Ideja za zeleni izlet: Raziščite Obsotelje

Od Silavca do Stolpa zdravja mimo Zavetišča Šmarnica in vse do gradu Podčetrtek.

Obsotelje je bilo mnogo let prezrto, vendar ponuja pa veliko zanimivih pohodnih poti do gradov Podčetrtek, Olimja in Podsrede ter do slapa Gruska in soteske Bistrice. Za zeleni izlet predlagamo hribovje Rudnica, natančneje Stolp zdravja in veselja na Silavcu oziroma Mali Rudnici ter Zavetišče na Šmarnici.  

Zanimivosti

Obsotelje in Kozjansko je eno izmed štirih slovenskih biosfernih območij pod zaščito UNESCA. Upravlja ju Kozjanski park in obsegata prek enajst občin. Kozjanski park med drugim velja za enega izmed najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji, in je predvsem znan po jabolkah starih sort, ki za obroditev ne potrebujejo škodljivih gnojil ali pesticidov.

 

Obsotelje je ime dobilo po reki Sotli, ki je dolga 83 km in je nekoč razmejevala avstrijsko Štajersko in ogrsko Hrvaško.

 

Območje je prepleteno z mnogimi zanimivimi pohodniškimi potmi kot tudi gorsko kolesarskimi potmi.

 

Kozjansko

 

Rudnica je hribovje nad Podčetrtkom in Olimljami. Za naš izlet smo izbrali vzhodni del, kjer se nahaja vrh Mala Rudnica oziroma Silavec.

 

Rudnica je dobila ime po številnih rudnikih. Med največje zanimivosti spada 40 metrov visok Stolp zdravja in veselja, ki je bil zgrajen leta 2019 in ga zagledamo samo meter pod vrhom. Z njega je prekrasen razgled, ki se razteza vse od Bohorja, Lisce, Triglava, Kamniško-Savinjskih Alp, Pece, Uršlje gore, Pohorja, Boča do Donačke gore. Ob njem je manjši lesen kiosk, ki ga upravlja Planinsko društvo Pristava. Na Mali Rudnici je tudi Zavetišče Šmarnica, vendar prenočitev ni možna.

 

Zahtevnost in oprema

 Gre za nezahtevno označeno pot, za katero boste potrebovali običajno pohodno opremo. Pot je primerna tudi za obisk z otroki.

 

Višina in čas

Izhodišče: Podčetrtek.

Vrh: Mala Rudnica oziroma Silavec.

Višinska razlika: 394 m.

Čas hoje: 2 uri 10 min.

 

Nasvet Očistimo gore: Kjer se le da, uporabimo do izhodišča pohodniške ali planinske poti, javni prevoz ali kolo.

 

Izhodišče

Za obisk Silavca oz. Male Rudnice je Podčetrtek odlično izhodišče. Parkirate pri majhnem parkirišču, kjer najprej prečkate mostiček, oznake pa vas nato usmerijo desno po makadamski cesti. Na razpotju zagledate desno grad Podčetrtek in nadaljujete do naslednjega križišča in nato zavijete v gozd.

 

Smerokazi

 

Vzpon

Po kratkem vzponu po gozdni poti nadaljujete pot po gozdni cesti do oznake za Stolp zdravja. Pot nadaljujete in po gozdni poti pridete do parkirišča, kjer lahko izbirate med lažjo in težjo potjo. Če se odločite za težjo pot, se odpravite zahodno po gozdni cesti in na desni zagledate odcep poti. Mimo zapornice nato v 10 minutah po strmini pridete do Stolpa zdravja in miru.

 

Želite še več idej za zelene izlete? Podajte se na Limbarsko goro ali raziščite Kanalski Kolovrat.

 

Sestop

Sestopite vzhodno proti Zavetišču Šmarnica. Oznake vas vodijo v izbrano smer, sprva navzdol in nato prečite levo. Nato se dvignete in ponovno spustite do oznake ter zavijete levo. Pred vami je še 5 minut hoje do Zavetišča na Šmarnici na Mali Rudnici (577 m).  Pod nadaljujete v smeri Sv. Lovrenca in Term Olimia. Vleka, po kateri se spuščate, vas pripelje do mostička in asfaltne ceste, kjer zavijete levo. Pri drugem odcepu zavijete desno in hodite naravnost proti gradu Podčetrtek. Tam lahko zavijete levo proti Termam Olimia, lahko pa zavijete desno in se vrnete na izhodišče.

 

Jeleni

 

Zelena Transverzala – v hribe in gore varno, brez gneče in brez smeti je skupna pobuda: AMZS, Planinska zveza Slovenije, Očistimo gore v okviru Zavarovalnice Triglav in Hyundai Avto Trade, da skupaj odkrivamo manj obiskane planinske in pohodne poti po Sloveniji, in to na zelen način. To pomeni, da bomo vsak izlet skrbno in premišljeno izbrali in se nanj pripravili s ciljem, da bi čim manj obremenjevali rastlinski in živalski svet, tam živeče prebivalce in druge obiskovalce. 

 

 

Opis poti in fotografije: AMZS.

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje, družina, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.