Ideja za izlet: Lepenatka

Lepenatka vas bo navdušila s svojimi širokimi pašniki in razgledi.

Na razgledni Lepenatki se nahajate v svetu planin. Bi se radi izognili gneči na Veliki planini? Podajte se na Lepenatko. 

Zanimivosti

Do  Lepenatke se lahko povzpnete preko planine Zgornji Špeh. Ena od poti vodi preko Kašne planine. Menina planina ni daleč. Proti vzhodu so Golte. Proti osrednjim vrhovom Kamniško-Savinjskih Alp, pod Dleskovškovo planoto boste z nekaj truda opazili planino Podvežak in Ravne. Proti zahodu se širi Velika planina ...

 

 

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujete običajno pohodniško opremo. Opisana pot na Lepenatko je zaradi svoje dolžine in v prvem delu občasnih nekoliko bolj strmih predelov poti skozi gozd primerna za otroke stare od 4 do 5 let. Lepenatka bo otroke navdušila s svojimi širokimi pašniki in razgledi na okoliške vrhove.

 

 

Višina in čas

Višina: 1425 m

Višina izhodišča: 907 m

Višinska razlika: 518 m

Časi: Izhodišče pri svetem Lenartu - Lepenatka mimo Zgornjega Špeha: 1 ura 30 minut.

 

 

Kako do izhodišča

Iz Kamnika se peljete preko prevala Črnivec proti Gornjemu Gradu. Pri kapelici le dobrih 100 metrov pred Gornjim Gradom zavijete levo proti Lenartu. Tej cesti sledite nekaj kilometrov vse do širokega ovinka z več planinskimi smerokazi. Nahaja se le 5 minut stran od samotne cerkvice svetega Lenarta, do katere vodi kolovoz. Tu parkirate.

 

 

Vzpon

Po kolovozu greste mimo cerkvice svetega Lenarta. Nad cerkvico prečkate potoček in se po slabo shojeni stezici povzpnete na gozdno cesto. Po njej hodite do zapornice. Le nekaj metrov za zapornico vas markacije usmerijo levo v gozd. Ponovno prečkate potoček in sledite markacijam, ki vas vodijo po gozdni pešpoti. Višje pridete na slabšo gozdno cesto, ki se občasno precej hitro vzpenja. Pripelje vas do planine Zgornji Špeh.

 

Pot se drži levega roba planine. Pripelje vas do razpotja s kapelico, več pohodniškimi smerokazi in staro domačijo. Po kolovozu greste v smeri Velikega Rogatca, sedla Kal in Lepenatke. Vaše sedaj precej položne poti se držite kar nekaj časa. Višje ste pozorni na ovinek, kjer vas markacije usmerijo na precej slabšo gozdno cesto levo navzgor. Ta cesta vas pripelje do sedla Kal. Od tu se preko širokih travnatih pobočjih povzpnete na Lepenatko.

 

 

Opis poti in fotografije: V naravi.

 

 

Bi radi več predlogov za izlete? Tukaj lahko najdete predloge tako zahtevnih kot manj zahtevnih, družinskih ali bolj adrenalinskih opisov poti, in to z vseh koncev Slovenije. S sogovorniki iz Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije pa smo pripravili tudi upoštevanja vredne nasvete za varno pot v gore.

 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje, lepenatka
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.