Opuščate kajenje? Ne obupajte!

Prednosti življenja brez cigaret so številne, a pot do tja je težka.

Tako svetuje dr. Tomaž Čakš, dr.med., nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za področje obvladovanja kajenja, vsem tistim, ki skušajo prenehati s kajenjem. Prednosti življenja brez cigaret so številne. Skupaj smo poiskali odgovore, kako se lotiti odvajanja od kajenja in zakaj je vredno  poskušati, dokler ne uspe.

Kako se lotiti odvajanja od kajenja?

Zasvojenost z nikotinom je potencialno ozdravljiva in na voljo je veliko različnih opcij za zdravljenje. Vedenjsko in farmakološko zdravljenje z izobraževanjem, kratkimi posveti in nasveti, intenzivna podpora (tudi v obliki telefonskih linij, na katere se kadilci lahko obrnejo po pomoč) , predpisovanje različnih preparatov so vse ukrepi, ki jih lahko uporabljamo samostojno ali v kombinaciji.

 

Posamezni kadilec ima lahko izrazito različne izkušnje v vsakem od več poskusov odvajanja od kajenja, zato je težko reči, kateri ukrep bo najbolj učinkovit. Najpomembneje pa je, da kadilec ne razmišlja samo o prenehanju kajenja, temveč o celoviti spremembi v smeri bolj zdravega načina življenja. Če ima pri tem podporo terapevta in domačih, so možnosti za uspeh večje.

 

Si lahko pomagamo z nikotinskimi nadomestki ali električnimi cigaretami?

Medicinskih pripravkov za pomoč pri odvajanju kajenja niti ni veliko. Najprej so prišli na tržišče nadomestki nikotina, od katerih imamo pri nas žvečilke in obliže. Na voljo sta še dve zdravili, ki se dobita na recept in jih je potrebno jemati pod nadzorom zdravnika.

 

Glede elektronskih cigaret smo še previdni. Te sicer res vsebujejo nikotin, tako kot obliži in žvečilke, vendar neodvisnih raziskav o njihovi potencialni (ne)varnosti še ni, saj so v uporabi premalo časa. Žvečilke in obliži so morali prestati vrsto preizkusov, kliničnih in farmakoloških raziskav, preden so bili priznani kot medicinski pripomoček.

 

Na koga se lahko obrnemo za pomoč, spodbudo, če imamo občutek, da nam samostojno ne bo uspelo?

Tudi pri nas obstaja telefonska linija za pomoč pri odvajanju od kajenja, čeprav je njeno delovanje omejeno. V okviru Zdravstvenih domov obstajajo CINDI delavnice za pomoč pri opuščanju kajenja. Za pomoč pa se vsak lahko obrne tudi na osebnega zdravnika ali medicinsko sestro, od katerih so nekateri tudi izobraženi za pomoč pri odvajanju od kajenja. Tudi nevladne organizacije izvajajo določene programe pomoči.

 

Kaj naredimo, ko se pokažejo nezaželene posledice opustitve kajenja – ko se zredimo?

Pri opuščanju  kajenja je zelo pomembno spreminjanje celotnega načina življenja, kar pa vključuje predvsem telesno aktivnost in primerno prehrano. Ne moremo zanikati, da se marsikdo po prenehanju kajenja zredi, vendar je vse to obvladljivo, pa tudi kakšen kilogram več je bistveno manjše tveganje za zdravje kot nadaljevanje kajenja.

 

S čim si pomagamo, ko se nam zdi, da ne moremo več in bi spet posegli po cigaretah?

Namesto »na cigareto« je bolje, da gre oseba, ki se odvaja, na sprehod ali tek ali kakšno drugo športno aktivnost, oziroma počne nekaj, kar bo njegove misli odvrnilo od želje po kajenju. Pomembno je odstraniti iz svoje okolice vse, kar spominja na cigarete ali druge tobačne izdelke. Izogibati bi se morali tudi družbi in lokalom, kjer je bil kadilec navajen kaditi, spremeniti določene rituale in podobno.

 

Kaj pa, če se kljub temu enkrat pregrešimo?

Vedno poudarjam, da ne želim obsojati nikogar, ki je odvisen od neke snovi, saj je odvisnost ne nazadnje opredeljena kot bolezen. Moje sporočilo je, naj ne obupajo. V prvem poskusu mnogim ne uspe, potrebno je poskušati vedno znova. Enkrat bo zagotovo uspelo. Velikokrat imajo kadilci, ki jim ne uspe prenehati, slabo vest. Brez potrebe. Če ni šlo prvič, se je potrebno iz tega nekaj naučiti in iti naprej. Potrebno je vztrajati in ne obupati.

 

Če tudi sami poskušate opustiti kajenje, se lahko z vprašanji obrnete na dr. Čakša tudi na forumu Kajenje na Med.Over.Net.

 

Kadilci plačujejo več

V Zavarovalnici Triglav koncept za izračunavanje premij življenjskega zavarovanja imenujemo Življenjski slog. Z njim zavarovance umestimo v eno izmed treh kategorij, ki se cenovno razlikujejo, in sicer:

  1. Kadilec
  2. Nekadilec
  3. Nekadilec z zdravim življenjskim slogom.

Ob tem upoštevamo še indeks telesne mase, poklic, navedene prostočasne dejavnosti, starost, želeno zavarovalno dobo, pridobljene informacije o zdravstvenem tveganju ter morebitna druga potencialna tveganja.

Ob zdravem življenjskem slogu, ki prinaša manj tveganja, je tudi vaše življenjsko zavarovanje cenejše.

 

Veste, katerim tveganjem ste izpostavljeni in kakšen je vaš indeks tveganja? Preverite s spletnim testom Kako tvegano živim?

preventiva, zdravje