Ideja za izlet: Donačka gora

Skozi bukov pragozd na Donačko goro.

Donačka gora je eden zadnjih vrhov Karavank. Nanjo je bila pred več kot 150 leti nadelana prva slovenska planinska pot, ki nas vodi skozi bukov pragozd. Domačini ji pravijo tudi Rogatica, njeno staro ime pa je Rogaška gora. Današnje ime ji je dala cerkev svetega Donata, zgrajena na njenih južnih pobočjih. In če imajo Dolenjci v Kumu svoj dolenjski Triglav, Donački gori Štajerci pogosto pravijo Štajerski Triglav.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Pot se ves čas zložno vzpenja in je primerna za otroke stare od 3 do 4 leta.

 

 

Višina in čas

Višina: 884 m

Višina izhodišča: 590 m

Višinska razlika: 294 m

Časi: Izhodišče pri Rudijevem domu – Donačka gora 45 minut

 

Kako do izhodišča?

Štajersko avtocesto zapustite na izvozu za Dramlje. Nadaljujete proti Šentjurju pri Celju in nato proti Rogaški Slatini. V Rogatcu se zapeljete skozi staro mestno jedro in sledite oznakam za Donačko goro in Rudijev dom. Parkirate lahko na širokem parkirišču pred Rudijevim domom.

 

 

Vzpon

Pri Rudijevem domu greste naprej po makadamski cesti. Po približno 100 metrih pridete do razpotja, kjer zavijete desno na gozdno pešpot. Le-ta se zložno vzpenja skozi bukov pragozd vse do zahodnega vrha Donačke gore. Pot je dobro nadelana in označena.

 

 

Sestop

Vrnete se po isti poti.

 

Ideje za izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.