Nordijska hoja: Krepimo telo in duha

Kako izkoristiti vse prednosti nordijske hoje, ki je eden najhitreje razvijajočih se rekreativnih športov na svetu.

Nordijska hoja se je prvič pojavila na Finskem kot metoda »suhega treninga« za pripravo tekačev na smučeh in biatloncev. Dolgo je bila rezervirana le za to elitno skupino nordijskih športnikov, danes pa telo in duha z odločnim korakom in palicami v rokah krepi tudi širša množica.

Nordijska hoja je s pomočjo na Finskem ustanovljene krovne mednarodne organizacije kmalu postala dostopna tudi širši množici. Pozneje je zaradi sistematičnega in strokovnega širjenja znanja o njej ter blagodejnih učinkov na počutje vadečih postala priljubljena po vsem svetu.

 

Nordijska hoja je eden najhitreje razvijajočih se rekreativnih športov na svetu, pa tudi ena najbolj dostopnih in varnih telesnih aktivnosti ter zdravih in naravnih človeških aktivnosti. Z njo se po zadnjih podatkih ukvarja okoli šest milijonov ljudi. Pred dobrim desetletjem je tako prišla tudi k nam. Najprej se je pojavila v obliki delavnic za ohranjanje in izboljšanje zdravja v zdravstvenih domovih in termah, danes je to za marsikoga vsakodnevna rekreacija.

 

S palico na pot

Nordijska hoja je cenovno ugodna rekreacija. Dodaten strošek je le nakup palic, ki se od navadnih pohodniških palic razlikujejo predvsem v paščku in ročaju. Bistveni del palic je ustrezno oblikovan in prilagojen pašček, ki se ovije okoli roke in poskrbi, da palico po odrivu preprosto ujamemo nazaj v dlan. Ročaj naj bo po možnosti iz naravnega materiala, na primer plute, da ob potenju ne drsi. Priporočljiva višina palic je 0,7, pomnoženo s telesno višino vadečega.

 

Aktivna večina mišic

V primerjavi z navadno hojo in pohodništvom pri nordijski hoji uporabljamo večino mišičnih skupin, kar pomeni, da ima vadba bolj celosten in zdrav učinek na telo. Največji adut nordijske hoje je dodatna obremenitev zgornjega dela telesa, pri čemer je aktivnih skoraj 90 odstotkov mišic celotnega telesa. To pomeni, da je pri vadbi treba več mišic preskrbeti s krvjo, rezultat pa je višji srčni utrip in s tem posledično višja poraba kalorij. Ta aerobna vadba je primerna tudi za odpravo čezmerne teže. »Poleg tega povečuje gibljivost hrbtenice in ramenskega obroča ter zmanjšuje ali odpravlja bolečine v vratu, ramenih in križu. Izdatneje učvrsti mišice nog in zadnjice, trebušne in hrbtne mišice. Zagotavlja nam tudi več energije in življenjske moči, volje in veselja,« pravi učitelj nordijske hoje Rok Ruter.

 

Bonus: svež zrak

Vadbene površine so vsepovsod; na pločniku ali asfaltnih površinah v urbanem okolju ali na poljskih in gozdnih poteh, manjših vzpetinah ali gričih. Uporaba palic seže vse do sredogorja, dokler pot ne postane preveč skalnata. »Prednost nordijske hoje pred drugimi oblikami rekreacije je predvsem v vadbi na svežem zraku in užitkih v naravi,« še trdi Ruter. In kar je najpomembneje, primerna in dostopna je prav vsakomur.

 

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

aktivno življenje, preventiva, prosti čas, zdravje