Ideja za izlet: Orožnova koča

Obiščite prvo kočo slovenskega planinskega društva.

Orožnova koča je prva koča slovenskega planinskega društva. Planinci jo v veliki meri obiščejo na poti na Črno prst, a je vredna tudi samostojnega obiska. 

Zgodovina in zanimivosti

Za gradnjo koče so pričeli s posekom lesa marca 1894. Ker v okolici ni bilo primernega, so ga dobili šele uro daleč v največjih strminah. S sanmi so ga prepeljali na gradbišče.

 

Junija se je na zemljišču, ki ga je odstopila bistriška in saviška srenja, pričela prava gradnja. S pomočjo razstreliva in ročnega dela so uredili temelje. Kljub muhastemu vremenu je prizadevnim delavcem uspelo spraviti kočo pod streho v prvih dneh julija. Koča je bila odprta 15. 7. 1894. Dan pred njenim odprtjem se je Bohinj odel v praznično podobo. Pred Bohinjsko Bistrico je bil na slavoloku napis: "Odpira prva koča se planinska, raduje vsa dolina se Bohinjska!"

 

 

Koča je doživljala tudi težje čase. Prvič je bila redno oskrbovana leta 1902, leto 1921 je dočakala izropana in razbita ter konec leta 1944, v nepojasnjenih okoliščinah, pogorela. Danes na temeljih stoji kopija prve koče, s čimer se je izpolnila obljuba povojne obnove.

 

Pri koči se odpre razgled na Triglav in venec gora okoli njega. Je tudi najlažje izhodišče za brezpotje do planine za Liscem, pod katero se nahaja.

 

Tu boste, prišli na svoj račun tudi botaniki in ljubitelji gorskega rastja, v poletnih mesecih pa na koči potekajo koncerti klasične glasbe.

 

Zahtevnost in oprema

Izlet je primeren za otroke, stare od 3 do 4 leta. Pobočja po Črno prstjo in Liscem so znana po bogatem gorskem rastju. Izlet lahko izkoristite za njegovo spoznavanje, saj se pri koči prične botanična pot Za Liscem.

 

Pot je lahka in označena. Hodite večinoma skozi dokaj vlažen gozd po poti, posuti s številnimi skalami in kamni, na katere planinci z gojzarji nanašamo zemljo. Zato je pot spolzka in zlasti med povratkom se pazite zdrsa. Dovolj bo običajna pohodniška oprema.

 

 

Višina in čas

Izhodišče: 1174 m.

Višina: 1346 m.

Časi: Izhodišče-Orožnova koča: 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Zapeljete se v Bohinjsko Bistrico ter sledite tablam za Soriško planino. Peljete se mimo vasi Nemški rovt. Potem, ko se za Nemškim rovtov že kar precej povzpnete, na prvem razcepu zavijete desno na gozdno makadamsko cesto. Nanjo vas opozori smerokaz za Črno prst in Orožnovo kočo.

 

Po daljši vožnji pridete do prvega razpotja makadamskih cest, kjer vas smerokaz usmeri desno proti Vrhu Bače in Orožnovi koči. Na naslednjem razpotju gre cesta naravnost za Vrh Bače, desno pa za Orožnovo kočo. V nadaljevanju prečkate eno izmed prog smučišča Kobla, vozite pa se še naprej do oznak za Črno prst in Orožnovo koče (skozi Snežno konto ali Drčo). Parkirate na ustreznem mestu ob gozdni cesti.

 

 

Vzpon

Na pešpot (levo v gozd skozi Snežno konto), vas usmeri planinski smerokaz, v bližini katerega ste parkirali. Pot je dobro nadelana, markirana in se zmerno vzpenja. Višje se pot občasno položi. Kmalu za tem pridete do razpotja za Žlan-Polje, Bohinjsko Bistrico in Ravne po Drči. Tu s hojo nadaljujete levo. Nekaj minut za razpotjem se povzpnete do koče.

 

Opis poti, fotografije in posnetek: V naravi

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.