Več zdravil, več težav?

Medsebojno delovanje zdravil je lahko nevarno, če ne upoštevate navodil.

Gotovo ste kdaj zaužili več kot eno zdravilo naenkrat, denimo antibiotik in probiotik. Pa ste bili prepričani, da ne vplivata drug na drugega? Medsebojno delovanje zdravil je namreč brez strokovnega pregleda predpisanih zdravil lahko nevarno – morda ne v omenjenem primeru, prav zagotovo pa pri zdravljenju več bolezenskih stanj z različnimi zdravili. Veste, kako poskrbeti zase?

Medsebojno delovanje zdravil

»Zdravila se v telesu absorbirajo, presnavljajo in porazdeljujejo po tkivih,« pojasnjuje predsednica Sekcije kliničnih farmacevtov pri Slovenskem farmacevtskem društvu, asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. »Več zdravil se lahko presnavlja prek istega encima. Tako lahko eno zdravilo upočasni presnovo drugega ali pa jo, nasprotno, pospeši. Prav tako se lahko učinkovine vežejo na podobne receptorje v tkivih, kjer se lahko izpodrivajo.«

 

Součinkujeta oziroma med seboj delujeta lahko že dve različni zdravili, hkrati pa ni nujno, da bo součinkovalo deset različnih zdravil. A statistična verjetnost za interakcije se veča s številom sočasno zaužitih zdravil.

 

Razlika v optimalnem in spremenjenem delovanju zdravil se tako kaže predvsem v njihovem učinku. Obstaja možnost, da se ta povsem izniči ali pa se močno poveča, kar je lahko izjemno nevarno.

 

Pri interakciji zdravil je rešitev le strokovna obravnava

V zadnjih letih se je v Sloveniji bistveno razširil program farmacevtskega svetovanja. Vaš osebni zdravnik, ki vodi evidenco terapije, se lahko v številnih zdravstvenih domovih (leta 2018 je bilo takšnih 34) posvetuje s farmacevtom svetovalcem.

 

»Številnim zdravnikom za presojo součinkovanja zmanjka časa, klinični farmacevti pa se s tem ukvarjamo vsak dan, imamo veliko praktičnih izkušenj s področja polifarmakoterapije, poznamo različne baze podatkov in izkustveno bistveno lažje ovrednotimo, ali je klinična interakcija pomembna ali ne,« razlaga dr. Kovačičeva.

 

Polifarmakoterapija je hkratno uživanje več kot pet zdravil in njena pogostost se v Sloveniji že povečuje.

 

Vsaka interakcija namreč ni nujno pomembna za uspešno zdravljenje. Zato farmacevti svetovalci uvajanje in ukinjanje zdravil presojajo z različnih zornih kotov, predvsem pa s celostno obravnavo pacienta.

 

Za nasvet in pregled uporabe zdravil lahko tudi sami prosite farmacevte svetovalce v zdravstvenih ustanovah ali farmacevte v lekarnah; pregled uporabe zdravil je na voljo že skoraj v vsaki lekarni.

 

Predvsem pa je pomembno, da zdravila jemljete pravilno – ob pravem času, na pravi način in v pravem vrstnem redu.

 

Dr. Kovačičeva priporoča, da si zapišete svoj spisek zdravil in natančna navodila za jemanje vsakega od njih. Če kljub temu opazite, da se ob določenem delu dneva počutite slabše, se nemudoma posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Nikakor pa zdravil ne opuščajte (in uvajajte) sami!

 

Vse varnejša raba zdravil

Z dostopom do farmacevtov svetovalcev je bil storjen pomemben premik v varnosti in učinkovitosti zdravljenja. A na obzorju so že nove možnosti. Dr. Marinka Žitnik, slovenska raziskovalka na ameriški univerzi Stanford je denimo skupaj s kolegi razvila računsko metodo, ki s strojnim učenjem in analizo podatkov omogoča napovedovanje součinkovanja zdravil. Delo dr. Žitnikove že doživlja klinične preizkuse.

 

»Ko smo razvijali matematične in tehnične komponente, smo veliko časa namenili tudi pogovorom z biomedicinskimi raziskovalci in zdravniki. Tako smo polifarmakološki problem prvi na svetu predstavili kot računski problem, ki ga je možno obvladati z umetno inteligenco,« pravi dr. Žitnikova. Algoritem zdaj testirajo v uglednih zdravstvenih ustanovah v ZDA in na konkretnih primerih pacientov, obetajo pa si, da bodo z njegovo pomočjo lahko razvijali povsem nove, učinkovitejše terapije.

 

Takšna računalniška rešitev lahko izvrstno dopolnjuje delo zdravnika ali farmacevta. Ne more pa ga v celoti nadomestiti, tudi če je tako vrhunska, kot je rešitev ekipe dr. Žitnikove.

 

Zato zdravniki in farmacevti resno odsvetujejo samostojno odločanje o uživanju zdravil, predvsem pa odvračajo od uporabe prosto dostopnih zdravstvenih aplikacij.

 

Samo strokovnjak, ki pozna vas in vaše celotno zdravstveno stanje, predvsem pa ima najrazličnejše podatke o medsebojnem delovanju zdravil, ki niso nujno zapisana v (laiku nerazumljivih) navodilih za uporabo, se lahko kompetentno odloča o primernosti terapije z zdravili. Zato izkoristite možnost posveta. Tako boste najbolje poskrbeli zase.

 

Vsa prehranska dopolnila in zdravila brez recepta niso nedolžna

Tudi pri sočasnem uživanju zdravil ter prehranskih dopolnil in zdravil brez recepta je nujna previdnost, predvsem pa posvet s farmacevtom. Nekatera lahko namreč povzročajo klinično pomembne interakcije z zdravili na recept. Učinek nekaterih se pri souporabi zdravila zmanjša ali izniči. Probiotik je denimo priporočljivo vzeti najmanj tri ure po antibiotiku in ob hrani, saj je le tako ustrezno učinkovit.

 

Dragocen nasvet

Ko niste prepričani, ali bi zaradi zdravstvene težave obiskali zdravnika ali ne, lahko dvom odpravi že telefonski pogovor z zdravnikom družinske medicine. Ta oceni simptome in priporoči nadaljnja ravnanja za vas ali vašega mladoletnega otroka. Preverite, kaj vse omogoča zavarovanje Zdravnik 360.

 

zdravje, preventiva, zdravstveno zavarovanje, zdravstveni nasvet
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.