Kako se ustrezno zaščitimo proti klopom?

Klopi prenašajo več resnih bolezni zato se moramo pred njimi znati zaščititi.

Toplejši čas leta je čas, ki ga mnogi radi preživimo v naravi. A ob vsakem sprehodu obstaja  možnost, da dobimo klopa. Klopi so nevarni zato, ker so možni prenašalci treh bolezni: lymske borelioze, klopnega menigoencefalitisa in erlihioze. Slovenija velja za endemsko področje, kar pomeni, da povsod lahko dobimo okuženega klopa.  Kako se pred njimi ustrezno zaščiti smo vprašali Marijo Štefančič Gašperšič, dr. med., specialistko splošne medicine.

Kako se zaščititi pred klopi?

Navodila najdemo na straneh Zavoda za zdravstveno varstvo in številnih straneh, ki svetujejo, kako se zaščititi pred klopi. V gozd se odpravimo v svetlih oblačilih, z dolgimi zapetimi rokavi, zaščitimo se z repelentom. Po vrnitvi iz gozda je najbolje, da se takoj slečemo in oblačila operemo. Vsekakor jih ne odložimo med čista oblačila ali na posteljo. Sebe takoj pregledamo, se stuširamo, pregledamo pa se tudi naslednji dan. Če smo klopa prvi dan spregledali, ga je naslednji dan laže najti, saj se je njegova velikost v enem dnevu vsaj podvojila.

 

Ker se klopi zadržujejo v gozdu, na travi in parku, pa tudi na vrtu in povsod v naravi, se pregledamo vedno, ko se vrnemo s teh predelov. Praktično vsa Slovenija je endemsko področje tako za boreliozo kot klopni meningoencefalitis (KME), kar pomeni, da povsod lahko dobimo okuženega klopa.

 

Kako ravnamo, če klopa kljub vsemu dobimo?

Klopa je potrebno čim prej odstraniti na strokoven način. Potrebno ga je odstraniti s posebno pinceto, s katero primemo klopa za glavo in z vrtenjem dosežemo, da se izpusti iz kože. Klopa ne zadušimo z oljem, alkoholom, ga ne žgemo in podobno, ker je verjetnost okužbe pri teh postopkih večja. Če se rilček odtrga, ga odstranimo s sterilno iglo. V nobenem primeru pa ugriz klopa ne zahteva obiska pri zdravniku ali celo obisk dežurnega zdravnika ponoči. Klopa odstranimo sami doma. Po odstranitvi klopa mesto opazujemo še mesec dni, saj se lisa lahko pojavi od 2 do 30 dni po ugrizu.

 

Kako se zaščitimo pred okužbo?

Pred okužbo s KME se lahko zaščitimo s specifičnim ukrepom, to je cepljenjem. Cepiti se je mogoče vse leto, priporočamo pa začeti v jeseni, da smo v prvih toplih dneh že zaščiteni pred okužbo. Cepimo osebe, starejše od 1 leta, navzgor starost ni omejena. Shema cepljenja je sestavljena iz osnovnega cepljenja, ki ga predstavljajo 3 odmerki v predpisanem razmiku. Prvo poživitveno cepljenje priporočamo 3 leta, vsa nadaljnja pa 5 let po končanem osnovnem cepljenju. Cepljenje je obvezno za gozdne delavce in delavce v elektrogospodarstvu ter pripadnike slovenske vojske. Za vse ostale, ki jim cepljenje priporočamo, je cepljenje samoplačniško.

 

Proti lymski boreliozi ni učinkovitega cepljenja, zdravimo pa jo z antibiotiki, in to v vseh fazah bolezni. Seveda je najuspešnejše zdravljenje v zgodnji fazi, ko gre za okužbo kože in liso, ki jo imenujemo Erythema migrans. Če okužbe ne zdravimo ali oseba nima lise, se čez več mesecev, morda celo let razvije vnetje sklepov, srca ali živčevja. Tudi te faze, kot rečeno, zdravimo z antibiotikom v infuziji.

 

Erlihioza, ki jo tudi lahko povzroči okužba zaradi ugriza klopa, je redkejša vročinska bolezen. Tudi to zdravimo z antibiotikom. Tudi proti erlihiozi še ni uspešnega cepljenja.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

prosti čas, pohodništvo, preventiva, zdravje, očistimo gore, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.