Kako začeti s plezanjem?

Nasveti strokovnjakov za začetnike.

Razmišljate, da bi začeli s plezanjem? O tem, kako začeti, kakšno plezalno opremo potrebujete, kaj je balvansko plezanje in kakšne so ostale vrste plezanja, smo povprašali zaposlene v Plezalnem centru Ljubljana.

Plezanje je dobro za telo in duha

Plezanje ima veliko prednosti tako na fizičnem kot na psihološkem področju. Med plezanjem dela celo telo, kar dobro vpliva na telesno koordinacijo, ravnotežje, vzdržljivost in fleksibilnost. Poleg tega pa zahteva osredotočenost na zaporedno in natančno sekvenco gibov telesa, ki nam omogoča, da napredujemo višje po plezalni smeri ali balvanu.

 

Prav zaradi tega veliko plezalcev in plezalk plezanje pogosto dojema tudi kot obliko meditacije. 


Vsekakor pa je zelo pomemben psihološki faktor pri plezanju tudi zaupanje, saj športno plezanje vedno poteka v paru plezalec -varovalec, pri čemer je zaupanje v partnerja nujno potrebno.

 

Vrste plezanja

Poznamo različne vrste plezanja. S katero od njih začeti in kako jih dopolnjevati, pa je povsem osebna izbira. Nekatere je strah višine in raje plezajo balvansko. Drugim višina predstavlja izziv in želijo športno plezati z uporabo vrvi. Pa poglejmo podrobneje, katere vrste plezanja poznamo in kakšne so razlike med njimi.

 

Balvansko plezanje

Pri balvanskem plezanju plezalec pleza brez vrvi in varovanja v steni ali skali. Običajno je zavarovan z blazino, ki jo namesti pod nižjo plezalno steno ali skalo. Gre za vrsto plezanja, pri katerem je cilj, da se na balvan ali vrh balvanske stene premaknemo s čim krajšim zaporedjem težjih premikov oz. gibov. 


Primerno je tako za popolne začetnike kot tudi za izkušene plezalce. Za začetnike zato, ker ne potrebuješ nobenega predznanja vrvne tehnike – potrebni so plezalni čevlji in blazina in že lahko plezaš. Za izkušene pa zato, ker je balvaniranje odličen trening moči in plezalne tehnike. 


Se pa z balvanskim plezanjem ukvarja zlasti mlajši del populacije, saj je potrebna spretnost pri doskokih, ki so lahko zelo agresivni za gležnje, kolena in hrbtenico.

 

Športno plezanje

Športno plezanje je morda ta trenutek najbolj priljubljeno in razširjeno, nedavno pa je kombinacija težavnostnega, balvanskega in hitrostnega športnega plezanja postala tudi olimpijski šport.

 

Pri športnem plezanju gre za vrsto plezanja, pri katerem se plezalec zanaša na varovanje z v skalo ali plezalno steno nameščenimi (prilepljenimi in zavrtanimi) svedri. V te svedre se plezalec, ko se vzpenja po plezalnih smereh, ki so običajno dolge od 15 do 30 metrov, pripenja, da bi ob morebitnem padcu, padel le za dolžno vrvi, ki meri od plezalca pa do zadnjega vpetega svedra.

 

Vsaka smer ima določeno svojo težavnost – oceno. Začne se pri 4a, lestvica pa navzgor ni omejena. Trenutno je najtežja smer na svetu ocenjena z 9c. Začetniki se učijo plezati na lažjih smereh, nekateri potem napredujejo po lestvici navzgor. Za plezalni užitek sicer ocena ni pomembna, pomembno je, da se pri plezanju zabavaš in premaguješ samega sebe.

 

Alpinizem

Med različnimi vrstami plezanja je najstarejši alpinizem, zagotovo pa tudi najbolj nepredvidljiv in nevaren in zato za popolne začetnike v plezanju ni primeren.

 

Za vertikalno gibanje plezalne naveze ali posameznika je namreč potrebnega veliko znanja in izkušenj, še posebej pri nameščanju varovanja v skalo. Dobro pa je treba poznati tudi vremenske razmere in biti suveren pri gibanju v goratem in skalnatem področju.

 

Začnite na tečaju plezanja

Če želite začeti s plezanjem, to storite v varovanem in nadzorovanem okolju. V Sloveniji imate na izbiro veliko plezalnih centrov in telovadnic, namenjenih plezanju, ki zaposlujejo ustrezno izobražene vaditelje športnega plezanja.

 

Ti skrbijo za varnost, predvsem pa sodelujoče ustrezno naučijo, kako se plezanja lotiti varno.

 

 

Pri plezanju ima zelo pomembno vlogo za varnost tudi plezalna oprema, brez nje pa se je plezanja nemogoče resno lotiti. In kaj boste potrebovali za začetek?

 

Plezalna oprema

Ponudba plezalne opreme na trgu je zelo velika, zato morate biti pozorni, da je oprema, ki jo boste kupili, označena z znakom organizacije UIAA, ki testira ustreznost plezalne opreme.

 

Med obvezno plezalno opremo za začetnike spadajo: 

  • plezalni pas,
  • plezalni čevlji,
  • vrv,
  • varovalo,
  • sistemi za vpenjanje in
  • čelada.


Večina plezalnih centrov oziroma društev omogoča izposojo opreme za čas izvajanja tečaja. Nakup se priporoča šele, ko se tečaj že opravi in se udeleženci že malo bolj spoznajo z opremo.

 

Plezalna naveza

Z izjemo balvanskega plezanja in športnega plezanja z uporabo samovaroval, plezanje običajno poteka v plezalni navezi. Naveza je skupina dveh, redko treh soplezalcev, ki se med seboj varujejo. Z gibanjem plezalna naveza začne šele, ko se oba plezalca privežeta na plezalno vrv, s čimer varovalec varuje plezalca.


Velja poudariti še, da se kljub uporabi samovaroval tudi pri balvanskem plezanju priporoča naveza s soplezalcem, ki vas ob morebitnem padcu pomaga usmeriti k pristanku na noge.

 

 

 

Navezovanje in dvojno preverjanje sta dva izmed najosnovnejših in najpomembnejših postopkov pri katerikoli vrsti plezanja. Tako se lahko na primer pri športnem plezanju v enem plezalnem dnevu vsaj desetkrat ali celo večkrat navežemo in razvežemo.

 

Ko enkrat navezovanje obvladamo, postane to rutina, zato se lahko hitro pripeti, da se v plezalno smer podamo s slabo zavezanim ali nedokončanim vozlom. Marsikateri plezalec vam bo potrdil, da se jim je to že pripetilo, a da so k sreči nepravilno navezovanje pravočasno opazili.

 

Vas zanima plezanje po feratah? Tudi o tem smo že pisali v članku Kako začeti s plezanjem po feratah?.

 

Poleg previdnosti in upoštevanja vseh nasvetov plezalnih inštruktorjev za varno plezanje, pa ne pozabite tudi na sklenitev nezgodnega zavarovanja. S tem boste poskrbeli, da vas posledice nezgode ne bodo preveč finančno obremenile. 

 

 

aktivno življenje, prosti čas, preventiva, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.