Ideja za izlet: Kamniška Bistrica

Izlet priporočamo v vročih poletnih dneh, ko iščemo senco in hlad.

Opisan izlet vas vodi ob delu zgornje struge Kamniške Bistrice. Dolina te gorske reke je po krivem v senci naših bolj znanih alpskih dolin. Je izhodišče za številne kamniške in savinjske dvatisočake, planine in sedla.

Zanimivost

S hojo pričnete pri spodnji postaji nihalke za Veliko planino, izlet pa zaključite pri divjih in nedostopnih soteskah Veliki in Mali Predaselj. Nadaljujete lahko le najbolj izkušeni, saj s svojo globino poženeta adrenalin po žilah in sta dostopni s pomočjo alpinistične in jamarske tehnike. Manj izkušeni pa lahko pot podaljšate do Doma v Kamniški Bistrici in izvira istoimenske reke.

 

Opisana pot vas bo osvežila in z lepimi barvami razveselila jeseni.

 

 

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujete običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 2 do 3 leta, saj pot večinoma zložno sledi terenu. Na nekoliko bolj strmih predelih, ki so sicer zelo kratki, otrokom po potrebi pomagajte z nošenjem Navdušil jih bo zlasti vratolomni pogled na soteski Veliki in Mali Predaselj.

 

Višina in čas

Maksimalna višina na poti: 594 m.

Skupna dosežena višinska razlika: 147 m.

Časi: Izhodišče–soteski Veliki in Mali Predaselj: 45 minut.

 

 

Kako do izhodišča?

Zapeljete se v Kamnik. Skozi mesto nadaljujete proti Stahovici, kjer na večjem križišču zavijete levo proti Kamniški Bistrici. Po nekaj kilometrih vožnje ste pozorni na oznake za spodnjo postajo nihalke za Veliko planino. Parkirate na parkirišču pred postajo. 

 

 

Vzpon

Ob postaji greste do roba gozda, kjer zavijete levo navzdol na stopnice. Spustite se do makadamske ceste in nato do mosta, ki vas vodi preko Kamniške Bistrice. Kmalu za mostom ste pozorni na markacijo, ki vas usmeri na gozdno pešpot.

 

Spustite se do potočka in ga prečkate po že precej trhli brvi. Pot vas vodi okoli velike skale in pripelje do Kamniške Bistrice. Hodite po ozki, a dobro nadelani pešpoti. Večinoma precej položna pot se drži reke. Od nje se sem pa tja nekoliko oddaljite in pri tem kratko povzpnete. Ko pridete v bližino soteske, je pred vami najvišji vzpon, ki pa ga opravite v 2 do 3 minutah.

 

Pot vas preko lesenega mostu pripelje nad samo sotesko, se takoj za mostom obrne desno in vas nato pripelje do betonskega mostu, ki se prav tako nahaja neposredno nad sotesko. Pri njem se nahajajo klopi in informativne table. Od tu lahko izlet podaljšate do Doma v Kamniški Bistrici in izvira reke.

 

Opis poti, fotografije in posnetek: V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.