dr. Snojeva ob tem miri, da so antidepresivi varna in učinkovita zdravila, ki ne povzročajo odvisnosti. Anksiolitiki se predpišejo za kratek čas in v primeru močne stiske. 

Padanje v spiralo anksioznosti se brez zdravljenja poglablja, vsak dan je težji in vsako situacijo, ki sproži anksioznost je težje preživeti. Spirala anksioznosti pogosto vodi v pojavljanje psihosomatskih bolezni. To pomeni, da se fiziološki odzivi na anksioznost lahko kažejo kot telesne bolezni, čeprav ni resničnega telesnega vzroka za te težave. 

Bolečina, ki jo oseba doživlja ob anksioznosti, se zdi hujša kot običajno, kar vodi v neskončno iskanje telesnih vzrokov brez uspeha, saj zdravniki ne najdejo nobenih diagnostičnih dokazov bolezni. Resnični vir težav je namreč v psiholoških procesih, ki vplivajo na telo in brez ustrezne obravnave se posameznik znajde v zanki, kjer se stanje le še poslabšuje.

Število primerov anksioznosti narašča

Sodobno okolje ni naklonjeno občutkom miru in zadovoljstva. Hitro tempiran in tekmovalen svet, nasičen z informacijami, pogosto poziva k pozabljanju na notranji mir. Sodobna družba se včasih zdi anksiozna že sama po sebi, saj nenehno postavlja nerealna pričakovanja o uspehu, sreči, videzu in bogastvu. To lahko vpliva na vse ljudi, še posebej pa na otroke in mladostnike, ki svoje osebnosti šele oblikujejo. 

Družbeni mediji in neskončni digitalni dražljaji nas neprestano zasipajo z informacijami. Včasih se počutimo, kot da bomo nekaj pomembnega zamudili, naši umski procesi pa so nenehno v nemiru.

Če se ne znamo ločiti od okolice, se ta neskončni tok informacij nikoli ne ustavi. Vedno se pojavi nekaj novega, vedno je na voljo nova informacija ali dogodek, ki lahko sproži tesnobne občutke v nas. 

Toda ljudje potrebujemo okvire in jasnost. Pomembno je, da se zavedamo, da se bo določena situacija končala. Le na tak način lahko svoje misli premestimo in jih obdelamo, namesto, da jih nenehno kopičimo.
 

Ne pozabite, da si zaslužite živeti življenje brez nepotrebnih skrbi in nenehne napetosti. Iskanje pomoči je korak k notranjem miru. Ne glede na to, ali je to psihološka podpora, terapevtska obravnava ali začasna uporaba zdravil, je odločitev za izboljšanje svojega duševnega zdravja znak moči in želje po bolj kakovostnem življenju. Pot do notranjega miru je presenetljivo blizu in vsi si zaslužimo živeti v miru. Zato ne oklevajte – iskanje pomoči je prvi korak na tej poti k dobremu počutju.

Specialisti+, zdravje, preventiva, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.