Mladi in depresija

Znate pristopiti k svojemu mladostniku?

Pogovori z doraščajočo mladino so pogosto težki, a so tudi nujno potrebni, posebno če mlade pestita depresija in anksioznost. Duševno zdravje vašega mladostnika ne sme biti tabu. Pogovori, predvsem v krogu družine, pripomorejo k temu, da težave ne napredujejo in se razvijejo v resno stanje. Oglejte si posnetek spletnega dogodka s psihologinjo Klavdijo Zver Zahwi in spoznajte učinkovite prijeme za pogovor z mladostnikom.

Strokovnjakinja na spletnem dogodku predstavi značilnosti depresije in anksioznosti pri mladostnikih. Številni jih pogosto zamenjujejo z običajnimi simptomi odraščanja, ločevanje med njimi pa ni vedno lahko. Je pa koristno pozornost nameniti opozorilnim znakom, ki lahko nakazujejo hude težave.

 

Na katere simptome depresije in anksioznosti morate biti posebno pozorni, si oglejte v posnetku spletnega dogodka.

 

Pogovor z mladostnikom

Če prepoznate težave, se je treba odzvati na pravi način. Z avtoritarnim, obsojajočim ali pridigarskim pristopom mladostniku ne boste mogli pomagati, saj je ta že sicer negotov in se pogosto čuti napadenega. V resnici se mora le zavedati, da ga razumete in ste ga pripravljeni poslušati brez obsojanja. Tako bo družina za mladostnika, četudi se vam bo pogosto zdelo, da vas zavrača, njegovo varno pribežališče, v katero se bo vrnil, ko se ne bo dobro počutil.

 

Pomembno je, da se z mladostnikom ne pogovarjate samo o težavah, ampak tudi o vsakdanjostih njegovega sveta.

 

Psihologinja in psihoterapevtka Klavdija Zver Zahwi, ki svetuje tudi v sklopu zavarovanja Zdravnik 360, daje nekaj napotkov, kako komunicirati z mladostnikom:

  • pogovarjajte se vsak dan, ne le takrat, ko se pojavijo težave,
  • bodite pripravljeni poslušati, odprti za pogovor,
  • vživite se v svet mladostnika, iskreno se zanimajte zanj,
  • ostanite mirni in vztrajni,
  • ne bojte se postavljati meja,
  • reševanje problema skupaj z mladostnikom razdelite na več etap,
  • zaupajte svojemu občutku.

 

Podrobnejša pojasnila, kako lažje, predvsem pa učinkoviteje pristopiti k mladostniku, si oglejte v posnetku spletnega dogodka. Na posvetu je psihologinja odgovarjala tudi na vprašanja staršev.

 

Pomembno pa je, da ukrepate takoj, ko se vam zdi, da situacije nimate več pod nadzorom in bi se mladostnik lahko zatekel k nevarnemu vedenju ali samopoškodovalnim dejanjem.

 

Dober nasvet je največ vreden, ko ste v dvomih ali skrbeh. V okviru Zdravnik 360 se lahko s psihologinjo pogovorite tudi o vprašanjih, povezanih s težavami vaših mladoletnih otrok.

 

zdravje, preventiva, družina, otroci, zdravstveni nasvet
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.