Kam na smučanje?

Vas vleče tja, kjer ni gneče?

Radi smučate, a ne marate gneče na smučišču? Namesto na znana in priljubljena ter obljudena smučišča, se na smuko lahko odpravite na manjša, nekoliko odmaknjena smučišča. Ta so še posebej primerna za družine z manjšimi otroki, ki se šele dobro spoznavajo s smučanjem. Nekaj smo jih s pomočjo sodelavcev Zavarovalnice Triglav zbrali v članku. 

Zimska sezona je v polnem teku, pred vrati pa so tudi zimske šolske počitnice, ki jih bo marsikdo z družino izkoristil za smučanje. Ste med njimi tudi vi in iščete idejo, katero smučišče obiskati?

 

Čeprav so večja smučarska središča bolj poznana in imajo večje število prog, imajo tudi manjša smučišča, ki jih lahko najdemo po vsej Sloveniji, svoje prednosti. Ta so zelo priljubljena pri okoliških prebivalcih, ki kot eno glavnih prednosti majhnih in manj znanih smučišč izpostavljajo manjšo gnečo.

 

Ker so primerna za prve ure na smučeh, jih pogosto izberejo zlasti družine. A radi jih izberejo tudi izkušeni smučarji, še posebej takrat, ko si zaželijo bolj umirjene smuke in manj »prometa« na smučišču.

 

Smučišče Črni Vrh

Smučišče v Črnem Vrhu nad Idrijo obratuje že vse od 70. let prejšnjega stoletja.

 

»Res je smučišče manjše, vendar odlično za družine z majhnimi otroki in smučarje začetnike, ki lahko izkoristijo šolo smučanja. Danes tu smučajo tudi moji trije otroci. Med tednom gredo z veseljem na nočno smuko, med vikendom pa na dnevno,« svoje razloge za obisk smučišča v Črnem Vrhu opiše Boštjan Kunc, iz okoliškega Godoviča.

 

Ob smučišču je tudi brunarica, kjer si lahko po presmučanem dnevu privoščite topel čaj in slastne palačinke.

 

Smučišče Gače

Smučišče Gače je priljubljeno predvsem med Dolenjci in Belokranjci, radi pa ga obiščejo tudi drugi smučarji, ki imajo raje manjša in manj obljudena smučišča.

 

Gače so še posebej priljubljene med družinami, saj smučišče nudi raznolike programe za začetnike in za tekmovalce. Poleg smučarskih prog različnih zahtevnosti pa je odprta tudi sankaška proga. Po dnevu na smučeh ali sankah pa se lahko v koči Gače pogrejete ob toplem kaminu in poskusite domačo hrano.

 

Smučišče Celjska koča

Le 10 kilometrov od Celja pa se skriva še ena priljubljena smučarska točka, Celjska koča, ki jo Celjani z veseljem obiskujejo skozi celo leto. Pozimi tam obratuje manjše smučišče, ki nudi tudi nočno smuko.

 

»Urica ali dve smuke na svežem zraku te poživi in okrepi. Otroci pa uživajo snežne radosti na otroškem poligonu, kjer naredijo svoje prve smučarske zavoje,« nam je zaupal Andrej Tomažin, ki pogosto vijuga na smučišču Celjska koča.

 

Se na smučanje odpravljate z vašimi najmlajšimi? Preverite nasvete Jureta Koširja za varno in zabavno smučanje z otroki.

 

Smučišče Soriška planina

Tudi Gorenjska je primerna za vse ljubitelje zimskih športov. Nekoliko manjše in predvsem med družinami zelo priljubljeno smučišče se nahaja na Soriški planini.

 

Izbirate lahko med progami različnih zahtevnosti, za prve zavoje najmlajših pa skrbijo na otroškem poligonu ob otroški vlečnici Lucija. Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki radi tečete na smučeh ali uživate v sankanju. Poleg zimskih športov pa je Soriška planina tudi odlično izhodišče za pohodniške izlete.

 

Poskrbite za varnost

Poleg izbire ustreznega smučišča in primerne ter vzdrževane smučarske opreme je za varnost vseh smučarjev ključno odgovorno in previdno ravnanje. Ne glede na to, kako dobro smučate in katero smučišče boste izbrali, morate vedno upoštevati 10 mednarodnih FIS pravil za varno smučanje.

 

Za brezskrben smučarski izlet pa lahko poleg previdnosti poskrbite tudi z ustreznim zavarovanjem. Če se na smučišču poškodujete, bo stroške zdravljenja resda krilo vaše obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. A v primeru poškodb vam je lahko v veliko pomoč tudi nezgodno zavarovanje. Kako?

 

  • Izplačilo dnevnega nadomestila, ki ga prejmete za vsak dan odsotnosti od dela zaradi nezgode, nadomesti primanjkljaj pri plači.
  • Na osnovi ocene invalidnosti po zaključenem zdravljenju prejmete izplačan del zavarovalne vsote.
  • Iz naslova stroškov zdravljenja po nezgodi si lahko poleg redne fizioterapije plačate tudi dodatno obiskovanje fizikalnih terapij.

 

Poleg nezgodnega zavarovanja pa pred odhodom na smučišče razmislite tudi o sklenitvi zavarovanja odgovornosti. Med smučanjem lahko namreč nehote poškodujete drugega smučarja, povprečna škoda v tovrstnih primerih pa znaša 3.000 evrov.

 

Več o zavarovanju za smučarje preberite v članku Smučarji pozor: ne izbirajte le opreme, izberite tudi zavarovanje.

aktivno življenje, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.