Klemen Bauer: Otroka usmerite v aktiven življenjski slog

Klemen Bauer nam je zaupal, zakaj meni, da je Triglav tek dogodek, ki se ga mora udeležiti cela družina.

»Otroci v prvi vrsti posnemajo starše, zato smo odrasli tisti, ki bi morali otroka usmeriti v aktiven življenjski slog,« meni Klemen Bauer. V njihovi družini je prav veselje do športa rdeča nit, ki jih vse povezuje. Tudi najmlajši član že pridno teče, zato ne čudi, da je Triglav tek stalnica v njihovem koledarju. Na Brdu jih lahko pričakujemo tudi letos.

1. Kaj je po vašem mnenju tisto, kar šport in rekreacija prineseta (mlademu) človeku?

Menim, da sta gibanje in rekreacija osnova za zdravje vsakega človeka, pri mladih pa tudi način nadzorovanja odvečne energije in aktiven način preživljanja prostega časa.

 

2. Se vam zdi, da bi morali veselje do gibanja in rekreacije otrokom privzgojiti starši ali mora otrok pokazati interes sam?

Starši s(m)o tisti, ki bi po mojem mnenju morali otroka usmeriti v aktiven življenjski slog, pri čemer ne mislim na tekmovalni šport. Otroci namreč v prvi vrsti posnemajo starše. Govorim iz lastnih izkušenj.

 

3. Toplejši spomladanski meseci so za vas verjetno čas, ko si lahko nekoliko oddahnete po napornih zimskih preizkušnjah in vam več časa ostane tudi za družino. Kako preživite ta čas?

Pomlad je res čudovit letni čas, posebej zame, saj se v celoti lahko posvetim družini in skupnim aktivnostim v naravi.

 

Res ne mine konec tedna ali sončnega popoldneva, ko ne bi preživeli nekaj časa skupaj v naravi, na aktiven način.

 

Pogosto uskladim svoj trening s skupnim druženjem. Najprej opravim svoj trening, kasneje pa se recimo skupaj podamo na kakšen hrib.

 

4. Kaj pa sicer z družino najraje počnete skupaj in kaj najraje počnete sami – slišali smo, da imate zelo radi tudi adrenalinske športe?

Aktivnosti z družino so prilagojene najmlajšemu članu, ki na najino veselje že od malih nog kaže zanimanje za večino aktivnosti v naravi. Predvsem je to kolesarjenje, hoja v hribe, rolanje … Sam pa si trening rad popestrim z bolj zabavnimi vložki, kot so letenje z jadralnim padalom, gorsko kolesarjenje, kajtanje, supanje …

 

Veselje do športa in gibanja je rdeča nit v naši družini. Ne vem, kako bi sicer sprejemali toliko moje odsotnosti.

 

Aktiven življenjski slog nas vsekakor povezuje.

 

5. Kdaj je po vašem mnenju pravi čas, da otroke navdušimo za šport? Na kakšen način bi vi osebno to storili?

Vzgoja se lahko prične pri prvih korakih ali že prej, z otrokom v nahrbtniku. Kasneje se mi zdi pomembno, da otrok spozna čim več različnih načinov preživljanja prostega časa na prostem.

 

 

6. Imate za mlade starše, ki želijo svoje otroke spodbuditi k športu in h gibanju, kakšen nasvet, kako lahko to naredijo? 

Otroke je treba motivirati na pravi način. Hoja v hribe sama po sebi zanje ne bo zanimiva. Če pa jim predstavimo zgodbo s zanimivim ciljem (stolp, koča, nagrada …), izlet kar naenkrat postane pravo doživetje. Starši se moramo pri spodbujanju otrok vživeti v njihov svet.

 

Tudi planinarjenje z otroki je lahko zabavno, če se ga lotite na pravi način. Kako? Preberite v članku.

 

7. Kje je po vašem mnenju meja predvsem za starše, da otrok ne »prisilijo« v nek šport? Da je šport oz. gibanje še užitek in ne »pol profesionalen« odnos do določene discipline?

Sam svojega otroka, ki je navdušen nad vsako aktivnostjo, ki mu jo predstavim, večkrat vprašam, če si to zares želi početi. Če takrat še vedno vztraja pri tem, potem naj to počne.

 

Pomembno je, da se otrok res sam odloči za športne aktivnosti, na nas starših pa sloni zgolj usmerjanje.

 

8. Ste sami najmlajšega člana družine že navdušili tudi za tek v naravi? 

Tek in hoja v naravi sta poleg kolesarjenja in nekaterih drugih aktivnosti njegovi najljubši. Pot do vrtca vsak dan obvezno vključuje tudi tek.

 

9. Kje vi najraje tečete – imate kako priljubljeno traso?

Najljubša mi je domača trasa v Ihanu. Imam 10 - 15 km krog po gozdu, pot pa je ves čas speljana gor dol. Po njej ves čas tečem po mehki gozdni podlagi. Uživam prav vsakič.

 

10. Se nam boste z družino letos pridružili na že 7. Triglav teku? Zakaj?

Triglav tek je postal prava stalnica v mojem koledarju in vsako leto znova se razveselim dogodka. Gre za nepozabno doživetje v okolju, ki sicer javnosti ni vedno prosto dostopno. Odlična organizacija in edinstvena trasa sta torej glavna razloga, da se vsako leto udeležim Triglav teka.

 

Poleg zgoraj naštetega ne smem pozabiti družinam prijaznega koncepta.

 

Lahko se odločite tako za družinski tek kot otroški Kuža Pazi tek. Dogodek je super priložnost za družinsko druženje.

 

Nasveti Klemna Bauerja za tekače na Triglav teku:

 

  • Z vadbo pričnite že v teh dneh.
  • Ne pretiravajte, saj je časa še dovolj.
  • Uživajte ob slehernem koraku, ki ga boste opravili med vadbo in med samo tekmo. Rezultat naj bo drugotnega pomena.
  • Srečno.
družina, otroci, prosti čas, aktivno življenje, zdravje, preventiva, nezgodno zavarovanje, zavarovanje športnih aktivnosti, celovita zdravstvena obravnava
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.