Katera bo prava za vas?

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med. svetuje o izbiri kontracepcije.

Danes obstajajo številne različne oblike kontracepcije. A odločitev, katera bo prava za vas, kljub temu ni enostavna in bo odvisna od vaših pričakovanj, vašega življenjskega obdobja in življenjskega sloga. Preverili smo, kaj svetuje ginekolog in porodničar mag. Stanko Pušenjak, dr. med.

1. Najprej zanesljivost

Ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak pravi, da ima vsaka metoda kontracepcije določeno zanesljivost, ki je vezana na naravo kontracepcije in na pravilnost uporabe. Tako v grobem ločimo med zanesljivimi in nezanesljivimi ali manj zanesljivimi metodami.

 

Med najbolj zanesljive metode kontracepcije glede na uporabniško učinkovitost ali učinkovitost v praksi spadata sterilizacija in maternični vložek, pri katerih zanosi manj kot en odstotek uporabnic.

 

Sledijo jima hormonski obliži, kombinirane kontracepcijske tabletke in simpotermalna metoda, pri katerih zanosi med 2 in 8 uporabnic od 100-tih. Ob uporabi kondoma zanosi 15 % uporabnic, ob prekinjanju spolnega odnosa pa 19 %.

 

Pri uporabi diafragme in spermicida, Billingsove ovulacijske metode in koledarske metode pa lahko glede na uporabniško učinkovitost zanosi kar do petina žensk.

 

A pri izbiri prave kontracepcije za vas naj varnost pred zanositvijo ne bo edini kriterij.

 

»Čeprav so hormonske oblike kontracepcije med varnejšimi, vas ne ščitijo pred spolno prenosnimi infekcijami, ki jih še najbolje preprečujete s skrbnim izbiranjem spolnih partnerjev ter z obvezno uporabo bariernih metod (kot sta kondom in diafragma),« opozarja mag. Stanko Pušenjak, dr. med.

 

2. Kakšen je vpliv na zdravje?

Preden se odločite, premislite o vseh vplivih posamezne metode na vaše zdravje.

 

»Barierne oblike kontracepcije nimajo posebnega vpliva na zdravje in življenje ženske, zahtevajo pa dosledno in pravilno uporabo, sicer metoda prepogosto odpove,« pravi mag. Pušenjak, dr. med.

 

Medtem ko lahko uporabnice hormonske kontracepcije občutijo kar nekaj sprememb: »Ta lahko pomembno vpliva na presnovo in tudi na libido, torej na željo po spolnosti.«

 

Hormonska kontracepcija ima številne pozitivne in negativne učinke:

 

Pozitivni učinki:

Negativni učinki:

  • zmanjšuje se mastnost, aknavost in poraščenost kože,
  • lahko se zmanjšata bolečina ob krvavitvi ali izguba krvi,
  • lahko se zmanjša nihanje telesne teže,
  • manj je pelvičnih vnetij in s tem kasnejše neplodnosti.

 

  • lahko se poveča apetit in pridobite na teži,
  • lahko se nekoliko poveča presnova žolčnih barvil in soli, lahko se nekoliko zviša krvni tlak,
  • rahlo se poveča možnost tvorbe strdkov v venah. Vendar je tveganje za tvorbo strdka v desetih letih uporabe tabletk enako tveganju, ki ga prinese ena nosečnost do 6 tednov po porodu.

3. Katera kontracepcija ni za vas?

Za nekatere skupine žensk obstajajo tudi medicinske ovire pri uporabi določenih oblik kontracepcije: »Na primernost posamezne oblike kontracepcije lahko vplivajo specifične presnovne motnje ali bolezni. Tako se predvsem kombinirane hormonske tabletke odsvetuje: kadilkam po 35. letu starosti, ženskam z mejno zvišanim krvnim tlakom brez zapletov, ženskam z visoko telesno težo, pri katerih je indeks telesne mase višji od 30 in ženskam z glavoboli ter migrenami.

Prepovedane pa so pri ženskah z neurejenim visokim tlakom, pri ženskah s prebolelim rakom, ki je odvisen od spolnih hormonov, pri ženskah z migreno z avro in pri tistih, ki so že imele globoko vensko trombozo.«

 

Kombinirana hormonska kontracepcija je neprimerna tudi za matere, ki otroke dojijo več kot dvakrat dnevno.

 

Za vse te primere zdravniki kot metodo preprečevanja zanositve ženskam najpogosteje priporočijo progestagenske minipilule ali maternični vložek. Ta je lahko bakreni ali hormonski – progestagenski.

 

4. Pozabite na neutemeljene predsodke

»Hormoni so škodljivi zdravju in nevarni. Ob tabletkah se bom strašno zredila. Maternični vložek je tujek v telesu in lahko samo škodi,« je le nekaj neutemeljenih predsodkov o določenih metodah kontracepcije. Vendar če želite najti metodo, ki vam bo zares ustrezala, se jih znebite.

 

»Če nečesa ne poskusiš, o tem ne moreš soditi. Uporaba kontracepcije, kadar nosečnost ni zaželena, prinaša mnogo več neposredne in posredne koristi kot tveganj,« pojasnjuje mag. Pušenjak, in poudarja, da če iščete najustreznejšo metodo kontracepcije, je priporočljivo, da se o tem osebno pogovorite z ginekologom.

 

5. Ob menjavi kontracepcije

Če ugotovite, da vam določena oblika kontracepcije ne ustreza, jo lahko spremenite. A pri tem pozorno spremljajte svoje telo. »Dokler se na določeno vrsto kontracepcije povsem ne navadite, bodite manj zaupljivi. Če vam denimo izostane mesečna krvavitev, kljub temu, da uporabljate kontracepcijske tabletke, opravite test nosečnosti. To je namreč edini način za izključitev nosečnosti,« razlaga mag. Pušenjak, dr. med.

 

Imate še kakšno vprašanje? Vprašajte mag. Stanka Pušenjaka, dr. med.

Če želite nasvet ginekologa in porodničarja mag. Stanka Pušenjaka, vas vabimo na digitalni posvet z zdravnikom specialistom, ki bo 16. maja v digitalni poslovalnici Triglav Lab, na Dunajski 20 v Ljubljani.

 

Za posvet se prijavite na povezavi.

 

Vsa navodila o poteku zasebnega video posveta z zdravnikom, boste dobili po e-pošti.

družina, zdravje, preventiva, celovita zdravstvena obravnava